Χριστούγεννα με (για) Μινιόν και Mont Parnes
- Οι έχοντες γεννηθεί από τη δεκαετία του 70 και νωρίτερα, θα θυμούνται ακόμα σήμερα την λάμψη που ακτινοβολούσαν τα πολυκαταστήματα Μινιόν ειδικά προς τα τέλη του έτους, καλή ώρα. Η προετοιμασία για τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες ξεκινούσε και όλα τα παιδιά ήθελαν να μπουν έστω και για μία βόλτα στο μοναδικό πολυκατάστημα τότε στην Ελλάδα για να κάνουν μια βόλτα με τις πρωτοεμφανιζόμενες τότε στη χώρα κυλιόμενες σκάλες αλλά και για να βγάλουν μια φωτογραφία με τον «Άγιο Βασίλη» από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά οπότε και «έπιανε στασίδι» στον τελευταίο όροφο.
- Πέρασαν τα χρόνια και οι δεκαετίες και το πολυκατάστημα που άνοιξαν πρώτη φορά τις θύρες τους το 1944, μετά από πυρκαγιές, χρεοκοπίες κι άλλες περιπέτειες έκλεισε και άλλαξε διάφορες φορές ιδιοκτήτη για να περάσει στα χέρια των Κουτσολιούτσων και στην Folli-Follie. Με την «μαγική» του παρακαταθήκη το εμβληματικό κτίριο γλύτωσε την δέσμευση την αρχή καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος που έπιασε τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Folli-Follie. Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί η Folli-Follie έχει σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ξεκινήσει διαδικασία μέσω μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου για την πώληση του ακινήτου που παραμένει ακόμα και σήμερα ρημαγμένο κουφάρι πλην όμως σε κομβικό σημείο του κέντρου της Αθήνας, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου. Μάλιστα ανεξάρτητος απομιμητής φέρεται να εκτίμησε την αξία του άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων κτηρίου, άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
- Οι προσφορές για την απόκτηση του σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές θα κρατήσουν όλο το Νοέμβριο και προς τα τέλη του μήνα ενδέχεται να κλείσει η διαδικασία. Βεβαίως οι παλαιότεροι θυμούνται ορισμένες εκκρεμότητες όπως την ύπαρξη κάποιων συνιδιοκτητών σε κάποια μέρη του κτιρίου ενώ και μόνον το γεγονός ότι προέρχεται από την Folli-Follie επιτάσσει αυστηρό και προσεκτικό due dilligence. Δεδομένης πάντως της ανάκαμψης στο κέντρο της Αθήνας και την δημιουργία πολλών νέων ξενοδοχειακών μονάδων πέριξ της Ομόνοιας αλλά και του Συντάγματος, η προοπτική επαναλειτουργίας του ως πολυκατάστημα προκαλεί έναν ενθουσιασμό αλλά και νοσταλγία ειδικά στους παλαιότερους.
- Στη διαδικασία ακούγεται ότι συμμετέχουν αρκετές από τις μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας όπως και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, γνωστές και μη εξαιρετέες, και ένα ή δυο φυσικά πρόσωπα «υψηλής καθαρής αξίας». Το ζητούμενο για τον κόσμο βέβαια δεν είναι ούτε ποιος θα το αγοράσει ούτε ποιος θα το φτιάξει αλλά ποιος θα το νοικιάσει (και εδώ τα στοιχήματα δείχνουν την Αττικά Πολυκαταστήματα). Βέβαια οι ψυχραιμότεροι εξηγούν πως δεν πρέπει να προεξοφλείται μελλοντική χρήση ως πολυκατάστημα αφού κάλλιστα μπορεί να εξελιχτεί και σε κτίριο γραφείων ή και ξενοδοχείο. Η εικόνα μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα φετινά Χριστούγεννα.
- Δύο συμβάσεις χρηματοδότησης υπέγραψε το 2021, η Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, δεδομένου ότι η λειτουργία της διώρυγας παραμένει κλειστή για εργασίες συντήρησης. Η εταιρεία δηλαδή, έλαβε δύο δάνεια 300 χιλ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ από το Υπερταμείο και την τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα. Πέρυσι η ΑΕΔΙΚ είχε μειωμένες κατά 26% πωλήσεις, στα 3,8 εκατ. λόγω της απαγόρευσης πλεύσης σκαφών αναψυχής κατ’ εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία. Παρότι υπάρχουν γκρίνιες για το κλείσιμο της Διώρυγας, δεν υπάρχει εναλλακτική για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασής της που είναι ύψους 9 εκατ. ευρώ.
- Τις επόμενες ημέρες εικάζεται ότι θα ολοκληρώσει τη γνωμοδότησή της η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το αίτημα που έχει υποβάλει το καζίνο Πάρνηθας για την μετεγκατάστασή του στο Μαρούσι. Η εισήγηση θα σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών κι αν λάβει το πράσινο φως, θα εκδοθεί, ύστερα από πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο «ξεκλειδώνει» η διαδικασία μεταφοράς του ναού του τζόγου. Το project είναι επένδυση 200 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2022, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμη. Ωστόσο αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να έχουμε επιτέλους ορατότητα γα το πότε θα κατέβει τελικά στην πόλη το Mont Parnes.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News