Τί επιφυλάσσει το 2021 για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα
Eντονη νευρικότητα επεφύλασσε το 2020 για την αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές του έτους για να επανέλθει σε τροχιά ανόδου στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έκαναν τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη τους στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και σε άλλες κατηγορίες ασφαλούς ενεργητικού με αποτέλεσμα να αυξηθούν ξανά οι αποδόσεις και να προσεγγίσουν το φράγμα του 1%. Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 1% και βεβαίως να απέχει και πολύ από το επίπεδο κοντά στο 2% που δοκίμασε στις αρχές του έτους.
Η αρχική πτώση των αποδόσεων πυροδοτήθηκε από τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης της Φέντεραλ Ριζέρβ, τα οποία έκαναν τους επενδυτές να ξανασκεφθούν τον ρόλο των ομολόγων ως αντιστάθμισμα στις απότομες διακυμάνσεις των μετοχών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αναλυτής της UBS. Eλάχιστοι επενδυτές τώρα πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών θα επιστρέψουν στα προ του Covid-19 επίπεδα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μέση πρόβλεψη στρατηγικών αναλυτών του Reuters είναι ένα επίπεδο 1,2% για τους επόμενους 12 μήνες.
Μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποδόσεις είναι πόσο γρήγορα μπορεί να εμβολιαστεί ο αμερικανικός πληθυσμός και το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου, το οποίο μπορεί να δώσει τον έλεγχο της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς.
Σημαντικός καταλύτης για την κίνηση των τιμών των μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα είναι η πιθανή κλιμάκωση του πληθωρισμού, ένας παράγοντας που ωθεί συνήθως τους επενδυτές να πωλήσουν τίτλους μεγάλης διάρκειας, καθώς ο πληθωρισμός υπονομεύει την αξία τους. Παρότι ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά κάτω από το στόχο του 2% της Φέντεραλ Ριζέρβ την τελευταία δεκαετία, τα τρισεκατομμύρια δολάρια των κυβερνητικών δαπανών και η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να επιτρέψει υψηλότερες τιμές καταναλωτή έχουν αναθερμάνει τις συζητήσεις για επιστροφή των πληθωριστικών τάσεων. Ανάλυση της BofA έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίου θεωρούν την άνοδο του πληθωρισμού το δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο για την αγορά. Η ζήτηση για τιμαριθμοποιημένα ομόλογα έχει αυξηθεί με την απόδοση του 10ετούς σε αυτή την κατηγορία να βρίσκεται κοντά στο -1%.
Αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν ότι θα υπάρξει υψηλή ζήτηση για αμερικανικά 10ετή το επόμενο έτος, εάν η Fed παραμείνει υποστηρικτική. Ωστόσο η Bank of America προβλέπει ότι θα υπάρξει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης το 2021, με την προσφορά να αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κλιμακώθηκε αρχικά χθες στο 0,95%, για να περιοριστεί εν συνεχεία στο 0,93%.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επαναπροσδιορίσει τις αγορές ομολόγων της προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας. Οι προσδοκίες ανόδου των αποδόσεων στα συγκεκριμένα ομόλογα αποτυπώνονται στο spread μεταξύ διετών και 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που διευρύνθηκε 12 μονάδες βάσης μόνο το Δεκέμβριο.
Πηγή: Reuters