Τα παραθαλάσσια χρυσωρυχεία και ένας κουμπαράς-ασπίδα για τις αυξήσεις στο ρεύμα
- Εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με αντικείμενο την ανεύρεση της ενδεδειγμένης “φόρμουλας” που θα θωρακίσει τα νοικοκυριά -κυρίως τα ευάλωτα- και τις μικρές επιχειρήσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ανήλθε τον Αύγουστο στα επίπεδα-ρεκόρ των 121,72 ευρώ/MWh και ήταν αυξημένη σχεδόν κατά 20% σε σχέση με τις ήδη υψηλές τιμές του Ιουλίου. Η τάση δεν δείχνει ενδείξεις αναστροφής, αν σκεφτεί κανείς ότι η πρόβλεψη για την τιμή στην προημερήσια αγορά είναι στα 116,43 ευρώ/MWh.
- Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση των πολύ αυξημένων εσόδων από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (καθώς οι τιμές των ρύπων έχουν ξεπεράσει τα 62 ευρώ/τόνος, έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε ετήσια βάση), ενώ υπάρχουν και παράγοντες της αγοράς που υποδεικνύουν ως υποψήφιο κουμπαρά και το πλεόνασμα που αναμένεται να δείξει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ εξαιτίας της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας και της τιμής των ρύπων.
- Την ίδια ωρα υπάρχουν και νικητές και χαμένοι στην άλλη μάχη, αυτή της λιανικής ηλεκτρισμού: Μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ (αλλά και κάποιων ιδιωτών) στην αγορά ηλεκτρισμού (βάσει καταναλώσεων) στο 64,37% (από 65,25%) που ήταν τον Ιούλιο) δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Αύγουστο. Η εξέλιξη δείχνει αναστροφή της αυξητικής που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
- Από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική αύξηση κατέγραψε το μερίδιο αγοράς της Elpedison (5,69% από 4,44% τον Ιούλιο), εξέλιξη που συνδέεται με την μη ανανέωση του συμβολαίου των ΕΛΠΕ με τη ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση και τη “μεταπήδηση” των πρώτων στην Elpedison, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το μερίδιο της NRG (θυγατρική της Motor Oil) στο 4,42% (από 4,26%). Το μερίδιο της Protergia (Mytilineos) διαμορφώθηκε στο 7,67% (από 7,85%) και του Ήρωνα (ΤΕΡΝΑ) στο 6,40% (από 6,77%).
- Το καλοκαίρι πέρασε, όμως τα ξενοδοχεία, κι ευρύτερα τα καταστήματα αναψυχής, που έκαναν κι εξακολουθούν να κάνουν χρήση του αιγιαλού πληρώνουν τις δύο τελευταίες (εκ των συνολικά τριών) δόσεις των προβλεπόμενων ενοικίων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Δεν θα ασχολούμασταν, με το θέμα, εάν ήταν να αναφερθούμε απλώς, στο τυπικό της διαδικασίας πληρωμής των μισθωμάτων για τη λεγόμενη απλή χρήση αιγιαλού.
- Αυτό λοιπόν, που τραβάει την προσοχή είναι το τίμημα που πληρώνουν για να κάνουν χρήση τμήματος της παραλίας ορισμένες -γνωστές-επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης στην Μύκονο και την Πάρο. Κι αν το τίμημα συνδυαστεί με τις χρεώσεις για τη χρήση ομπρελών και καθισμάτων από τους λουόμενους, ίσως και να βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα για γενναία περιθώρια κερδοφορίας.
- Για ολόκληρη τη χρονιά, στην Αγία Άννα της Μυκόνου για τμήμα 150 τ.μ. επιχείρηση πληρώνει 2.800 ευρώ. Στον Ορνό, επιφάνεια 500 τ.μ., όπου έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες κτλ. ενοικιάζεται προς 15.275 ευρώ, στην ίδια περιοχή 800 μέτρα έχουν μισθωθεί για 25.000 ευρώ. Στην Πάρο εστιατόριο θα πληρώσει για φέτος και το 2022 για έκταση 150 τ.μ. στο Μπουνταράκι της Παροικιάς 5.000 ευρώ. Για την ιστορία, να αναφερθεί ότι οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν προ ημερών.
- O ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική ενεργειακή Energean στην αγορά του Ισραήλ είναι φαίνεται τέτοιος που κατέταξε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Μαθιό Ρήγα μεταξύ των 100 επιδραστικότερων ανθρώπων στη μεσογειακή χώρα. Η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα The Marker τοποθέτησε τον έλληνα CEO στην 59η θέση της συγκεκριμένης λίστας μαζί μάλιστα (ίδια θέση) με τον Michael Wirth, CEO της αμερικανικής πολυεθνικής Chevron.
- Η Energean, η οποία θα ξεκινήσει στα μέσα του 2022 παραγωγή φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Καρίς, έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα καλύπτουν περίπου το 50% της ισραηλινής αγοράς. Η The Marker θυμίζει ότι η Energean ανταγωνίζεται με την Chevron και για τα δικαιώματα έρευνας στο Block 72 που βρίσκεται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News