Το «take it or leave it» για τη ΛΑΡΚΟ και η καταγγελία της Μυτιληναίος για την Imerys
- Δεκτή έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, την καταγγελία της Μυτιληναίος η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της Imerys Βωξίτες. Το σκεπτικό της προσφυγής της εισηγμένης ήταν ότι η Imerys λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά επέβαλε στον εξαρτημένο από αυτή και επί πενήντα και πλέον χρόνια πελάτη της (ΑτΕ/Μυτιληναίος), καταχρηστικούς όρους προμήθειας του βωξίτη, της βασικής, δηλαδή πρώτης ύλης για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου. Κατά την Ε.Α., η κατάχρηση, συνδέεται με την υπερβολική και αδικαιολόγητη από εμπορικής άποψης, αύξηση της τιμής και δραματικής μείωσης των ποσοτήτων που παράγει και παραδίδει η εταιρεία.
- Μένει να φανεί εάν η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, δεν θα υποχρεώνει την Imerys Βωξίτες μόνο από το να απέχει από καταχρηστικές συμπεριφορές, αλλά θα προχωρήσει και σε καταλογισμό προστίμων. Το θέμα θα έχει και συνέχεια στα πολιτικά δικαστήρια καθώς θα πρέπει να καθοριστούν οι όροι προμήθειας και ενδεχομένως να καταλογιστούν και αποζημιώσεις.
- Τέλη Ιανουαρίου θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ την έγκριση της συμβάσεως μισθώσεως του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρησή της μαζί με την πώληση των λατομείων από την ειδική διαχείριση. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ειδική διαχείριση εμφανίζονται πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουν αμέσως στην προκήρυξη των διαγωνισμών ώστε να θεραπευτούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιέζει για το κλείσιμο της υπόθεσης.
- Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν όμως πως τα τελικά κείμενα δεν θα ικανοποιούν πλήρως τους υποψήφιους επενδυτές, που εξακολουθούν να διαπιστώνουν δυνητικά ρίσκα σχετικά με περιβαλλοντικές παραβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ωστόσο, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, τα περιθώρια προσαρμογών από πλευράς των δύο επισπευδόντων και της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται εξαντλημένα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η όροι θα είναι «take it or leave it».
- Στο 1 δισ. ευρώ του αποθεματικού που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αποφασισμένο να περιοριστεί φέτος το οικονομικό επιτελείο, αποφεύγοντας παρεμβάσεις, εκτός από τις εξαιρετικά στοχευμένες, όπως τονίζουν στελέχη του στην «Κ», αλλά και όπως φανέρωσαν οι ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, για περιορισμένης έκτασης αναστολές εργαζομένων, σε περιορισμένους κλάδους.
- Η κυβέρνηση έχει πάρει στροφή, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, απομακρυνόμενη από τις παρεμβάσεις και επιστρέφοντας σιγά σιγά στη δημοσιονομική εξυγίανση. Όπως μεταδίδουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, «έχει αδυνατίσει πλέον η σχέση της πανδημίας με την οικονομική δραστηριότητα. Η οικονομία έχει προσαρμοστεί, με εξαίρεση κάποιους κλάδους που πράγματι πλήττονται, όπως οι παιδότοποι ή η οργάνωση συνεδρίων. Δεν θα χρειαστούν, επομένως, μέτρα, παρά περιορισμένα. Το 2022, η χώρα θα περιορίσει το έλλειμμα, με σκοπό το 2023 να επιστρέψει σε πλεονάσματα».
- Θέμα ημερών είναι το ντεμπούτο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022, σύμφωνα με την «Κ», ένα έτος όπου η δανειακή στρατηγική θα είναι και πάλι εμπροσθοβαρής, με το 75%-80% των εκδόσεων ή των 12 δισ. ευρώ που προγραμματίζει να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο στο σύνολο του έτους να συγκεντρώνονται στο πρώτο εξάμηνο. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα PEPP θα «τρέχει» έως το τέλος Μαρτίου, και άρα οι αγορές από την κεντρική τράπεζα θα είναι υψηλότερες απ’ ό,τι κατά το ευέλικτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων που θα εφαρμοστεί για την Ελλάδα από τον Απρίλιο, το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να είναι και το πιο «γεμάτο» σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News