«Πολυκρίσεις» η νέα νόρμα για τον πλανήτη
Από ταυτόχρονες και συνεχείς κρίσεις χαρακτηρίζεται το μέλλον του πλανήτη όπως διαβλέπουν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί. Τουλάχιστον το 80% των 1.200 ερωτηθέντων της έρευνας του Παγκοσμίου Οικονομικού Φορουμ εκτιμούν ότι η έντονη μεταβλητότητα και η ελλιπής θωράκιση του πλανήτη αυξάνουν τις πιθανότητες επίμονων, «επίπονων» και πολλαπλών σοκ στα επόμενα δύο χρόνια. Ως αποτέλεσμα, το χείριστο σενάριο είναι «καταστροφικά αποτελέσματα» για την κοινωνία και την οικονομία εν συνόλω.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η απειλή της ύφεσης, η κρίση του κόστους διαβίωσης και το συσσωρευόμενο προβληματικό χρέος συγκαταλέγονται στους άμεσους κινδύνους για τη διεθνή οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, η οποία ήδη παλεύει να ανακάμψει από την πανδημία και τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Η μέγιστη απειλή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, είναι η κλιματική αλλαγή κατά τους ερωτηθέντες, οι οποίοι σκιαγράφησαν ένα δυσοίωνο μέλλον με αλλεπάλληλες κρίσεις «ενέργειας, πληθωρισμού, τροφίμων και ασφάλειας». Συγκεκριμένα, σε ορίζοντα δεκαετίας οι πέντε κορυφαίοι κίνδυνοι είναι: η αδυναμία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση του οικοσυστήματος, καθώς και οι τεράστιες προσφυγικές κρίσεις.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε ενόψει της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία περίοδο «πολυκρίσεων», στη διάρκεια της οποίας η αλληλεπίδραση μιας ομάδας κινδύνων θα επιδεινώσει τα μελλοντικά προβλήματα. Μια τέτοια απειλή μπορεί να προέλθει από τον «ανταγωνισμό πόρων», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού και της ενέργειας.
Σηκώνει αυλαία η σύνοδος στο Νταβός
Η σύνοδος θα λάβει χώρα από 16 έως 20 Ιανουαρίου παρουσία περίπου 2.500 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής επιχειρήσεων, αντιπροσώπων οργανισμών, ΜΜΕ και ανερχόμενων νέων από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το WEF, στόχος της φετινής συνόδου είναι η «συνεργασία για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και τον σχηματισμό των κατάλληλων αρχών, πολιτικών και σχέσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 2023».
Στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα συζητηθούν στη φετινή σύνοδο συγκαταλέγεται η πανδημία και ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, με εστίαση στις αλλαγές που έχουν επιφέρει στον κόσμο. Αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις για την αποφυγή των συστημικών κινδύνων και της αστάθειας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι προβλέψεις του Νταβός: Ακόμα και η ελίτ δεν πέφτει πάντα μέσα
Νταβός: Η κρίση του κόστους διαβίωσης η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με το WEF
Νταβός: Ο Σολτς ο μοναδικός ηγέτης του G7 που θα παρευρεθεί στο WEF
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News