Η βροχή των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα πυκνώνει ιδίως όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς οπότε οι εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς και deals. Τον λόγο περιγράφει στη στήλη ξένος επενδυτής που επισκέπτεται με το Eurocopter του συχνά-πυκνά την Ελλάδα και δεν θα σταματήσει να το κάνει μέχρι να εντοπίσει τις κατάλληλες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η χώρα λοιπόν, όπως υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη σπάνια συγκυρία όπου η οικονομία της μετασχηματίζεται με όχημα τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που προκαλεί η (απότομη ελέω πανδημίας) προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή. Έτσι, δημιουργείται ένα τεράστιο φάσμα δραστηριότητας που περιλαμβάνει από την τοποθέτηση οπτικών ινών και το 5G μέχρι σύνθετες εφαρμογές που βασίζονται αποκλειστικά στο Blockchain.
Και προσθέτει πως «κλειδί» αποτελεί και η πολιτική σταθερότητα που όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα κλονιστεί από το (καταστροφολογικό) αφήγημα κομμάτων της Αντιπολίτευσης που διψούν για εξουσία προς την οποία ο μόνος δρόμος είναι η αναταραχή. Εάν σε αυτό προστεθούν οι γενναίες εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και ιδιωτικά κεφάλαια, που χάρη στην μόχλευση μπορούν να αυγατίσουν πολλές φορές, γίνεται αντιληπτό γιατί η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει επενδυτικός προορισμός. Η καλύτερη οδός, για την είσοδο σε αυτή την ενδιαφέρουσα αγορά είναι οι εξαγορές που αποτελούν μοχλό μεγέθυνσης και για μεσαίες εταιρείες που θέλουν να μεγαλώσουν. Σε αυτό θα βοηθήσει η έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για επιχειρήσεις που προχωρούν σε M&A.
Σε αυτό το background εντάσσεται και η εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany που μέσω της ελληνικής εταιρείας Πληροφορικής θα γίνει ανταγωνιστικότερη εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας. Και μιας και έχει, σε μεγάλο βαθμό, εξαντληθεί το θέμα, για τo deal, μία λεπτομέρεια που έχει σημασία. Η Netcompany έχει πρωτόκολλο προστασίας πληροφοριοδοτών (whistleblower) που υποστηρίζει το δανέζικο δικηγορικό γραφείο Plesner. Για τους μη μυημένους, να εξηγήσουμε ότι η εταιρεία δεσμεύεται για την πλήρη ανωνυμία όσων από τους υπαλλήλους της, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ακόμη και εξωτερικούς συνεργάτες αναφέρουν κακώς κείμενα ή ενδείξεις διαφθοράς στελεχών της. Η αναφορά του πληροφοριοδότη πάει κατευθείαν στους δικηγόρους της Plesner οι οποίοι αναλαμβάνουν για τα περαιτέρω. Μπορούμε να φανταστούμε πόσα ευτράπελα, θα δημιουργούνταν, εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στην ελληνική πραγματικότητα…
Μιας και αναφερθήκαμε σε…ιπτάμενους businessmen, ακούγεται έντονα ότι η ελληνική εκδοχή των Pandora Papers έχει προκαλέσει, ήδη, αυπνία σε ορισμένους διάττοντες και μη αστέρες του ελληνικού επιχειρείν. Ο καιρός γαρ εγγύς. Ίσως όμως, αδίκως να χάνουν τον ύπνο τους. Για παράδειγμα, η εμπειρία των Panama Papers, που είναι σχετικά νωπή, υπήρξε για ελάχιστους πικρή. Μη ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το «πώς να διαψεύσεις μία διάψευση και άλλες οδηγίες χρήσεως» του Ουμπέρτο Έκο βρίσκει απόλυτη εφαρμογή εδώ και δεκαετίες.
Ο μόνος υπαρκτό πονοκέφαλος είναι το κύμα ακρίβειας. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, έχει ενδιαφέρον πρόσφατη ανάλυση της IATA βάσει της οποίας η αύξηση του κόστους θα συμπιέσει το bottom line των αεροπορικών. Ωστόσο, το κόστος του πραγματικού ταξιδιού θα είναι χαμηλότερο, σε σχέση με την εποχή πριν από την πανδημία, επειδή οι αεροπορικές προχωρούν σε προσφορές επί προσφορών για να προσελκύσουν επιβάτες. Θα φανεί, βέβαια, αν και κατά πόσο η αυτορρύθμιση λειτουργήσει ευεργετικά.
Ένα από τα πολλά και διαφορετικά έργα που έχουν προκαλέσει στον κλάδο μία άνευ προηγουμένου κινητικότητα είναι ύψους 7,1 εκατ. ευρώ και αφορά τη ψηφιακή αναβάθμιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Κατακυρώθηκε, πρόσφατα, στην κοινοπραξία των εταιρειών Singularlogic και Indigital με τις τελικές υπογραφές να αναμένονται μετά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο ανάδοχος θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη ψηφιοποίηση των φακέλων μητρώου εργαζομένων, την ανάπτυξη εφαρμογών στο κινητό και τη διασύνδεση με τα συστήματα του Δημοσίου για τη γρήγορη απονομή σύνταξης.