Business Talk Πέμπτη 28/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι πλειστηριασμοί που -δεν – γίνονται και τα βαριά ονόματα των ΑΠΕ

Οι πλειστηριασμοί που -δεν – γίνονται και τα βαριά ονόματα των ΑΠΕ
  • Μπορεί κάθε εβδομάδα να χύνεται μπόλικο-ευτυχώς ηλεκτρονικό- μελάνι για πλειστηριασμούς κατοικιών, βιλών και άλλων ακινήτων, όμως, πόσοι, πραγματικά, ολοκληρώνονται; Η απάντηση δεν θα ξαφνιάσει όσους γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη αγορά. Μόλις ένα μικρό κλάσμα όσων εκποιήσεων προγραμματίζονται συνήθως. Για παράδειγμα, χθες, είχε προγραμματιστεί να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί 400 ακίνητα, αλλά για μόλις περίπου 230 υπήρξε υπερθεματιστής. Το χθεσινό νούμερο αποτελεί και καλή επίδοση, συγκριτικά, με άλλες φορές, οπότε ούτε για το 1/4 των ακινήτων που είναι προς εκποίηση δεν υπάρχει κατακύρωση. Περιττό να αναφερθεί ότι πολλά από τα ακίνητα καταλήγουν συνήθως στις τράπεζες που είναι και οι επισπεύδουσες της διαδικασίας. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ένα από τα ακίνητα για τα οποία ανεστάλη ο πλειστηριασμός ήταν και η βίλα στο Παλαιό Ψυχικό του Πέτρου Φιλιππίδη.

 

  • Διόλου αμελητέα είναι η επίδραση των αυξήσεων των τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια για τη βιομηχανία γραφικών τεχνών Χαϊδεμένος που μετρά 46 χρόνια ζωής. Η εισηγμένη τοποθετεί στο 50% την άνοδο του κόστους στο χαρτί, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη εκτύπωσης. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ως αντιστάθμισμα μπορεί να λειτουργήσει η εκτύπωση παραγόμενων προϊόντων με χαρτί του πελάτη. Την ίδια στιγμή, λόγω των ανατιμήσεων, οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 25% του κόστους πωληθέντων που είχε ανέλθει σε 13 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 11% το 2021.

 

  • Αν έχει ένα θετικό η ενεργειακή κρίση, είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε εβδομάδα να ανακοινώνονται ή να προαναγγέλλονται νέα deals και μάλιστα από βαριά ονόματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ισραηλινός όμιλος Econergy έγινε συνέταιρος της Τερνα Ενεργειακή εξαγοράζοντας από άλλη εταιρεία το 49% της «Ηλιακή Πικρολίμνη», η οποία έχει δύο άδειες για φωτοβολταϊκά 240MW και 220 ΜW στο Κιλκίς. Παρουσία στην Ελλάδα αποκτά και ο βρετανικός όμιλος SSE Renewables που εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη της Siemens Games.

 

  • Και βεβαία η ABAΞ προχωρά στην αποεπένδυση από τον τομέα ενέργειας, προβάλλοντας τα «ασημικά» της Volterra που δεν είναι άλλα από τις κερδοφόρες θυγατρικές ΑΠΕ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας ανέρχεται στα 340 MW. Όπως αναφέρει η ABAΞ στις οικονομικές καταστάσεις του 2021, η εταιρεία έχει συνάψει σύμβαση με χρηματοοικονομικό σύμβουλο (σ.σ. της Eurobank) για την  ανεύρεση αγοραστή για το σύνολο της Volterra ή ξεχωριστά αγοραστών για την ενέργεια και αγοραστών για τις ΑΠΕ.

 

  • Οι προοπτικές φαίνονται ακόμη πιο ευοίωνες αν ληφθεί υπόψη πως το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ στοχεύει στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030 και στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ.

 

  • Σύντομα ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το νέο κέντρο επισκεπτών Experience Centre εντός του Experience Park. Στόχος είναι οι επισκέπτες να δουν εμπράκτως το πώς λειτουργεί μία έξυπνη πόλη, αυτή δηλαδή που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News