Όταν ο Γ. Κωστόπουλος φώναξε στο γραφείο του τον Δ. Κουτσολιούτσο
- Καλή η συζήτηση για την Folli-Follie και τις ενδεχόμενες ευθύνες των ελεγκτικών και των εποπτικών αρχών επί της προηγούμενης κυβερνήσεως αλλά ουδείς φαίνεται να ρωτάει κάποιες ερωτήσεις: πώς οι ελληνικές τράπεζες είχαν μόνο 50 εκατομμύρια έκθεση και οι ομολογιούχοι 550 εκατομμύρια; Τι είχε γίνει λίγα χρόνια πριν στο γραφείο του τότε διοικητή της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλου όταν φώναξε εκεί τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο; Πώς πείστηκε ο βασικός μέτοχος της Folli Follie να πουλήσει τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;
- Τον Νοέμβριο του 2018 η εφημερίδα Καθημερινή έγραφε: «Όταν το 2012 η Folli Follie βαρυνόταν με δανεισμό της τάξης των 740 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις ύψους 990,7 εκατομμυρίων, αναγκάστηκε να πουλήσει τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μάλιστα ο αστικός μύθος θέλει τον τότε διοικητή και σήμερα επίτιμο πρόεδρο της Alpha Bank Ιωάννη Σ. Κωστόπουλο να εξηγεί με λόγια-σταράτα στο γραφείο του στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο πως αν δεν πωλούσε τα ΚΑΕ ή δεν έφερνε στην τράπεζα τα εκατοντάδες εκατομμύρια μετρητών που ισχυριζόταν πως διαθέτει στην Ασία, τότε θα του κατήγγειλε τα δάνεια. Έτσι λέγεται πως προχώρησε η πώληση των ΚΑΕ με την οποία η Folli Follie απαλλάχτηκε από ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού της. Και έτσι, επίσης λέγεται στην αγορά, προχώρησαν ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες σε μεγάλη μείωση της έκθεσής τους στην εταιρεία».
- Στο ίδιο δημοσίευμα της Καθημερινής αναφερόταν πως «οι βασικοί μέτοχοι της Folli Follie επιχείρησαν στον ισολογισμό του 2013 να “μαζέψουν” κάπως τις υπερβολές προχωρώντας και σε μια διαγραφή αξίας αποθεμάτων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Το ύψος της διαγραφής αυτής ήταν τέτοιο που στο conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2013, το οποίο έλαβε χώρα το 2014, οι ερωτήσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τον Τζωρτζη Κουτσολιούτσο που εκπροσωπούσε τον όμιλο. Ισχυρίστηκε, λένε σήμερα αναλυτές που παρακολούθησαν εκείνο το call, πως πρόκειται για καταστροφή κοσμημάτων από χρυσό και ασήμι καθώς η Folli άλλαξε την πρώτη ύλη της νέας σειράς κοσμημάτων σε ανοξείδωτο ατσάλι. Και όταν ρωτήθηκε τι εισέπραξε για την αξία του scrap από την καταστροφή του στοκ εκείνος δεν «έπεισε». Κάτι που γράφτηκε τότε και σε εξειδικευμένη στήλη των Financial Times. Τότε οι περισσότεροι κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Μάλιστα το ζήτημα μαζί με άλλες λεπτομέρειες φέρεται να καταγγέλθηκε ανωνύμως λίγους μήνες μετά, το 2015 πλέον, στην ελληνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η οποία αν και επέβαλε κυρώσεις επικρίνεται πως δεν έκρουσε επαρκώς δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή αλλά τα περιστατικά του 2012 και 2013 όφειλαν να έχουν οδηγήσει σε ελέγχους που δεν έγιναν, λένε τώρα όλοι. Τους έκανε βέβαια ο Gabriel Griego της QCM που έφερε φέτος στο φως την υπόθεση.
- 3.000 σελίδες μαθαίνουμε πως είναι τα αποδεικτικά που συνοδεύουν την έκθεση της PwC για το τι διημείφθη στην Folli-Follie. Κι άλλες 300 περίπου σελίδες ακούγεται πως είναι ίδια η έκθεση. Φαίνεται πως ο ελεγκτικός οίκος έκανε άρτια τη δουλειά του. Άραγε θα πληρωθεί; Και αυτό διότι την υποχρέωση της εξόφλησης της PwC την έχει η ίδια η Folli-Follie. Κι αν την βάλει σους πιστωτές που θα κουρέψει;
- Μία άλλη πτυχή της υπόθεσης Folli Follie θα εκτιμήσουν δεόντως οι εραστές της ορθογραφίας. Στα e-mails που είδαν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο δεν “πέρασε” -ευτυχώς- η πληθώρα των “μαργαριταριών” που περιείχε η σχετική αλληλογραφία. Για παράδειγμα, γράφει ο Ν. Σάκκος της Folli Follie απευθυνόμενος στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: η τροπολογία σχετικά με τα ΚΑΕ “κατατίθετε” ή “παρακαλώ μονολεκτικά λόγο της σοβαρότητας” (σημ.: να τον ενημερώσει). Είναι κλισέ, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
- Πολλή συζήτηση γίνεται για πολιτικά πρόσωπα αλλά «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και στην τότε κυβέρνηση, είναι εκτός εικόνας, λένε οι επαΐοντες.
- Ακούγεται ότι πολύ μεγάλος ευρωπαϊκός ενεργειακός όμιλος έχει στραφεί νομικά στην Ελλάδα εναντίον εδώ συνεργατών του για τα πεπραγμένα τους κατά την τελευταία δεκαετία. Περισσότερα προσεχώς.
- Η προσγείωση των εσόδων από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας από το εξωτερικό, από τα 18,2 δισεκατομμύρια το 2019 στα 4 δισεκατομμύρια φέτος έχει πραγματικά καταστροφικές διαστάσεις. Να θυμόμαστε πάντως ότι κάπου εκεί στα τέλη Αυγούστου, όλοι έλεγαν πως οι εισπράξεις δεν θα ξεπεράσουν τα τρία δις. Και τελικά ήταν 33% υψηλότερες. Φυσικά κανείς δεν έμεινε αλώβητός αλλά ένα δισεκατομμύριο δεν το λες και ασήμαντο.
- Μεγάλο μέρος της αγοράς τα επόμενα εικοσιτετράωρα περιμένει ανακοίνωση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι πιο πληροφορημένοι πάντως βλέπουν τις πιθανότητες για deal μέχρι τα Χριστούγεννα χειρότερες από 50-50. Εκπλήξεις πάντως δεν αποκλείονται ειδικά μετά τις φήμες για εμφάνιση καλύτερης προσφοράς από αυτήν της CVC.
- Στην υπογραφή της σύμβασης πώλησης του ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων από την Ειδική Διαχείριση προς την κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων που αναδείχθηκε αγοραστής στον σχετικό διαγωνισμό αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΒΟ θα έχει ως βασικούς μετόχους την Plasan (47,6%), την SK Group (47,6%) και τον Αριστείδη Γλύνη (4,8%). Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν τέσσερα μέλη, ισραηλινοί όλοι, με δύο να εκπροσωπούν τον όμιλο Katsav και άλλοι δύο τον όμιλο Plasan . Ειδικότερα απαρτίζεται από την Όρλυ Κατσάβ – Πελέγκ, κόρη του ισχυρού άνδρα του ομίλου Katsav (SK Group), ως πρόεδρο, και μέλη τους Σούκι – Χαΐμ Σβαρτς (εκπροσωπεί επίσης την Katsav) , τον Ντάν Ζιβ, επικεφαλής της Plasan και Αζριέλ Μπιμερστάϊν (εκπροσωπεί επίσης την Plasan).
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News