Το παρασκήνιο του (επίφοβου) διαγωνισμού για την Λάρκο και η πλατωνική Ελλάδα
- Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο διαγωνισμό με την Λάρκο αφού καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως από την μία από τις δύο προσφορές στον ιδιαίτερα συνθέτης αρχιτεκτονικής διττό διαγωνισμό απουσιάζει το… βάθος. Συγκεκριμένα η προσφορά της Commodity & Mining Insight Ireland αναγράφεται σε ένα έγγραφο τριών σελίδων το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταλαμβάνουν τα βιογραφικά στελεχών της, αναφέρουν. Η Commodity & Mining Insight Ireland κατέθεσε προσφορά μόνο για τα μεταλλεία και όχι για το εργοστάσιο, ύψους 1,5 εκατομμυρίων. Αναφέρει δε, ότι σκοπεύει να αναπτύξει μία μέθοδο μεταλλουργίας (που δεν θεωρείται από την αγορά ιδιαίτερα προστιθέμενης αξίας) και να εξάγει τα φορτία της από τερματικό λιμενικό σταθμό που θα αναπτύξει στα Ψαχνά της Ευβοίας. Δεν συνοδεύεται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές από καμιά περαιτέρω εμβάθυνση και κυρίως τεκμηρίωση.
- Από την άλλη πλευρά η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα κατέθεσε προσφορά 5 εκατομμυρίων για το εργοστάσιο της Λάρκο στην Λάρυμνα, και συμβολική προσφορά για τα μεταλλεία συνοδευόμενη από, τεκμηριωμένο από ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο, επενδυτικό σχέδιο 370 σελίδων που περιλαμβάνει μελέτη βιωσιμότητας. Και διερωτώνται οι πηγές αυτές, «με ποια λογική ζητείται νέος γύρος ανταγωνιστικών προσφορών από τους δύο υποψηφίους και δεν επικυρώνεται ο διαγωνισμός υπέρ της ελληνικών συμφερόντων κοινοπραξίας».
- Θα ξέρουν, βεβαίως, καλύτερα οι αρμόδιοι στο ΤΑΙΠΕΔ και την ειδική διαχείριση της Λάρκο αλλά και στα υπουργεία οικονομικών και περιβάλλοντος και ενέργειας που εποπτεύουν την διαδικασία αποκρατικοποίησης μιας βαθιά προβληματικής, υπερχρεωμένης και ρυπογόνου βιομηχανίας και για την οποία πληρώνουμε βαριά πρόστιμα κάθε μήνα που δεν την πουλάμε. Για να μη μιλήσουμε για τις δεκάδες εκατομμύρια με τα οποία έχει επιδοτηθεί η λειτουργία της τα τελευταία χρόνια αποτελεί υπό ειδική διαχείριση. Κοντός ψαλμός αλληλούια, την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα και ίσως μάθουμε περισσότερα.
- Στην πιο πρόσφατη κατάταξη επιχειρηματικού περιβάλλοντος που εκπονήθηκε από το Economist Intelligence Unit (EIU), η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της κατά 16 θέσεις. Η έκθεση μετρά τη βελτίωση ή επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με το EIU, η σημαντική βελτίωση της Ελλάδας ναι μεν αντανακλά και την χαμηλή κατάταξη από την οποία ξεκίνησε ( δεδομένης της καθυστερημένης ανάκαμψης από την κρίση του δημόσιου χρέους που ξεκίνησε το 2009) ωστόσο οφείλεται στον θετικό «αντίκτυπο μιας κυβέρνησης με πλειοψηφία που έχει αναλάβει μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην χώρα».
- Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει τα ρεκόρ η πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Eurocontrol που αφορούν την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου, οι πτήσεις είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε οι διεθνείς θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, μιας χρονιάς με τις καλύτερες από ποτέ επιδόσεις στον τουρισμό. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι τα αεροπλάνα θα έχουν και υψηλές πληρότητες, άρα και μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών, η εικόνα του πυκνού από ξένους επισκέπτες αθηναϊκού down town θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τα Χριστούγεννα. Με Έλληνες και ξένους να έχουν επιστρέψει δυναμικά στα ταξίδια, θυμηθήκαμε μία ανάρτηση γνωστού δικηγόρου στα social media: «Πτήση Aegean Παρίσι-Αθήνα, με θέση business μέχρι και τη σειρά 14, 56 επιβάτες με εισιτήρια 663€ απλή μετάβαση… μόνο σε πτήσεις Ζυρίχη-Λονδίνο έβλεπα το μισό αεροπλάνο να ταξιδεύει business… η πλατωνική Ελλάδα δείχνει τον ουρανό…»
- Τα έργα με χρηματοδότηση είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το ΕΣΠΑ ή άλλους πόρους είναι αυτά που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην προσδοκώμενη, ως ένα βαθμό, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Γι’ αυτό, έστω κι αν «κλείδωσε», πλέον, η κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, προκαλεί απορία γιατί αυτό δεν συνέβη όλο αυτό το διάστημα από τις 30 Μαρτίου οπότε το κείμενο υπογράφηκε από τα συναρμόδια υπουργεία και το φορέα ανάπτυξης του έργου. Ο γέγονε γέγονε.
- Ωστόσο, θα πρέπει να εμπεδωθεί ότι μόνο η άμεση αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ…σώζει. Το αναφέρει και το ΙΟΒΕ στην πρόσφατη έρευνα οικονομικής συγκυρίας. «Η αγορά εξακολουθεί να τροφοδοτείται από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, στηρίζοντας αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και δημόσια έργα» σημειώνεται. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές βελτιώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, στις 110,4 μονάδες (από 97,9 μον. τον Σεπτέμβριο), αλλά παραμένει ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά (148,5 μονάδες). Η μεταβολή αποδίδεται στη σημαντική βελτίωση των προσδοκιών στα δημόσια έργα, που αντισταθμίζει εν μέρει την επιδείνωση στις ιδιωτικές κατασκευές που έχουν πληγεί λόγω αυξημένου ενεργειακού και όχι μόνο κόστους.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News