GREEN ECONOMY

Υποστελεχωμένη η ΡΑΕ – Κίνδυνος για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας 

Υποστελεχωμένη η ΡΑΕ – Κίνδυνος για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας 

Χρόνια υποστελεχωμένη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλείται να αναλάβει και την εποπτεία των υδάτων και των αποβλήτων της χώρας, χωρίς να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για την ενίσχυση του προσωπικού και με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η λειτουργία της Αρχής που ρυθμίζει και επιβλέπει κρίσιμες υποδομές και την λειτουργία της αγοράς ενέργειας. 

Αυτό κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι της Αρχής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν λόγο για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού σημειώνοντας πως στο σχέδιο νόμου δεν υφίσταται καμία πρόνοια για την ενίσχυση της νέας Αρχής. 

«Η Πολιτεία φαίνεται να θεωρεί ότι η προσθήκη έξι θέσεων μετακλητών υπαλλήλων επαρκεί για την άσκηση των αρμοδιοτήτων στους νέους κλάδους υδάτων και αποβλήτων», δήλωσε η Ευθυμία Ανεμοδουρά, πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στη ΡΑΕ υπογραμμίζοντας ακόμη πως «είναι βέβαια σαφές ότι αν δεν ενισχυθεί το προσωπικό μας δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όχι στις νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά ούτε καν στις υφιστάμενες». 

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως το νομοσχέδιο θα φέρει την πλήρη αποδυνάμωση και αποσύνθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις. Ακόμη, αν δεν υπάρξουν προβλέψεις για την ενίσχυση της ΡΑΕ και του προσωπικού της και ο τελικός νόμος θίγει την ανεξαρτησία του ρυθμιστή της ενέργειας, θα προχωρήσουν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραβίαση κοινοτικών οδηγιών που αφορούν στην ανεξαρτησία των Ρυθμιστικών Αρχών. 

Η κυρία Ανεμοδουρά σημείωσε πως το προσωπικό δεν αντιτίθεται στην ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση αυτή ανήκει στην κυβέρνηση. «Αντιδρούμε όμως επειδή αυτή η επέκταση γίνεται άναρχα, χωρίς καμία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της λειτουργίας των νέων κλάδων και με σοβαρούς κινδύνους για την απώλεια κάθε αποτελεσματικότητας για τον ήδη κλυδωνιζόμενο κλάδο της ενέργειας».

Η υποστελέχωση σε αριθμούς 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, το οργανόγραμμα προβλέπει 211 θέσεις εργασίας (120 Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, 17 Έμμισθοι Δικηγόροι και 74 Διοικητικό Προσωπικό). Σήμερα, το ενεργό τακτικό προσωπικό αντιστοιχεί στο 22% (46/211) των προβλεπομένων από το οργανόγραμμα θέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού που απασχολούνται με τη βασική αποστολή της ΡΑΕ (Ρύθμιση, Εποπτεία, Προστασία Καταναλωτών) είναι μόνο το 19% των προβλεπομένων (23/120). Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις ήταν το 2013 (14 ΕΕΠ), βάσει διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008. Και όλα αυτά όταν την τελευταία 20ετία, οι  αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΡΑΕ (Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ, Ασφάλεια Εφοδιασμού κλπ.), η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι τομείς που χρήζουν συνεχούς εποπτείας έχουν αυξηθεί σημαντικά.  

Στην ΡΑΕ απασχολούνται και 58 άτομα ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν και εργαζόμενοι που υπογράφουν ετήσιες συμβάσεις για πάνω από 15 χρόνια.  Μάλιστα όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, λόγω του χάσματος αμοιβών μεταξύ του προσωπικού της ΡΑΕ και της ιδιωτικής αγοράς οι νεότεροι εργαζόμενοι στην Αρχή που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκπαιδεύονται στα καθήκοντα του Ρυθμιστή από το μόνιμο προσωπικό, αποχωρούν συστηματικά προς την αγορά, η οποία αξιοποιεί την εμπειρία που απέκτησαν και την τεχνογνωσία τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι συνεχείς αποχωρήσεις οφείλονται από τη μία στις πολύ καλύτερες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα αλλά και στην έλλειψη προοπτικών στη ΡΑΕ, καθώς είναι αβέβαιη η παράταση των θέσεων εργασίας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News