Πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα; Το deal της Chipita και οι πτήσεις του 2022
- Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται ένα βήμα πριν μπει στη λίστα της ευρωπαϊκής ένωσης με τις επιλέξιμες πράσινες πήγες ενέργειας που θα βοηθήσουν στην μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς εκπομπές άνθρακα. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ακούγεται ως μία ανούσια ή και αμφιλεγόμενη αλλά πάντως γραφειοκρατική εξέλιξη, όμως, στην πραγματικότητα αποτελεί την απαρχή ενός επενδυτικού Ελντοράντο αφού η πυρηνική ενέργεια είναι πρακτικά ενέργεια μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
- Η πρωτοβουλία ανήκει βέβαια στη Γαλλία η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην χρήση πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως. Και έρχεται παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις που πηγάζουν από την απόφαση του Βερολίνου προ ετών να αποσύρει την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή από την οικονομία της στον απόηχο του ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει σύντομα και στην Ελλάδα όπου όμως η κοινή γνώμη κάθε άλλο παρά ώριμη είναι. Ενδιαφέρον υπάρχει και πλέον οι ειδικοί εκτιμούν πως η τεχνολογία παρέχει πολύ υψηλούς βαθμούς ασφαλείας αλλά και μικρότερου μεγέθους μονάδες που είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες.
- Κακά τα ψέματα, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να λύσει το πρόβλημα των εκπομπών άνθρακα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή εφόσον γίνει με τρόπο που να εξασφαλίζει από ατυχήματα αλλά και με περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή υπόθεση για την Ελλάδα όπου σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι ήδη δεδομένο και η κυβέρνηση φέρεται να μην είναι καταρχήν αρνητική.
- Ποδαρικό με μία εξαγορά έκανε η πρώτη εργάσιμη μέρα του 2021, με την εξαγορά της Chipita από την Mondelez που συνεργάζεται με τον όμιλο Olayan. Πάντως, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διανύει βίους παράλληλους με την οικογένεια Olayan τουλάχιστον από τις αρχές του 1990 όταν ο σαουδαραβικός όμιλος μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Chipita και αργότερα της Chipita East Europe Limited μέσω της θυγατρικής του Competrol Establishment. Καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, αναφέρουν ότι ο ανήσυχος Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα προχωρήσει σε δύο ίσως και τρεις εξαγορές εταιρειών ίσως και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.
- Η έκθεση του Eurocontrol για τις επιδόσεις του 2021 και τις προοπτικές του 2022 περιλαμβάνει μια σημαντική πρόβλεψη που ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να μην επαληθευθεί. Αναφέρει ότι παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι μεταλλάξεις, η περαιτέρω ανάκαμψη των αερομεταφορών, σε σχέση με το 2021, είναι δεδομένη, καθώς αναμένεται ότι -το αργότερο- το καλοκαίρι ο τουρισμός θα σηκώσει κεφάλι. Κάπως έτσι, λέει το Eurocontrol, θα επιστρέψει το μποτιλιάρισμα στους αιθέρες, εικόνα γνώριμη που είχαμε συναντήσει και το 2019. Λόγω λοιπόν, της περιορισμένης χωρητικότητας του εναέριου χώρου, ο οργανισμός προβλέπει για την Ελλάδα, καθυστερήσεις στις πτήσεις μεταξύ 0,1 λεπτών και 0,5 λεπτών.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News