Μια τρύπα στο νερό, από μηχανής θεοί και κόντρες
- Ανέκδοτο έχει καταντήσει το ζήτημα με τα υδατοδρόμια που αδειοδοτούνται ανά την επικράτεια αλλά υδροπλάνα δεν πετούν. Οι συμπαθείς σύμβουλοι που γυρνούν δεξιά-αριστερά σε δημάρχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες πουλώντας υπηρεσίες αδειοδότησης, πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουν και στο ερώτημα του γιατί δεν έχει έρθει μία σοβαρή εταιρία να αρχίσει να τα χρησιμοποιεί και να πετάξουν επιτέλους. Κι ας μη βιαστούν να σηκώσουν ασπίδα την πανδημία διότι το ανέκδοτο είναι παλιό.
- Άρχισε στην Ελλάκτωρ το μπρα ντε φερ του ολλανδικου fund Reggeborgh Invest (που ζητά διαχειριστικό έλεγχο και αλλαγή δ.σ. ) και της πλευράς Καλλιτσάντση. Οι Ολλανδοί δεν έφυγαν, αλλά πιστεύουν ότι «η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά».
- Το ξέρουν όλοι αλλά δεν κάνει κακό να το θυμίζουμε: το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο σε όλες τις νέες καταθέσεις στις τράπεζες βρίσκεται σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος στο 0,1%. Σα να λέμε μηδέν. Οι προθεσμιακές των νοικοκυριών με διάρκεια έως ένα έτος είναι λίγο ψηλότερα στο 0,24%. Σα να λέμε σχεδόν μηδέν. Την ίδια ώρα το μέσο επιτόκιο δανεισμού όλων των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά βρίσκεται στο 4,10% αυξημένο κατά 18 μονάδες βάσης το τελευταίο μήνα. Δηλαδή οι τράπεζες αυξάνουν το κόστος του χρήματος παρά τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες και το χαμηλότατο κόστος χρηματοδότησης που έχουν ελέω της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε όμως σοβαρά πως ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία…
- Η πανδημία αποτέλεσε τον καταλύτη για την ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών 8,4% στα σούπερ μάρκετ από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Nielsen, με το 70% αυτής της αύξησης να αποδίδεται στις εννέα εβδομάδες του εαρινού lockdown και τις πρώτες δύο εβδομάδες του τρέχοντος . Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι καταναλωτές κάνουν τώρα τις αγορές τους λιγότερο συχνά, αντιστρέφοντας την τάση που παρατηρήθηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης για περισσότερες επισκέψεις με αγορές χαμηλότερης αξίας.
- Και ήρθε η ωρα που κλείνει και η αρνητική καθαρή θέση της Forthnet. Ενός ομίλου που η εμπλοκή του (Nova) με την αναμετάδοση αθλητικών γεγονότων τον κράτησε στο προσκήνιο της τραπεζικής επικαιρότητας επί μια πενταετία. Από μηχανής θεός η BCP Partners πήρε τα χρέη (άνω των 300 εκατ) και τις μετοχές από τις τράπεζες καταβάλλοντας όχι περισσότερα από 45 εκατομμύρια. Και τώρα μετατρέποντας σταδιακά τα χρέη σε μετοχές αναμορφώνει και τον ισολογισμό: Έτσι από χθες το μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet ανέρχεται στα 103 εκατ. μετά τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου ύψους 70,1 εκατ. ευρώ. Από τη μετατροπή αυτή εκδόθηκαν σχεδόν 82.2 εκατ. νέες κοινές μετοχές με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ. Στην πορεία υπέστηκαν βεβαίως massive dilution όλοι οι μικρομέτοχοι. Οι μεγαλομέτοχοι πρόλαβαν και πούλησαν.
- Σήμερα στις δύο το μεσημέρι λαμβάνει χώρα η έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου ΟΤΕ για τη δημιουργία τριών νέων θυγατρικών εταιρειών. Αυτές αφορούν τους κλάδους εξυπηρέτησης πελατών, καταστημάτων και τεχνικών υπηρεσιών πεδίου, οι οποίοι απορροφούνται από την Cosmote e-Value, τη «Γερμανός» και την Cosmote Τεχνικές Υπηρεσίες (Cosmote Technical Services), αντίστοιχα. Πρόκειται, λένε κάποιοι, για τυπική διαδικασία, αφού οι σχετικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί εδώ και πολλούς μήνες, με τις νέες εταιρείες να αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους αρχές 2021. Αλλά σε πρακτικό επίπεδο ο όμιλος αποκτά πιο ορθολογική δομή και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις για όλους, πελάτες, εργαζόμενους, εταιρεία και μετόχους. Αν πετύχει βεβαία.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News