Στο αρχείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η υπόθεση Σάλλα
· (Update) Ολοκληρώθηκε πριν το μεσημέρι της Δευτέρας η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προ δεκαετίας υπόθεση Μιχάλη Σάλλα. Στην σχετική ψηφοφορία η υπόθεση έκλεισε με ψήφους τέσσερις υπέρ και τριών κατά του τραπεζίτη. Όπως έγραφε νωρίτερα το Business Talk, το θέμα είναι κρίσιμο διότι από αυτό συναρτάται και το κατά πόσον μπορεί να αμφισβητηθεί το fit and proper του Μιχάλη Σάλλα για να συμμετέχει στην διοίκηση της Παγκρήτιας. Και με τη σειρά του, ο τραπεζίτης σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ένα έχει συνδέσει την συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου με την εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Βεβαίως δεν θα ήταν διχασμένο το διοικητικό συμβούλιο αν είχε πάρει θέση η πρόεδρός του την Παρασκευή, η οποία ωστόσο φέρεται να επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο γνωστός τραπεζίτης της έστειλε εξώδικο προ ημερών με το οποίο με το οποίο την κατηγορούσε ότι μεροληπτεί σε βάρος του.
· Το εξώδικο αφορούσε το γεγονός πως ενώ ο Σάλλας είχε προσκομίσει αποδεικτικά πως είχε ξοφλήσει τα επίμαχα δάνεια που είχε λάβει αλλά παρά ταύτα η δυσπιστία απέναντι του διατηρήθηκε. Το επιχείρημα της προέδρου είναι ότι αν ψήφιζε κατά της επιβολής κυρώσεων, όπως κάποιοι εκ των γνωριζόντων αφήνουν να εννοηθεί πως θα έκανε κανονικά, κάποιοι κακόπιστοι μπορεί να ισχυρίζονταν πως υπέκυψε στις πιέσεις του. Βεβαίως τους προέδρους στα διοικητικά συμβούλια, που έχουν πάντοτε σχεδόν μονό αριθμό μελών, τους τοποθετούν για να μην καταγράφονται ισοψηφίες και να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις, λένε οι αυστηρότεροι στην αγορά. Αφήστε που μαθαίνουμε πως στην προκειμένη περίπτωση η πρόεδρος ψήφισε τελευταία και είχε δει πριν το… Χ. Αυτό πάντως δεν την απέτρεψε από το να… πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, λένε αυτές οι πηγές.
· «Πρόκειται για μία θεσμικά ορθή απόφαση που αναδεικνύει την ευθυκρισία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ζητήματα ουσίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μιχάλης Σάλλας. Και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών, η Lyktos Participations υπό την ιδιότητά της ως Στρατηγικός Επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι σε θέση πλέον να εντείνει τις προσπάθειές της, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Τράπεζας, για την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας. Η αύξηση αυτή λήγει στις 27 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας».
· Καλό είναι να ετοιμαζόμαστε για μεταφορά του παραδείγματος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτη και σε κάποια από τα υπόλοιπα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, την αξιοποίηση των οποίων επισπεύδει το υπερταμείο. Και το λέμε αυτό διότι ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport- Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ δήλωσε ευθαρσώς στην Καθημερινή χθες πως «ως Fraport Greece δεσμευόμαστε από τη σύμβαση παραχώρησης και δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμό παραχώρησης άλλου αεροδρομίου. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι μέτοχοί μας δεν μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον». Σημειώνεται πως σε ορισμένα από αυτά τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται σημάδια ανάπτυξης, και αναφέρει για παράδειγμα για παράδειγμα την Καλαμάτα, την Πάρο, τη Νάξο αλλά και την Αλεξανδρούπολη.
· Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πληθύνει οι κατοικίες που ενοικιάζονται πλήρως επιπλωμένες και εξοπλισμένες. Πρόκειται, συνήθως, για ακίνητα που οι ιδιοκτήτες έκριναν ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να τα εκμεταλλεύονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης κι έτσι αναζητούν μισθωτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και μαζί μ’ αυτές τις κατοικίες πολλαπλασιάζονται όμως και οι ενοικιαστές που κρίνουν σκόπιμο όταν φύγουν να πάρουν μαζί και την οικοσκευή… Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή για υπερβολές των ιδιοκτητών, αλλά όπως φαίνεται το ρίσκο της εκμίσθωσης ενός πλήρως εξοπλισμένου ακινήτου σε κάποιον άγνωστο είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με ένα κενό ακίνητο. Οι δε τρόποι προστασίας των ιδιοκτητών από τέτοια περιστατικά δεν φαίνεται να αποδίδουν μέχρι στιγμής, με αρκετούς να προτείνουν τη δημιουργία ενός «Τειρεσία» ενοικιαστών.
· Στην Standard & Poor’s περνάει τώρα η σκυτάλη για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας αργότερα αυτό το μήνα, αφού το βράδυ της Παρασκευής άλλοι δύο οίκοι, οι Moody’s και DBRS διατήρησαν αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, με σταθερές τις προοπτικές, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της μέσα στο γενικότερο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον (που όπως εκτιμούν, θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την χώρα μας).
· Ποιο ήταν το πιο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το 2021 στην Ιαπωνία; Το 2021 το 64% των εξαγωγών της Ελλάδας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν καπνός για τσιγάρα, αξίας 294,45 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές των ελληνικών καπνών προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την εξαγορά από την Japan Tobacco International (JTI) της Donskoy Tabak, θυγατρική της οποίας είναι και η δική μας ΣΕΚΑΠ. Και κάπως έτσι στηρίζεται η αγροτική παραγωγή καπνού παρά την ενοχοποίηση του τσιγάρου για δεκάδες ασθένειες τουλάχιστον στη Δύση.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News