Business Talk Παρασκευή 8/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

H κόντρα Vodafone – OTE και η απόβαση της Bank of China

H κόντρα Vodafone – OTE και η απόβαση της Bank of China
  • Σήμερα στις 11 το πρωί θα λάβει χώρα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η ακρόαση της Vodafone και του ΟΤΕ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας ίντερνετ των συνδρομητών σταθερής της Cosmote σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι. Χθες, η Vodafone που έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και ζητάει να μην επιτραπεί στην Cosmote να αναβαθμίσει τις ταχύτητες σήκωσε το γάντι. Με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «αποτέλεσε τον πρώτο πάροχο που επένδυσε σε οπτική ίνα, είχε χαιρετίσει από την πρώτη στιγμή την ανακοίνωση του ΟΤΕ για αναβάθμιση των συνδέσεων των Ελλήνων καταναλωτών, δηλώνοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υλοποιήσει την αναβάθμιση και για τους δικούς της πελάτες, με την προϋπόθεση πάντοτε αυτό να είναι δυνατό με ισότιμους και δίκαιους όρους». Η ΕΕΤΤ αναμένεται να βγάλει απόφαση …από εβδομάδα και βλέπουμε.
  • Να αυξήσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της χαρτοφυλάκιο ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις σκοπεύει η Bank of China της οποίας τον ελληνικό γραφείο άνοιξε το 2019 αλλά εξαιτίας της πανδημίας αρχίζει να αναπτύσσεται τώρα. Για το λόγο αυτό μάλιστα η Bank Of China θα παράσχει και υπηρεσίες Matchmaking μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν είτε στο διμερές εμπόριο είτε σε από κοινού επενδύσεις στις δύο χώρες ώστε, όπου χρειάζεται, να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο συνεταίρο. Αυτό αποκάλυψε η Li Shuping, General Manager και Country Head για την Ελλάδα της Bank of China κατά τις εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
  • Τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η ενέργεια εν γένει όπως και μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, βρίσκονται επίσης στο πεδίο ενδιαφέροντος της. Ωστόσο οι χρηματοδοτήσεις της Bank of China προς ελληνικού ενδιαφέροντος project αλλά σε κινεζικές επιχειρήσεις είναι ήδη σημαντικότατες. Περιλαμβάνουν πιστώσεις προς την COSCO Shipping για την υλοποίηση των επενδύσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και συμμετοχή στα μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια του ΑΔΜΗΕ ο όποιος υλοποιεί επενδύσεις για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού.
  • Σύμφωνα με την Li Shuping το εδώ γραφείο της τράπεζας σύντομα θα στελεχωθεί περαιτέρω, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει (υπενθυμίζεται πως η Κίνα διατηρεί αυστηρούς περιορισμός στις διεθνείς μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας) προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι του business plan. Εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην πράσινη ενέργεια, τις υποδομές, τη ναυπηγική, την πληροφορική και τη γεωργία, σημειώνοντας πως η Bank of China θα συμμετέχει σε αυτή την άνθιση.
  • Ο πρέσβης της Κίνας Xiao Junzheng αποκάλυψε μάλιστα πως το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 43,6% στα 12,15 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2019 οπότε και βρισκόταν στα 8,46 δισ. Σημείωσε δε πως τα τελευταία χρόνια οι χώρες έχουν διευρύνει τη συνεργασία σε νέους τομείς, όπως οι υπηρεσίες υγείας, οι νέες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειες, η πληροφορική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η πράσινη τεχνολογία και η καινοτομία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News