Business Talk Παρασκευή 5/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το κυοφορούμενο deal με startup και ο πονοκέφαλος των ανατιμήσεων

Το κυοφορούμενο deal με startup και ο πονοκέφαλος των ανατιμήσεων
  • Λεφτά υπάρχουν (ελέω και αρνητικών επιτοκίων). Ελληνικές εταιρείες – διαμάντια με προοπτικές υπάρχουν. Άρα; Έρχονται νέα και πολλά deals. Αυτό βέβαια, δεν είναι νέο. Το νέο είναι ότι το CVC, σύμφωνα με πηγές που δεν έχουν-τουλάχιστον μέχρι σήμερα- διαψευστεί, φέρεται να είναι κοντά στην εξαγορά ελληνικής startup. Ιδρύθηκε πριν από μερικά μόλις χρόνια και όπως συχνα-πυκνά λένε οι ιδρυτές της, η ιδέα προήλθε από το κενό που διαπίστωσαν από προσωπική εμπειρία ότι υπάρχει στην αγορά. Η αποτίμησή της τώρα θεωρείται καλή και προσφέρει ένα πολλά υποσχόμενο exit σε βάθος χρόνου. Κυρίως “δένει” με τις υφιστάμενες δραστηριότητες στις οποίες έχει επενδύσει το CVC. Δεν θα αποκαλύψουμε το κάπως ευφάνταστο όνομα της startup.

 

  • Οι ανατιμήσεις στην οικοδομή τρομάζουν και τους πιο…τολμηρούς. Αυτή την εβδομάδα μόνο, όπως πληροφορούμεθα, η τιμή του σιδήρου ανατιμήθηκε δύο φορές, δηλαδή συνολικά 10%… Συνήθως το αυξημένο κόστος μοιράζεται μεταξύ εργολάβου, πελάτη και καταναλωτή (π.χ. σε ξενοδοχεία). Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, οι πελάτες ζητούν από τους developers να επωμιστούν τη διαφορά και να τηρηθεί η αρχική, προ ανατιμήσεων, συμφωνία.

 

  • Ενώ 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ασφαλίσεων στην ΕΕ πριν από την πανδημία, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους ο αριθμός τους μειώθηκε στα 5,37 εκατομμύρια, δείχνει η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat από την εταιρεία AegeanEquity. Εννέα μήνες αργότερα, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, έφτασαν τα 5,591 εκατομμύρια. Έτσι, ο χρηματοπιστωτικός τομέας όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά και ενισχύθηκε στο προ κρίσης επίπεδο όσον αφορά τον φόρτο εργασίας.

 

  • Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ακολουθεί τη συγκεκριμένη τάση σε επίπεδο ΕΕ. Την παραμονή της πανδημίας του κορωνοϊού, 83,6 χιλιάδες άτομα εργάζονταν στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, υπήρχαν 3.400 λιγότερα άτομα. Αν και το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους σημειώθηκε αύξηση σε σχεδόν 88 και αντίστοιχα 87 χιλιάδες, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο 74,4 χιλιάδες άτομα εργάζονταν στον συγκεκριμένο τομέα.

 

  • Η Optima Bank Research αύξησε την τιμή στόχο στον ΟΤΕ στα 17,80 ευρώ/μετοχή (έναντι 16,10 ευρώ/μετοχή) για να λάβει, όπως αναφέρει, «υπόψη τα σταθερά κέρδη και τις δυνατότητες παραγωγής μελλοντικών ταμειακών ροών μεσοπρόθεσμα στο πλαίσιο ενός πολύ θετικού μακροοικονομικού τοπίου», με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την αποεπένδυση από την χαμηλής απόδοσης δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία που έχει βελτιώσει το προφίλ κινδύνου του ομίλου. Η νέα τιμή-στόχος της Optima συνεπάγεται ανοδική δυνατότητα 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, δικαιολογώντας τη σύσταση «Αγορά» για τη μετοχή.   

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News