Business Talk Δευτέρα 9/08/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Μια ιστορία καταπάτησης και οι εφοπλιστές της Ελλάκτωρ

Μια ιστορία καταπάτησης και οι εφοπλιστές της Ελλάκτωρ
  • Όλες οι τραγωδίες έχουν πάνω από μία διαστάσεις. Κάποια από τα σπίτια που απειλήθηκαν ή δεν κατάφεραν, τελικά, να γλυτώσουν από τις αδηφάγες γλώσσες της πυρκαγιάς και βρίσκονταν μέσα στα δάση όφειλαν την ύπαρξή τους σε ένα καλά στημένο μηχανισμό καταπατήσεων. Είναι μέρος μιας πραγματικότητας την οποία ενίοτε ξεχνάμε.
  • Ελπίζοντας ότι κάθε είδους τέτοια «παραθυράκια» έχουν κλείσει ερμητικά και ότι στις καμένες δασικές εκτάσεις θα επανεμφανιστεί μόνο δάσος, η στήλη θυμήθηκε όσα αποκαλυπτικά καταγράφονται σε ένα αρκετά παλαιότερο-του 2007- πόρισμα του πρώην Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Το πόρισμα αφορά την καταπάτηση έκτασης 14 στρεμμάτων σε δημόσιο δάσος από δύο άτομα στη Σταμάτα Αττικής. Πρόκειται για μία «απλή» υπόθεση καταπάτησης κηρυγμένης ως αναδασωτέας έκτασης που περιήλθε σε γνώση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ύστερα από καταγγελία το μακρινό 2005. Δύο άτομα με συγγενική μεταξύ τους σχέση προσπάθησαν να θεμελιώσουν δικαιώματα κυριότητας και νομής σε δημόσιο δάσος στη Σταμάτα, σύμφωνα με την καταγγελία στο ΣΕΕΔΔ. Έτσι, εκχέρσωσαν και περιέφραξαν δασική έκταση, η οποία είχε κηρυχθεί αναδασωτέα μετά από δύο παλαιότερες πυρκαγιές και κατασκεύασαν αυθαίρετες κατοικίες. 

 

  • Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οι αρμόδιες αρχές, με πρώτο το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου φαίνεται ότι έκαναν τα στραβά μάτια. Για την ακρίβεια, το δασονομείο Αγίου Στεφάνου, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, δεν εντόπισε, ως όφειλε (βάσει του άρθρου 26 παρ.13 & 14 του Π.Δ 1213/81), τις δασικές παραβάσεις, και συνέταξε μηνύσεις με μεγάλη καθυστέρηση. Όταν δηλαδή, η συγκεκριμένη δασική έκταση είχε ήδη εκχερσωθεί, είχε πραγματοποιηθεί εκσκαφή και διαμόρφωση με σκαπτικό μηχάνημα, περίφραξη και είχε ανεγερθεί οικοδομή. Οι επιθεωρητές είχαν τότε υπολογίσει ότι το δασονομείο είχε διαβιβάσει τις δύο μηνύσεις προς το Δασαρχείο Πεντέλης με καθυστέρηση δύο χρόνων και δύο μηνών τουλάχιστον. Και αυτές είχαν διαβιβαστεί χωρίς έκθεση αυτοψίας (που προσδιορίζει τον χρόνο της παράβασης) και τοπογραφικό διάγραμμα. Τελικά, το δασονομείο απέστειλε τα δύο έγγραφα σε μεταγενέστερο διάστημα μαζί με την πρόταση διοικητικών μέτρων, αλλά είχε, ήδη, χαθεί πολύτιμος χρόνος: η Εισαγγελία είχε στα χέρια της τον φάκελο της υπόθεσης ύστερα από 28 μήνες από τη σύνταξη της μήνυσης. 

  • Εν τέλει, και όταν διαπιστώθηκε ότι τα κτίσματα είναι αυθαίρετα και επιδόθηκαν οι προσκλήσεις κατεδάφισης στους καταπατητές, κατεδάφιση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο λόγος; Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής δεν διέθετε τις απαιτούμενες πιστώσεις… 

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ αλλά αισθανόμαστε ότι δεν είναι ευτυχισμένοι όσοι την εμπνεύστηκαν. Υποτίθεται ότι έκαναν μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (120 εκατ.) ώστε οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης να μην συμμετέχουν και να εγκαταλείψουν το εγχείρημα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν αντίθετο. Οι εφοπλιστές όχι μόνον συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου αλλά αύξησαν και το ποσοστό τους. 

  • Ο τρόπος που το κατάφεραν ότι έπιασαν στον ύπνο τους διοικούντες της Ελλάκτωρ και αγόρασαν τα περισσότερα δικαιώματα που πωλούνταν στο χρηματιστήριο. Δεν μιλάμε για μερικά κομμάτια αλλά για το 2% της εταιρείας, με συνέπεια οι εφοπλιστές να έχουν τώρα το 29,1% της Ελλάκτωρ ενώ πριν από τι αύξηση είχαν το 25,8%. 

  • Δεν είμαστε μάγοι να γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον αλλά θα έχουμε συνέχεια. Για πολλούς λόγους, ο ένας όμως είναι ότι μαθαίνω πως υπάρχουν κι άλλοι μέτοχοι που συντάσσονται πλέον με τους εφοπλιστές…

  • Μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής γραμμής βοήθειας και υποστήριξης πολιτών διενεργεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος είναι η διαχείριση της πληροφόρησης των πολιτών, επί ερωτημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως ο εμβολιασμός, η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) και η άυλη συνταγογράφηση. Η ανάγκη του help desk δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού τηλεφωνημάτων που δέχεται το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη δαπάνη του έργου να είναι 74,4 χιλ. ευρώ για χρονικό διάστημα ενός έτους. Η ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, με την αποσφράγιση των φακέλων να πραγματοποιείται μία ημέρα μετά στις 2 Σεπτεμβρίου.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News