Business Talk Τετάρτη 14/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι ξένοι οίκοι που ερίζουν για την «αποκρατικοποίηση του ΤΧΣ» και την πώληση των τραπεζικών μετοχών του

Οι ξένοι οίκοι που ερίζουν για την «αποκρατικοποίηση του ΤΧΣ» και την πώληση των τραπεζικών μετοχών του
  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν δεν το ξέρετε ήδη, σχεδιάζει να προσλάβει σύμβουλο με στόχο να προχωρήσει στο σχέδιο αποεπένδυσης από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Και αυτό διότι μέχρι το 2025 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση των τραπεζών. Έτσι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ουκ ολίγοι μεγάλοι ξένοι οίκοι. Μεταξύ αυτών η Goldman Sachs, η BofA Merrill Lynch, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank και η JP Morgan. Όλα αυτά μεταξύ άλλων και επειδή το ΤΧΣ δεν επιτρέπεται να πουλήσει απευθείας τα μερίδιά του, αλλά πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό, σύμφωνα με το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στην τρέχουσα φάση οι υποψήφιοι πραγματοποιούν τις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις με τους αναθέτοντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Κάπου τότε θα μάθουμε ποιος θα είναι ο νονός (ανάδοχος) τις πώλησης των τραπεζικών πακέτων. Αργότερα θα μάθουμε και τον τρόπο που αυτή θα γίνει.
  • Εάν κάποιος δεν γνωρίζει όλα όσα έχουν συμβεί στην MLS τα τελευταία δύο χρόνια και κάνει μία επίσκεψη στο site της, θα νομίζει ότι υπάρχει μία σχετική κανονικότητα στην εταιρεία του Γιάννη Καματάκη. Και λέμε σχετική επειδή η εταιρεία διαφημίζει…πασχαλινές προσφορές, ενώ ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου επαναλειτουργεί η εξυπηρέτηση πελατών μέσω…email. Περιττό να αναφερθεί ότι το τηλέφωνο του καταστήματός της στην Τσιμισκή είναι ανενεργό. Όλα αυτά ενώ έχουν περάσει, ήδη, 14 μήνες από τότε που η Whitetip investments ορίστηκε σύμβουλος αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
  • H «δική» μας επενδυτική τράπεζα, η έχουσα δηλαδή ελληνικό DNA, Ambrosia Capital που εδρεύει στο Λονδίνο, κατέκτησε για μια ακόμη φορά κορυφαία θέση στο Institutional Investor Survey. Η ομάδα της Ambrosia ψηφίστηκε ως «Best Greece Broker» και κατέκτησε επίσης την πρώτη θέση τόσο για τo χρηματιστηριακό research της στην Ελλάδα όσο και για τις πωλήσεις μετοχών. «Είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα για το οποίο είμαστε πολύ ευγνώμονες και εκ μέρους της ομάδας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους θεσμικούς πελάτες μας παγκοσμίως, καθώς και στις ελληνικές εταιρείες για τη συνεχή υποστήριξη και εμπιστοσύνη τους» σημειώνει ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος Τάσος Αστυφίδης. «Η νεοσύστατη θυγατρική μας στην Αθήνα, Ambrosia Capital Hellas, αντανακλά τη φιλοδοξία και τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ανεξάρτητη ποιοτική έρευνα και να ενισχύσουμε περαιτέρω το franchise μας στην ελληνική αγορά», εξηγεί.
  • Στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει η υλοποίηση της «Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος είναι να ανακαλυφθεί η «συνταγή» με την οποία το Χρηματιστήριο θα μπορέσει να προσελκύσει νέες επενδύσεις. 
  • Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών στη ΔΕΘ ο κ. Σταίκούρας είπε το έργο είναι κρίσιμης σημασίας, «καθώς η ενδυνάμωση της αξιοπιστίας και η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς κεφαλαίων αποτελούν ισχυρό καταλύτη της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας» και έθεσε βασικές προτεραιότητες όπως η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κλπ. Είπε, τέλος, ότι το υπουργείο θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυτό το αναγνωρίζει το οικονομικό επιτελείο. Το κρίσιμο όμως μετά την στοχοθεσία είναι η υλοποίηση και στο θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα είναι μάλλον φτωχά
  • Μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγει ο διαγωνισμός για το δίκτυο της τηλεϊατρικής σε όλη την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τεύχος προκήρυξης του έργου, προϋπολογισμού 37,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης), έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Είναι δηλαδή, υπόθεση χρόνου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να βρεθούν σε θέση μάχης και για τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου project.
  • Σήμερα, τηλεϊατρική διαθέτει μόνο η δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου και γι’ αυτό, μέσω του έργου που δημοπρατεί η Κοινωνία της Πληροφορίας το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα διευρυνθεί στο σύνολο των υγειονομικών περιφερειών, δηλαδή στην πρώτη, τρίτη, τέταρτη, Πέμπτη, έκτη και έβδομη. Να σημειώσουμε εν παρόδω ότι στην Κοινωνία της Πληροφορίας φαίνεται να πιάνουν το στόχο για δημοπράτηση έργων της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News