Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα
- Λάβετε θέσεις: Ζεστό χρήμα 26 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 6ετίας. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε χθες το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Τα λεφτά είναι εκεί. Όμως θα πρέπει τώρα κράτος και οικονομία να τα αξιοποιήσουν, υπερβαίνοντας πριν απ’ όλα τον παλιό κακό εαυτό τους. Διότι, όπως πολύ εύστοχα μας πληροφορούσε πρόσφατα ο Economist, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα κατευθυνθούν στις χώρες που δεν τα απορροφούν – βλ. Ελλάδα, με βάση τα ποσοστά απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων τις προηγούμενες δεκαετίες.
- Δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα διαδραματίστηκαν χθες σχεδόν την ίδια ώρα στη θάλασσα: Από τη μία, το Ever Given – τον Μάρτιο προκάλεσε έμφραγμα στο διεθνές εμπόριο φρακάροντας για μία ολόκληρη εβδομάδα τη διώρυγα του Σουέζ – έδενε για πρώτη φορά ξανά σε λιμάνι, στο Ρότερνταμ. Από την άλλη, στον Πειραιά, γινόταν παγκοσμίως η πρώτη ονοματοδοσία κρουαζιερόπλοιου μετά την πανδημία, με το Silver Moon της Royal Carribean Group. Περισσότερα από 40 κρουαζιερόπλοια αναμένονται στο Αιγαίο τον επόμενο μήνα, όπως μας πληροφόρησε ο υπουργός Τουρισμού. Βοηθά η κρουαζιέρα τον τουρισμό, που διψά για έσοδα. Αλλά επιβαρύνει και τα νησιά, που «βουλιάζουν» τον Αύγουστο. Διαλέξτε.
- Κυριολεκτικά στα δύο τα ΕΛΠΕ, καθώς προχωρά ο εταιρικός μετασχηματισμός τους. Στην πράξη, τα πετρελαιοειδή αποκολλώνται και μεταφέρονται σε νέα, θυγατρική εταιρεία. Η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής των ΕΛΠΕ, προσαρμοσμένης στην εποχή της «πράσινης» στροφής, και θα συνοδευτεί από την επέκταση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε περισσότερες ΑΠΕ, καθώς και στους τομείς της αποθήκευσης, του υδρογόνου και των εναλλακτικών καυσίμων. Τρέχουν λοιπόν οι εξελίξεις, από τα λόγια στην πράξη, της ενεργειακής μετάβασης.
- «Η οικονομία έκανε πρόοδο στην απασχόληση και τον πληθωρισμό και η νομισματική επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο αυτή στις επόμενες συναντήσεις της», μας είπε η Fed. Αναλυτές τοποθετούν στις αρχές του 2022 την έναρξη του μειωμένου ρυθμού αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Μία πρώτη γεύση, από ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, χωρίς χαμηλά επιτόκια. Η Ευρώπη (παρ)ακολουθεί.
- Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ελβετία και Ισλανδία διαθέτουν τα καλύτερα συστήματα Υγείας στον κόσμο (Δείκτης Ευημερίας του Ινστιτούτου Legatum). Καθόλου άσχημα για την Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στην 37η θέση ανάμεσα σε 167 χώρες, μπροστά από υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ (59η θέση) και η Ρωσία (101η θέση). Είναι βέβαια ουραγός στην Ευρωζώνη, καταλαμβάνοντας μία από τις τελευταίες θέσεις. Τα «καλά» και τα «κακά» μαζί της ελληνικής δημόσιας υγείας. Άντεξε πάντως το ΕΣΥ στην πανδημία. Αν και σε μεγάλο βαθμό χάρη στα αυστηρά lockdowns που «φρέναραν» τον ιό προτού παραβιάσει τις θύρες του.
*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News