Κουπόνια για επιχειρήσεις, καύσιμα και οι νέες κινήσεις της Wolt σε Ελλάδα και Κύπρο
- Δύο δράσεις με αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία αναμένεται να λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα. Η μία αφορά το κουπόνι καυσίμων του οποίου η αξία τοποθετείται σε 13 ευρώ το μήνα και θα διανέμεται στους δικαιούχους μέσω (απλής) διαδικασίας στην πλατφόρμα gov.gr. Σίγουρα η ενίσχυση είναι μικρή, αλλά, όπως, θα έλεγαν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι στα όρια των αντοχών του προϋπολογισμού.
- Η δεύτερη δράση, που είναι μαζικότερη και έχει μεγαλύτερο όφελος και κυρίως μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Αφορά τη χρηματική ενίσχυση, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπό μορφήν κουπονιού, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ειδικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα χορηγείται η ενίσχυση και κυρίως να εκδοθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), βάσει της οποίας θα προσδιορίζεται λεπτομερώς η διαδικασία, τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων κτλ. Σημειωτέον ότι μέσω του έργου, για το οποίο προβλέπονται φέτος πιστώσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται να ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 ατόμων. Επίσης θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν μισό εκατομμύριο ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS).
- Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για να αποκτήσουν το κουπόνι, το οποίο στη συνέχεια θα εξαργυρώνουν για να προμηθευτούν ηλεκτρονικές εφαρμογές, λογισμικό ή για να καλύψουν το μεγαλύτερο τμήμα του απαιτούμενου κόστους για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και POS. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό για την ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας ή προϊόντος και να προσκομίσουν απόδειξη πληρωμής που πιστοποιεί την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
- Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος και τηλεφωνικού κέντρου- -γραμμής ενημέρωσης επενδυτή. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση της πορείας των επενδύσεων, οι οποίες θα πρέπει να αυξηθούν…επικίνδυνα για να απορροφηθούν τα 77 δισ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.λπ.), που υπολογίζεται ότι θα μοχλεύσουν ακόμη 40 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τη γραμμή ενημέρωσης επενδυτή, στόχος είναι να παρέχεται ολοκληρωμένη ενημέρωση σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας.
- Το ντεμπούτο της στην Κύπρο έκανε η Wolt Market πριν από λίγες ημέρες καθώς άνοιξε το πρώτο dark store της πλατφόρμας στη Λευκωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ευθύνη για την ανάπτυξη της Wolt στην Κύπρο, όπως επίσης και στη Μάλτα, έχει αναλάβει η ομάδα των Ελλήνων στελεχών που «τρέχει» την Wolt στην Ελλάδα.
- Το γεγονός δε ότι η Wolt προχώρησε στη δραστηριοποίηση της Wolt Market (δηλαδή στη λιανική ειδών σούπερ μάρκετ) στην Κύπρο σημαίνει μάλλον ότι η Wolt Market στην Ελλάδα έχει πάει καλά. Κι αυτό διότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα εκτός Φινλανδίας (εκεί που ιδρύθηκε και εδρεύει η Wolt) που η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε απευθείας στη λιανική μέσω της Wolt Market. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη dark store στην Νέα Ιωνία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 9. Ήδη λειτουργούν 5 dark stores της Wolt Market στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Πάτρα.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News