ΔΕΣΦΑ: Έναρξη των έργων κατασκευής του αγωγού προς τη Δυτική Μακεδονία
Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία σηματοδότησε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοζάνη.
Με μήκος 160 περίπου χιλιομέτρων και προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ, ο νέος αγωγός προσβλέπει στην ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε νέες περιοχές. Επίσης, στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, πρόκειται για τον πρώτο αγωγό στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους πανευρωπαϊκά που έχει σχεδιαστεί με την χρήση τεχνολογιών οι οποίες επιτρέπουν και την μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%. Εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα και της εθνικής στρατηγικής για την «απανθρακοποίηση» του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.
Από ποιες περιοχές διέρχεται
Αναφορικά με τη διαδρομή του, ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, δίνοντας πρόσβαση σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων Χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, με την κατασκευή του Σταθμού Μέτρησης στην περιοχή της Καρδιάς, ο αγωγός θα τροφοδοτεί το ενοποιημένο σύστημα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ανωτέρω περιοχών.
Στους δήμους που επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα μέσω των υπό κατασκευή Μετρητικών/Ρυθμιστικών Σταθμών και των αντίστοιχων δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης που θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΔΑ, περιλαμβάνονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αλεξάνδρεια, η Νάουσα, η Βέροια, η Πέλλα, η Σκύδρα και η Έδεσσα, ενώ από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η Εορδαία, η Κοζάνη και το Αμύνταιο. Ειδικότερα, μέσω του νέου κλάδου αγωγού και των υποκλάδων του θα τροφοδοτηθούν οι ακόλουθοι καταναλωτές:
- Οι πόλεις Έδεσσα και Σκύδρα και Γιαννιτσά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) μέσω του Μετρητικού/Ρυθμιστικού (Μ/Ρ) σταθμού που χωροθετείται πλησίον του οικισμού Άσπρου.
- Οι πόλεις Νάουσα και Βέροια στην ΠΚΜ μέσω των Μετρητικών/Ρυθμιστικών (Μ/Ρ) σταθμών που χωροθετούνται αντίστοιχα πλησίον των οικισμών Κοπανός και Πατρίδα.
- Η πόλη της Φλώρινας και η ΒΙΠΕ Φλώρινας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) μέσω του Μετρητικού/Ρυθμιστικού (Μ/Ρ) σταθμού που χωροθετείται πλησίον του οικισμού Περδίκκα.
- Ο σταθμός τηλεθέρμανσης στην Καρδιά μέσω Μετρητικού (Μ) σταθμού Καρδιάς.
Το έργο περιλαμβάνει πρόβλεψη αναμονών (tap-offs) για τη μελλοντική επέκταση του αγωγού προς τον Μ/Ρ σταθμό της Ποριάς με στόχο την παροχή φυσικού αερίου μέσω μελλοντικής επέκτασης του συστήματος στην περιοχή της Καστοριάς, καθώς και την τροφοδοσία μελλοντικών καταναλωτών.
Η εκδήλωση
Στην εκδήλωση για το νέο έργο παρευρέθηκαν o Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και η CEO του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli. Χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας.
Στο μήνυμα του χαιρετισμού του, ο κ. Δαγούμας, ανέφερε: «Η Δυτική Μακεδονία έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη ως το ενεργειακό κέντρο της χώρας, όμως το σημαντικότερο κεφάλαιο της περιοχής αποτελεί το υψηλής ποιότητας εξειδικευμένο προσωπικό της που υπηρετεί αδιάλειπτα το δημόσιο συμφέρον.
Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία καλείται σήμερα να διαμορφώσει ένα νέο στρατηγικό ρόλο. Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί προκλήσεις, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου, του βιομεθανίου και του υδρογόνου έχουν σημαίνοντα ρόλο. Ο νέος αυτός αγωγός αποτελεί την πρώτη υποδομή στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που υποστηρίζει πλήρως τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο. Ως Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγκρίνουμε και εποπτεύουμε την έγκαιρη υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, οι οποίες μαζί με τις λοιπές δράσεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο της περιοχής ευελπιστούμε να δημιουργήσουν ένα υπόδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης και δίκαιης μετάβασης».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, δήλωσε σχετικά: «Η πορεία έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, μέσω του νέου αγωγού που θα τη συνδέει με το εθνικό δίκτυο, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή, που έγινε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έπεισε, τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τον ΔΕΣΦΑ, για την αναγκαιότητα του νέου αγωγού.
Με την κατασκευή του αγωγού θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σημείο διάθεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και στην Τ.Κ. Περδίκκα της Π.Ε. Κοζάνης, τροφοδοτώντας πόλεις και επιμέρους σημεία στην Περιφέρειά μας, καθώς και το ενοποιημένο σύστημα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.
Σημαντικό για την Περιφέρειά μας είναι ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου και θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή στην προσπάθεια που καταβάλουμε ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει το σημαντικότερο ενεργειακό κέντρο της χώρας και στη μετά λιγνίτη εποχή, με την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε: «Αναμφίβολα, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου είναι ένα έργο που υπηρετεί τόσο την περίοδο μετάβασης στις ΑΠΕ όσο και την περίοδο της κλιματικής ουδετερότητας. Είναι μια σημαντική αναπτυξιακή υποδομή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο δεδομένης της επιλογής της Κοζάνης στην Αποστολή της ΕΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ανέφερε σχετικά: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, ένα έργο που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις περιφέρειες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβασή τους σε μια καθαρότερη ενεργειακή εποχή, ενώ παράλληλα παρέχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο σε πολλά νέα σημεία και χρήστες στην ευρύτερη περιοχή. Καθώς ο νέος αγωγός είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε ως 100% έτοιμος για μεταφορά υδρογόνου, ο ΔΕΣΦΑ κάνει κάτι περισσότερο από το να ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή διασύνδεση αυτών των περιοχών: Ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία δημιουργεί μια ενεργειακή υποδομή έτοιμη να παίξει κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αγωγός επιτρέπει την παραγωγή πράσινων αερίων όπως βιομεθάνιο και υδρογόνο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί και ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με βιώσιμη ενέργεια».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News