Ο πανικός των συμβολαιογράφων και η κλεψύδρα της MLS
- Αδειάζει, ως φαίνεται, η κλεψύδρα για την MLS, καθώς στις 11 Ιουλίου λήγει το ομόλογο ΜΛΣΟ1, που είχε εκδώσει το 2016. Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει το κεφάλαιο των 4 εκατ. ευρώ, ειδάλλως το χρεόγραφο θα περιέλθει σε κατάσταση default (αδυναμία πληρωμής) και θα καταστεί άμεσα απαιτητό, γεγονός που θα έφερνε την εταιρεία αντιμέτωπη με τσουνάμι νομικών ενεργειών. Τα ανοιχτά μέτωπα για την εταιρεία Πληροφορικής παραμένουν πολυάριθμα, καθώς δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019, παρά τις πολλαπλές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι επίκειται η ανάρτησή τους.
- Δίχως αμφισβήτηση, η συμφωνία της Intralot με τους ομολογιούχους επιτρέπει τη μείωση του ομολογιακού δανεισμού του ομίλου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, κατά τουλάχιστον 113 εκατ. ευρώ (45 εκατ. και 68 εκατ. ευρώ από τα χρεόγραφα του 2021 και του 2024, αντίστοιχα). Ωστόσο, τα επιτόκια που καλείται να πληρώσει για τις νέες ομολογίες είναι υψηλά, ενώ εκχωρείται ποσοστό έως 49% στη νέα εταιρεία που θα ελέγχει τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ από την οποία προέρχεται σημαντικό μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου.
- Μετά την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το 2021, η ΡΑΕ ενέκρινε τις νέες χρεώσεις στο ρεύμα από την 1η Αυγούστου. Αποτέλεσμα; Επιβάρυνση 3,3% για τους οικιακούς καταναλωτές, 3% για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και 6,5% για τις επιχειρήσεις που συνδέονται με το δίκτυο χαμηλής τάσης. Όμως η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, κατά 15,6%. Μειώνεται ωστόσο η χρέωση στις βιομηχανίες υψηλής τάσης, κατά 2%.
- Μπορούν να συνυπάρξουν ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις μαζί με ισχυρές αβεβαιότητες; Μπορούν, αν κοιτάξει κανείς τη χθεσινή έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Από τη μία πλευρά, η εκτίμηση για ανάπτυξη 4,2% το 2021 και 5,3% το 2022. Από την άλλη, έξι «αγκάθια» και ένας «αστερίσκος» που είναι σε θέση να οδηγήσουν στο κακό σενάριο. Είμαστε όλοι συντονισμένοι στους δέκτες μας.
- Αναταραχή επικρατεί αυτές τις ώρες στους κόλπους των συμβολαιογράφων, μετά την είδηση ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, με δεδομένο ότι από σήμερα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική διεκπεραίωση της διαδικασίας. Σπεύδει να καθησυχάσει πάντως η ΑΑΔΕ, εμμέσως πλην σαφώς, εκδίδοντας οδηγίες που δείχνουν σειρά εξαιρέσεων. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων ανακτούν τα υψηλά επίπεδα του 2019, και ίσως είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε.
* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News