Business Talk Σάββατο 16/07/2022, 14:23
BUSINESS TALK

Gazprom: Ζητάει από τη Siemens έγγραφα για επιστροφή του στροβίλου του Nord Stream 1

Gazprom: Ζητάει από τη Siemens έγγραφα για επιστροφή του στροβίλου του Nord Stream 1

Έγγραφα τα οποία θα επιτρέψουν την επιστροφή του στροβίλου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τον Καναδά στη Ρωσία, ζήτησε η Gazprom από την κατασκευάστρια του εξαρτήματος Siemens Energy.

Τα έγγραφα που ζήτησε χθες Παρασκευή η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία από τη γερμανική κατασκευάστρια, θα βοηθήσουν ούτως ώστε ο στρόβιλος να επιστρέψει πίσω στον σταθμό συμπίεσης Πορτόγιαβα «μια κρίσιμη εγκατάσταση για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», όπως αναφέρει η Gazprom με δήλωσή της σήμερα Σάββατο.

Βάσει των κυρώσεων που έχουν επιβάλει τόσο η Γερμανία όσο και ο Καναδάς το εξάρτημα απαγορεύεται να επιστρέψει στη Ρωσία.

Ο στρόβιλος που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του αγωγού, σε περίπτωση που δεν έχει επιστρέψει εγκαίρως θα επιβεβαιώσει του φόβους ότι η Ευρώπη στις 21 Ιουλίου θα στερέψει από ρωσικό φυσικό αέριο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Gazprom δήλωσε ότι καθώς δεν διαθέτει έγγραφα που να επιτρέπουν στη Siemens Energy να μεταφέρει τον στρόβιλο εκτός Καναδά, δεν μπορεί να καταλήξει σε «ένα αντικειμενικό συμπέρασμα σχετικά με την ασφαλή λειτουργία» του σταθμού συμπίεσης Πορτόγιαβα.

Η εγκατάσταση, η οποία είναι το σημείο εισόδου για τον αγωγό Nord Stream 1 στη ρωσική πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας, χρειάζεται έξι μεγάλους στρόβιλους για να λειτουργήσει ο αγωγός με πλήρη παραγωγική δυναμικότητα. Ενώ ένα από τα βασικά εξαρτήματα είναι ακινητοποιημένο στον Καναδά, δεν είναι και οι υπόλοιποι οι στρόβιλοι στη Ρωσία σε κατάσταση λειτουργίας, σύμφωνα με την Gazprom, καθώς και αυτοί προορίζονται για συντήρηση στις εγκαταστάσεις της Siemens Energy στο Μόντρεαλ. 

Ως αποτέλεσμα, οι ροές μέσω του Nord Stream 1 συρρικνώθηκαν μόλις στο 40% της χωρητικότητάς του τον περασμένο μήνα -πριν η λειτουργία σταματήσει πλήρως στις 11 Ιουλίου για την προγραμματισμένη συντήρηση, η οποία θα διαρκέσει 10 ημέρες. 

«Η Gazprom υπολογίζει στην άνευ όρων εκπλήρωση των υποχρεώσεων τον όμιλο Siemens για τη συντήρηση των στροβίλων, καθώς εξαρτάται η αξιόπιστη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και η παροχή φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές», επισημαίνει η ρωσική εταιρεία.  

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία ζήτησε από τον Καναδά να επιτρέψει την επιστροφή του εξοπλισμού. Η καναδική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα χειριστεί όλα τα ζητήματα με τη Γερμανία, καθώς η επιστροφή του εξαρτήματος στη Ρωσία απαγορεύεται από τις κυρώσεις. Ο Καναδάς έχει εκδώσει άδεια για τη μεταφορά του εξοπλισμού, με το μέτρο να αναμένεται να ισχύσει και για τους άλλους στρόβιλους του Nord Stream 1 που θα μεταφερθούν για συντήρηση στον Καναδά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ineos: Η Ευρώπη θα βάλει δελτίο στο φυσικό αέριο, εάν ο Nord Stream 1 μείνει κλειστός

Φυσικό αέριο: Σύσκεψη στο Μαξίμου στη σκιά του Nord Stream 1

Φυσικό αέριο: Σχέδιο τριών σημείων αν κλείσει τη στρόφιγγα η Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News