Το ελληνικό sovereign wealth fund
- Να αλλάξει τα πάντα στις αποκρατικοποιήσεις-μια λέξη που συνώνυμά της θα μπορούσαν να είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις- επιδιώκει ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου Γρηγόρης Δ.Δημητριάδης. Το project δύσκολο που έχει τα τελευταία χρόνια αφήσει πίσω του αρκετές απώλειες… Ωστόσο, ο CEO του υπερταμείου είναι ρεαλιστής, ξέρει τις παγίδες και γι’αυτό επιχειρεί να κυκλώσει το δύσκολο αυτό project από όλες τις πλευρές.
- Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζει να μετατρέψει το υπερταμείο σε «public wealth fund», έναν υπερφορέα που θα διαχειρίζεται τα κρατικά assets με στόχο την μεγιστοποίηση των εσόδων τους και την προσέλκυση κεφαλαίων. Στόχος του Γρ. Δημητριάδη είναι το υπερταμείο να αποκτήσει υπόσταση ανάλογη αυτής των “sovereign wealth fund” άλλων χωρών που αποτελούν πραγματικά πυλώνες ανάπτυξης και δημιουργίας υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Οι ειδήμονες ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, τα αντίστοιχα funds της Σιγκαπούρης και της Μεγάλης Βρετανίας.
- Ωστόσο, τι απαιτεί ένα public wealth fund; Καλά το μαντέψατε. Έργα και κυρίως ώριμα που να μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα. Γι’αυτό το επόμενο “χτύπημα” της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνει την εκτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν οι θυγατρικές του κρατικές εταιρείες, εγχείρημα που θα “τρέξει” τη διετία 2022-2023. Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, το επόμενο στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, που αναμένεται να εγκριθεί το χειμώνα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. “Θα είναι επιθετικό, αρκεί βέβαια να εγκριθεί” ανέφερε, χθες, ο Γρ.Δ.Δημητριάδης σε ημερίδα στη ΔΕΘ.
- Στο μέτωπο της αξιοποίησης των κρατικών assets, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, καθώς η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2023. Όπως είπε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης ο διαγωνισμός θα προσελκύσει προσφορές των οποίων το ύψος θα είναι ρεκόρ. Θα είναι δηλαδή, πολύ υψηλότερες, συγκριτικά και με αυτή (2,11 δισ. ευρώ) που υποβλήθηκε από το fund MacQuarie- για τη διάθεση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ απ’ τη ΔΕΗ.
- «Θα είναι κάτι σαν το ρεκορ του Μπίμον στο άλμα εις μήκος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης. Για την ιστορία ο Μπομπ Μπίμον έκανε το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το άλμα του αιώνα, στα 8,90 μέτρα. Απαιτήθηκαν περίπου 23 χρόνια για να ξεπεραστεί.
- Μέσα σε όλα αυτά ενεργοποιείται η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ που συγκροτήθηκε με στόχο την επιτάχυνση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) και θα αναλάβει να «τρέξει» έργα προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ. Σε αυτά ανήκουν η ωρίμανση της αξιοποίησης της έκτασης, όπου βρίσκεται σήμερα το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα αδειάσει, καθώς τη θέση του αερολιμένα θα πάρει το νέο που κατασκευάζεται στο Καστέλι. Μεγάλα κτηριακά έργα – Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το νέο κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Πυρκάλ στο Δήμο Δάφνης Υμηττού.
- Αφότου έκλεισε τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, η Intralot επιστρέφει στην…κανονική ροή του προγράμματος. Όπως είπε ο αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Χρυσόστομος Σφάτος, η εταιρεία εξετάζει τη συμμετοχή της σε τρία – τέσσερα μεγάλα projects λοταριών σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ν. Αφρική. Συμμετέχει και στο διαγωνισμό για την λοταρία της Βρετανίας που ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο και από τον περασμένο Ιούλιο βρίσκεται στη δεύτερη φάση. Μάλιστα, η Επιτροπή Παιγνίων της Μεγάλης Βρετανίας έχει δεχτεί σκληρη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το διαγωνισμό ο οποίος πηγαίνει από παράταση σε παράταση.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News