Green Economy Δευτέρα 6/03/2023, 19:28
GREEN ECONOMY

Κάτω από τη βάση παίρνει ο ελληνικός τουρισμός στη βιωσιμότητα

Βρίσκεται στην 28η θέση όταν η Ισπανία βρίσκεται στην 3η η Γαλλία στην 4η και η Ιταλία στην 10η

Κάτω από τη βάση παίρνει ο ελληνικός τουρισμός στη βιωσιμότητα

Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει αρχίσει να αποκτά χαρακτηριστικά υπερδύναμης στην Μεσόγειο αλλά και την Ευρώπη η κατάταξη της Ελλάδας στο δείκτη που παρακολουθεί την βιωσιμότητα της δραστηριότητας πολλών ανταγωνιστριών χωρών αποτελεί κόλαφο. Μάρτυρα δηλαδή τα προβλήματα του μοντέλου ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν την τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη Travel and Tourism Development Index 2021 του World Economic Forum η Ελλάδα κατατάσσεται στην 28η θέση, στην ίδια θέση που βρισκόταν και το 2019. Ανάμεσα στις ανταγωνίστριες χώρες, την καλύτερη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία που βρίσκεται στην 3η θέση, ενώ ακολουθεί η Γαλλία στην 4η, η Ιταλία στη 10η και η Πορτογαλία στην 16η θέση. Η Τουρκία βρίσκεται αρκετές θέσεις κάτω από την Ελλάδα, στην 45η θέση, ενώ ακολουθεί η Κροατία στην 46η θέση.

Ως προς τους επιμέρους υποδείκτες που συνθέτουν τον Travel and Tourism Development Index 2021, και επί συνόλου 117 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 42η θέση στον Enabling Environment Subindex, στην 20η θέση στον Travel and Tourism Policy and Enabling Conditions Subindex, στην 19η θέση στον Infrastructure Subindex, στην 31η θέση στον Travel & Tourism Demand Drivers Subindex και στην 51η θέση στον Travel & Tourism Sustainability Subindex.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από πρωτογενή έρευνα που πραγματοποίησε το WEF. «Ο δείκτης TTDI καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τομέα, καθώς ανασυγκροτείται μετά την πανδημία» σημειώνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε σχετική αναφορά του για το θέμα. Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη, θα μπορούσε να επιτευχθεί με την υιοθέτηση μίας σειράς δράσεων που εντάσσονται στους ίδιους άξονες που στηρίζεται η μελέτη με τίτλο «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης». Δηλαδή, σε δράσεις που περιλαμβάνονται στους 5 βασικούς στρατηγικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν στη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών, στην αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφορία, καθώς και στην ενίσχυση δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Επιπλέον, στην υποκατηγορία Business Environment, η βαθμολογία της Ελλάδας αν και βελτιώθηκε σε σχέση με το 2019, παραμένει ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ο σχεδιασμός δράσεων για την προστασία της ιδιοκτησίας, τη διευκόλυνση ξένων επενδύσεων, την εξασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, την υιοθέτηση ενός φορολογικού συστήματος στο οποίο οι επιχειρήσεις θα είναι εύκολο να συμμορφωθούν, αλλά και ο περιορισμός της διαφθοράς, αναφέρονται ως δράσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την βαθμολογία στον εν λόγω υποδείκτη.

Tην κατάταξη της Ελλάδας και ανταγωνιστριών χωρών, σύμφωνα με τον δείκτη Travel and Tourism Development Index 2021 του World Economic Forum, παρουσιάζει σε μελέτη του το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στην οποία καταγράφονται και οι προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Tripadvisor: Αυτές οι δύο ελληνικές παραλίες μπήκαν στις 25 καλύτερες του κόσμου για το 2023

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία

Πώς αλλάζει την Αθήνα και την καθημερινότητά της η ανάπτυξη του τουρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News