Το σκάνδαλο και η αποχώρηση
- Δυόμιση χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli-Follie και ακόμα οι ομολογιούχοι …συνεδριάζουν. Αύριο Τετάρτη λοιπόν είναι προγραμματισμένη νέα γενική συνέλευση των πιστωτών της πάλαι ποτέ ελληνικής πολυεθνικής προκειμένου να ψηφίσουν επί του σχεδίου εξυγίανσης. Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί με αυτό το σχέδιο δύο σημεία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής: πρώτον, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η εταιρεία έχει «τσουλήσει» δυόμιση χρόνια μέσα από αλλεπάλληλες αλλαγές διοικήσεων και κόντρα σε χιλιάδες εξοργισμένους μετόχους και ομολογιούχους. Δεύτερον, το πιο σημαντικό ίσως περιουσιακό στοιχείο, το κτίριο του ιστορικού πολυκαταστήματος Μινιόν στην Πατησίων περνάει ως εξασφάλιση στον έλεγχο των πιστωτών. Και επειδή η πιθανότητα να βρεθούν σε παραβίαση των όρων χρηματοδότησης οι διοικούντες την Folli-Follie είναι αυξημένη λόγω κρίσης και όχι μόνο , μπορεί να φανταστεί κανείς (εμάς κάτι μας είπαν κιόλας) πως εκεί κυοφορείται σχέδιο για την άμεση αξιοποίηση/εκμετάλλευση του τεράστιου ακινήτου. Θα επανέλθουμε.
- Μπορεί όλοι να πιστεύουν πως ο τουρισμός θα χρειαστεί πολλά χρόνια να ανακάμψει αλλά οι επενδυτές των διεθνών αγορών φαίνεται πως βλέπουν πολύ ταχύτερη επιστροφή. Έτσι οι χρηματοοικονομική σύμβουλοι της Airbnb, της οποίας οι δημόσια εγγραφή είναι προ των πυλών, αύξησαν το εύρος τιμών-στόχο διάθεσης ανά μετοχή από 45 με 50 δολάρια στα 55 με 60. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύουν σε μία κεφαλαιοποίηση κοντά στα 42 δισ έναντι 35 δισ προηγουμένως. Κάποιοι περιμένουν έκρηξη των ταξιδιών με καταλύτη τα εμβόλια. Για να δούμε…
- Υπογραμμίζουμε εδώ πως το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης υπονοούμενης μεταβλητότητας GRIV (ή φόβου) μειώθηκε στο 19,9% το Νοέμβριο του 2020 (μηνιαίος μέσος όρος στο 27,9%) από 34,3% το Οκτώβριο του 20 (μέσος όρος μηνιαίου 28,2%), που βρίσκεται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 33,1%, αντανακλώντας την πτώση της αβεβαιότητας των επενδυτών στην ελληνική αγορά, δεδομένου του ισχυρού μηνιαίου κέρδους της.
- Οι προοπτικές για μια απόφαση επιβολής βαρειών κυρώσεων στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής δεν είναι πολλές. Αλλά και να ήταν πολλές είναι απορίας άξιον γιατί να περιμένει κανείς πως μετά η Τουρκία δεν θα εξωθηθεί σε ακόμα πιο ακραίες συμπεριφορές. Ίσως το καλύτερο για όλους, ευρωπαίους, τούρκους αλλά και έλληνες είναι η σταδιακή επικράτηση ύφεσης και η μετάθεση της επίλυσης του προβλήματος στο μέλλον. Μπορεί να ακούγεται αιρετικό ή και προκλητικό αλλά όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα πολλοί διπλωματικοί παρατηρητές πιστεύουν πως ουδείς μπορεί στην παρούσα φάση να βγει κερδισμένος Και γι’ αυτό καλύτερα να μπει όλο το θέμα «για λίγο» στο ψυγείο…
- Θέμα χρόνου μαθαίνουμε είναι η οριστική και πλήρης αποχώρηση της HSBC από την ελληνική αγορά. Κάποιος βέβαια θα αποκτήσει τις καταθέσεις και κάποιος και τα δάνεια. Οι πληροφορίες από την αγορά λένε πως οι κουβέντες είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και τα χαρτοφυλάκια θα αλλάξουν χέρια στο πρώτο μισό του νέου έτους. Κάποιοι θεωρούν πως αυτό το ενεργητικό θα πάει σε μικρή και ευέλικτη καινούργια τράπεζα που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία λίγα χρόνια στην Ελλάδα…
- Στη σημερινή σύνθεση του μετοχολογίου της Ελλάκτωρ παραπέμπουν όσοι επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν των πώληση, χθες, από τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση περισσότερων από 1,7 εκατ. μετοχών, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος αριθμός μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Προς τι όμως, η παραπομπή στο μετοχολόγιο της εισηγμένης; Από τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση απουσιάζει το όνομα του αγοραστή που απέκτησε τις μετοχές του κ. Καλλιτσάντση, ενώ γίνεται γνωστό ότι το μεγάλο “πακέτο” των 1.436.989 τεμαχίων πωλήθηκε μέσω της Argonio Enterprises Ltd. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, αποτελεί για ορισμένους επαρκή συνθήκη προκειμένου να…μην εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν οι συγκεκριμένες μετοχές έχουν, πραγματικά, καταλήξει στην ελεύθερη αγορά. Όλα αυτά ενόσω, οι εμπλεκόμενες πλευρές, των Ολλανδών και των αδελφών Καλλιτσάντση προετοιμάζονται για ένα νέο proxy war.
- Όπως και να τα διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα της Intralot στο εννεάμηνο του 2020 ήταν συντριπτικά: ο τζίρος έπεσε από τα 555 εκατομμύρια στα 266 και τα λειτουργικά κέρδη από τα 79 στα 45. Η επόμενη μέρα για τον όμιλο είναι γεμάτη προκλήσεις…
- Την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει νέα παράταση, αναμένεται να μάθουμε ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ο διαγωνισμός είναι απλός- πλειοδοτικός. Όλα δείχνουν πως το κομμάτι αυτό που πουλάει ο ειδικός διαχειριστής, τα 400 στρέμματα, θα περάσει στον έλεγχο του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου (NorthStar Group) αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος. Ο διαγωνισμός για την υπόλοιπη έκταση των 200 στρεμμάτων θα γίνει από την ΕΤΑΔ αλλά δύσκολα θα ενδιαφερθεί κανείς κόντρα στον ιδιοκτήτη της πρώτης, λένε στην αγορά. Όμως τα προβλήματα ξεκινούν την αμέσως επόμενη μέρα για όποιον αποκτήσει το συγκρότημα παρά το γεγονός πως αυτό θα το πάρει καθαρό από υποχρεώσεις και εργαζόμενους. Διότι οι τελευταίοι θα αξιώσουν την πρόσληψη τους -και είναι κοντά στους 900- ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρωθούν πρόστιμα για τακτοποιήσεις και λεφτά για άδειες πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ…
Ø Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News