Business Talk Τετάρτη 12/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η νέα σιδηρά κυρία της Κεφαλαιαγοράς και το ταξίδι Σταϊκούρα στην Ουάσινγκτον

Η νέα σιδηρά κυρία της Κεφαλαιαγοράς και το ταξίδι Σταϊκούρα στην Ουάσινγκτον
  • Νέο πλαίσιο, νέα εποχή και νέα πρόεδρος για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, δηλαδή το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών. Επικεφαλής του εξελέγη χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νατάσα Στάμου. Η Στάμου διαδέχεται την Βασιλική Λαζαράκου, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά από ομόφωνη απόφαση. Η τοποθέτηση της αναμένεται να επισημοποιηθεί μετά και την υπογραφή της απόφασης από τον υπουργό οικονομικών. Η υπαρξη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου είχε κριθεί απαραίτητη για την ασφάλεια των συναλλασσόμενων στο Χρηματιστήριο Αξιών και είχε προβλεφθεί από το έτος 1919. Έχει ωστόσο διέλθει από συμπληγάδες ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ανέκυψαν ζητήματα. Η έγκριτη νομικός Νατάσα Στάμου επελέγει όχι μόνο επειδή πλήρει όλα τα κριτήρια και διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία, αλλά και επειδή σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών. διαθέτει την τόλμη και την αποφασιστικότητα για να αναβαθμίσει την λειτουργία και το ρόλο του φορέα.

 

  • Στο ρυθμό της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον κινείται το υπουργείο οικονομικών με το Χρήστο Σταϊκούρα να βρίσκεται ήδη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σημειώνουμε εδώ πως στην ατζέντα ξεχωρίζει την Παρασκευή η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν καθώς και η Ολομέλεια της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

  • Μπορεί οι ευρωπαϊκές αερομεταφορές να μην έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως, σε σχέση με το 2019 όμως, οι καθυστερήσεις των πτήσεων ξεπέρασαν τα επίπεδα σε σχέση με πριν από την πανδημία. Μέχρι δηλαδή, το 2022, οι πτήσεις που καθυστερούσαν μέχρι 15 λεπτά (OTP 15) κυμαίνονταν στην Ευρώπη από 79% έως 85% του συνόλου. Φέτος όμως, οι δεκαπεντάλεπτες καθυστερήσεις υποχώρησαν από το 84% αρχές της χρονιάς σε 55% τον Ιούλιο. Η έλλειψη προσωπικού και οι απεργίες ανήκουν στις βασικές αιτίες του φαινομένου. Ευτυχώς η Ελλάδα σκοράρει πολύ χαμηλά στη λίστα με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις την Ευρώπη και ακόμα χαμηλότερα στην λίστα με τις χαμένες βαλίτσες σε αεροδρόμια.

 

  • Τέλος δεν έχουν οι απάτες με τους γνωστούς πενταψήφιους αριθμούς. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι λαμβάνουν ένα SMS από τον αριθμό 54122 με μήνυμα: «Από Κάτια 13: Καλησπέρα, μόλις μπήκα στο chat και βρήκα το ψευδώνυμό σου. Αν επιτρέπεται για τι ψάχνεις και από που είσαι;». Προφανώς, οι χρήστες κινητής δεν θα πρέπει επ ουδενί να απαντούν σε τέτοιου είδους μηνύματα ακόμη κι αν έχουν…μπει σε chat με ψευδώνυμο διότι ανοίγουν την κερκόπορτα των υπέρογκων χρεώσεων. Προσοχή λοιπόν!

 

  • Η είδηση έχει πέσει ως βόμβα στην αγορά παροχής B2B ηλεκτρονικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας: πριν λίγες μέρες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον επικεφαλής της τεχνολογικής εταιρείας Apifon για το έγκλημα της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η Apifon προσφέρει λύσεις για business messaging μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για να παρέχει αυτές τις λύσεις φέρεται να χρησιμοποιούσε παρανόμως και ένα αγνοία της ανταγωνίστριάς της AMD Telecom τις υποδομές και τις βάσεις δεδομένων της τελευταίας. Πως έγινε αυτό; Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ο καταδικαστείς εργαζόταν παλιότερα στην AMD αλλά φεύγοντας από αυτήν άφησε ανοιχτό «ένα παράθυρο», μία ψηφιακή πόρτα αν θέλετε, από την οποία χρησιμοποιούσε τα συστήματα της AMD για να στέλνει τα μηνύματα που έπρεπε στο πλαίσιο των υπηρεσιών που πουλούσε στους πελάτες της Apifon. Και όχι για μία ή δύο φορές αλλά για τρία χρόνια, από το 2013 έως το 2016. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε σύμφωνα με πηγές από την συμπρωτεύουσα φυλάκιση 18 μηνών. Επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο θα υπάρξει προσφυγή στον Άρειο Πάγο αλλά με βάση τον πολυετή δικαστικό αγώνα που έχει προηγηθεί κρίνεται ως πιθανό.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News