Η «θαλπωρή» της Λαγκάρντ και η «σπαζοκεφαλιά» του Χατζηδάκη
- Επηρεάζει ευρύτερα το εισόδημα των χαμηλόμισθων και μπορεί να το αυξήσει σημαντικά. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνά πολύ την παραγωγικότητα, ειδάλλως βλάπτει την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει τις τιμές. Εξάλλου, αν είναι πολύ υψηλός, δίνει κίνητρο στην παραοικονομία. Πάντως, απαιτεί ιδανικά τη συγκατάθεση των κοινωνικών εταίρων, η οποία διευκολύνει την εφαρμογή. Οφείλει δε να είναι ρεαλιστικός, για να είναι και υλοποιήσιμος. Πρέπει σίγουρα να λαμβάνει υπόψη: κατανομή των μισθών, ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας, συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, φτώχεια στην εργασία, παραγωγικότητα, πληθωρισμό, ανταγωνιστικότητα (Παγκόσμια Τράπεζα στο «ΜR», 7 Ιουνίου). Αν αυτό δεν είναι δύσκολη εξίσωση, τότε τι είναι; Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό.
- Η διττή επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί της ουσίας να επεκτείνει τη χρονική περίοδο των αρνητικών επιτοκίων και να διατηρεί κι άλλο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έχει τουλάχιστον έναν μεγάλο κερδισμένο: την Ελλάδα, καθώς δημιουργεί τις συνθήκες για τη διατήρηση των ελληνικών spreads σε χαμηλά επίπεδα. Η εξέλιξη δεν προκαλεί έκπληξη, αφού είχε μάλλον προεξοφληθεί. Δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρείται και αυτονόητη, ως κυριολεκτικά σωτήρια για τα ελληνικά ομόλογα, όσο αυτά παραμένουν εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Γιατί να το κρατάμε μέσα μας; Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Κριστίν Λαγκάρντ.
- Το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο θα «σπάσει» νέο ρεκόρ το 2021, με την πλειοψηφία των συναλλαγών να διεκπεραιώνονται πολύ απλά με smartphones. Είναι αυτή η μοναδική εξέλιξη που πυροδότησε η πανδημία; «Όχι», μας απαντά εμμέσως πλην σαφώς το World Economic Forum, το οποίο μας ενημερώνει ότι ο μέσος εργαζόμενος επιθυμεί πλέον να δουλεύει από το σπίτι 2,5 μέρες την εβδομάδα. Μια νέα πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.
- Επίθεση εξωστρέφειας από τη Εurobank, η οποία επενδύει στην παρουσία της τράπεζας στο εξωτερικό. Οι εξαγορές σε Κύπρο και Σερβία θυμίζουν άλλες εποχές, οπότε και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναπτυσσόταν εντός και εκτός συνόρων. Όσο θα μειώνουν το stock των NPLs, όσο θα αξιοποιούν τα εργαλεία που τους προσφέρει το ευρωσύστημα, τόσο θα ανακτούν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Η αγορά τις περιμένει, μαζί με την αύξηση της χρηματοδότησης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
- Αφήσαμε να φανεί στο Bussiness Talk της Παρασκευής: Στο «MR» μας αρέσουν οι αιρετικές αναλύσεις και ιδίως εκείνες που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Ακόμη μία λοιπόν, δια χειρός Bank of America: Αχτίδα αισιοδοξίας από την Ελλάδα για τη Μετάλλαξη Δέλτα. Διότι όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις.
- Εκτός από τα κρυπτονομίσματα, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, κατά την οποία αναζητούν απελπισμένα βηματισμό μετά τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα», ηθελημένα ή μη – βλ. Κίνα, Έλον Μασκ, κεντρικές τράπεζες. Ισχυρό το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε αυτήν την αγορά, καθώς αφορά έναν αμφιλεγόμενο τομέα, ο οποίος όμως έχει συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια και έχει φύγει μπροστά ενσωματώνοντας τις πλέον σύγχρονες τάσεις.
*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News