Ο πράσινος μετασχηματισμός του ομίλου Βαρδινογιάννη και τα επόμενα βήματα της Mytilineos
- «Είμαι πολύ χαρούμενος που αφήσαμε πίσω μας το 2020», δήλωσε ευθαρσώς ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές. Ο ίδιος προσέθεσε πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι θετικό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον «πράσινο» μετασχηματισμό του Ομίλου και τον φιλόδοξο σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Ο όμιλος –που εισήλθε στον κλάδο το 2019- είχε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 124 MW προτού το deal του περασμένου μήνα με την Fortress, από την οποία απέκτησε 11 εν λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 220 MW και ένα υπό κατασκευή 20 MW. Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου έχει δυναμικότητα 300 MW και έως το τέλος του 2022 θα προστεθούν άλλα 80 MW. Ο πήχης για το 2025 τίθεται στα 500-600 MW, ένας στόχος που χαρακτηρίστηκε «επιθετικός» από τον Π. Τζαννετάκη που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου στο μέλλον για να χρηματοδοτηθεί η περαιτέρω επέκταση στις ΑΠΕ.
- Αλλά δεν είναι μόνον οι επενδύσεις της Motor Oil στις ανανεώσιμες που αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό του πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου Βαρδινογιάννη. Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο ναυτιλιακός βραχίονας του γκρουπ η Avin International –που τον Ιανουάριο έγινε η πρώτη πλοιοκτήτρια εταιρεία παγκοσμίως που παρήγγειλε δεξαμενόπλοιο (suezmax) που θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ως καύσιμο αμμωνία (και LNG)- πριν λίγα εικοσιτετράωρα εξάσκησε σχετικό δικαίωμα και προχώρησε στην παραγγελία και δεύτερου τέτοιου suezmax (ammonia-ready). Κίνηση με την οποία η σχετική επένδυση ανέβηκε άνωθεν των 100 εκατομμυρίων. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα στο ποια θα είναι τα μελλοντικά καύσιμα της ποντοπόρου ώστε να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα.
- Η αγορά έχει αρχίσει να διακρίνει τις εξελίξεις αυτές στον όμιλο. Θυμίζουμε άλλωστε τη συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στην έκδοση του ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ του Μαρτίου, η οποία υπερκαλύφθηκε 5,1 φορές, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 2%. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στο τεχνολογικό προηγμένο Συγκρότημα Νάφθας που κατασκευάζει η Motor Oil, το οποίο θα λειτουργήσει το 2022 και θα έχει και αυτό «πράσινο πρόσημο» καθώς θα παράγει όχι μόνο βενζίνη και κηροζίνη, αλλά και υδρογόνο, όπως τονίστηκε. Τέλος, αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης να μην διανείμει μέρισμα για την δύσκολη χρήση του 2020, σημείωσε ότι η Motor Oil εξετάζει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το «ισοζύγιο» μεταξύ της επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους και της διακράτησης ρευστότητας για επενδυτικές δαπάνες και στην παρούσα φάση η πλάστιγγα έγειρε προς την δεύτερη προτεραιότητα. Άφησε όμως να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι εξετάζεται το σενάριο διανομής προμερίσματος για την τρέχουσα χρήση, εάν η θετική πορεία του πρώτου τριμήνου συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
- Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες της στήλης που ήθελαν την ισχυρή ζήτηση για το «πράσινο» ομόλογο της Mytilineos, διάρκειας 5,5 ετών, να οδηγεί το επιτόκιο χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 2,5%. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης, δηλαδή σε λιγότερες από 24 ώρες, καθώς το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει η εταιρεία υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά τέσσερις φορές. Υπενθυμίζεται ότι συντονιστές του Βιβλίου Προσφορών είχαν αναλάβει οι ΒNP Paribas, Citi, HSBC, Alpha, Credit Suisse, Eurobank, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Εθνική, Nomura, Piraeus.
- Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αντλεί η Mytilineos θα κατευθυνθούν προς «πράσινες» επενδύσεις, όπως είναι η υλοποίηση του μεγάλου project των φωτοβολταϊκών σταθμών 1,5 GW του χαρτοφυλακίου που απέκτησε η εταιρία πρόσφατα από την Egnatia Group, καθώς και οι απαιτούμενες δράσεις για να «πρασινίσει» η παραγωγή αλουμινίου του ομίλου, με δεδομένη τη δέσμευση που έχει αναλάβει να προέρχεται η απαιτούμενη ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ έως το 2030. Τώρα, πληροφορίες πως ενδέχεται να ξανανοίξει η έκδοση εντος των επόμενων μηνών και να πάει για άλλα 500 εκατομμύρια ο όμιλος, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξαρχής ως αβάσιμες.
- Με την… Ελλακτωριάδα καλά να κρατεί, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη κρίσιμη γενική συνέλευση, κατά την οποία όλα θα εξαρτηθούν από το εάν σχηματιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία, δηλαδή τα 2/3 των παρόντων. Τις τελευταίες ημέρες, η πλευρά των εφοπλιστών Δ. Μπακου – Ι. Καϋμενάκη, έκανε χρήση κάθε είδους νομικού όπλου, προκειμένου να αφοπλίσει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ. Πάντως, σήμερα (λογικά) δεν πρόκειται να υπάρξει το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη φορά με την απουσία πληρεξουσίου από τη Greenhill για παράσταση ψήφου επί 42.980.660 μετοχών, μιας και χθες βράδυ η εταιρεία παρουσίασε το σχετικό έγγραφο.
- Έτσι, σήμερα, εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή, στη γενική συνέλευση θα συζητηθεί και το αίτημα ανάκλησης του διοικητικού συμβουλίου και η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Δύσκολα κάποιος θα διαφωνούσε ότι η εταιρεία χρειάζεται στήριξη. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι στην αγορά σχολιάζουν σκωπτικά ότι η Ελλάκτωρ συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πολιτεία Καινοτομίας επειδή δεν χρειαζόταν να εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή. Ειδάλλως, θα έβλεπε και το έργο αυτό με το… κιάλι.
- Άλλους τρεις μήνες υπολογίζει η κυβέρνηση πως θα χρειαστεί για να αλλάξουν χέρια, να πουληθούν δηλαδή από τον ειδικό διαχειριστή και την ΕΤΑΔ τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πως το ξέρουμε; Μα από την κατάθεση της τροπολογίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά, για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση που είχαν τα σωματεία των εργαζομένων από το Γενικό γραμματέα του υπουργείο εθνικής άμυνας, Αντώνη Οικονόμου και το διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Αθανάσιου Βάλαρη, η χρηματοδότηση θα είχε διάρκεια έξι μηνών. Τελικά όμως, λόγω απόφασης των συναρμοδίων Υπουργών, η τροπολογία αποσύρθηκε λόγω και ζητήθηκε να κατατεθεί νέα όπως και έγινε, η οποία θα έχει διάρκεια για τρεις μήνες (παρόλο που στην ειδική διαχείριση δόθηκε εξάμηνη παράταση). Αυτά από την ενημέρωση που έκανε η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων «Η Τρίαινα» στα μέλη της. Η τροπολογία θα περιληφθεί σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη. Τώρα, αν θέτε τη δική μας γνώμη, άλλο ένα τριμηνάκι τουλάχιστον θα χρειαστεί, μέσα στο νερό.
- Μπορεί η είδηση ότι μία από τις πιο hot εταιρείες της Wall Street έχασε σε λίγη ώρα 20 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης (από τα 200 και πλέον δισεκατομμύρια χρηματιστηριακής αξία) να αποτελεί καλό σημάδι για την οικονομία; Ένα δείχνει επιστροφή στην κανονικότητα, τότε ναι. Ή αλλιώς, εάν μιλάμε για τη Netflix, τότε η απάντηση είναι θετική. Η βουτιά του 8% με την οποία άνοιξε χθες η μετοχή του Netflix στη Νέα Υόρκη ίσως είναι το πιο πειστικό μέχρι στιγμής σημάδι της επιστροφής μας στην κανονικότητα.
- Ο λόγος; Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι συνδρομητές που κέρδισε το περασμένο τρίμηνο ήταν λιγότεροι από αυτούς που περίμενε. Για την ακρίβεια, η παγκόσμια βάση των συνδρομητών της αυξήθηκε στα 208 εκατ. άτομα, έναντι των 210 εκατ. ατόμων που είχε προβλέψει η Netflix. Και αυτό γιατί το τελευταίο τρίμηνο κέρδισε 4 εκατομμύρια συνδρομητές, δηλαδή λιγότερους από τους μισούς σε σχέση με τα 8,5 εκατ. νέους συνδρομητές που είχε προσελκύσει το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Για την ιστορία, το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν ολόκληρος ο πλανήτης έμπαινε ξαφνικά σε ένα πρωτόγνωρο lockdown, η Netflix είχε αποκτήσει 16 εκατομμύρια νέους συνδρομητές. Κάπως έτσι, έγινε μία εταιρεία αξίας 250 δισ. δολαρίων. Εάν επιτέλους όλοι αυτοί έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν από το να βλέπουν Netflix, τότε κάτι πηγαίνει πολύ καλύτερα για την παγκόσμια οικονομία.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News