Τα παράδοξα της απολιγνιτοποίησης
- Τη στιγμή που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το σβήσιμο σε λίγες ημέρες –στις 17 Απριλίου για την ακρίβεια- των «φουγάρων» των δυο λιγνιτικών μονάδων Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (ΑΕΠΟ) για το λιγνιτωρυχείο «Αμύνταιου-Λακκιάς» ιδιοκτησίας ΔΕΗ, που εξυπηρετούσε κατά βάση τη μονάδα του Αμύνταιου που σταμάτησε να λειτουργεί πέρυσι.
- Όπως μας εξήγησαν αρμόδιες υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕΗ, ήταν απαραίτητη η ανανέωση της ΑΕΠΟ (καθώς η προηγούμενη είχε λήξει από το καλοκαίρι), για να μπορούν να εκτελούνται εργασίες στο λιγνιτωρυχείο: Υπάρχει μια ποσότητα που έχει ήδη εξορυχθεί από το κοίτασμα της Λακκιάς, βρίσκεται στην «αυλή» του Αμύνταιου και θα αξιοποιηθεί για τη μονάδα της Μελίτης. Όμως, καθώς το βάρος πέφτει πλέον στην αποκατάσταση του ορυχείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΑΕΠΟ θα επιστραφεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επικαιροποίηση, ώστε να αποτυπώνει αυτή την προτεραιότητα και να περιγράφει τις απαραίτητες εργασίες. Ελλάδα…
- Σε άλλα νέα της ΔΕΗ, η Επιχείρηση επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2020 σε μια εβδομάδα και ειδικότερα στις 20 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, με τις χρηματιστηριακές αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν και την τιμή της μετοχής της να συνεχίζει να «φλερτάρει» με τα επίπεδα των 10 ευρώ.
- H προσοχή σήμερα είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις της Lamda Development για τα αποτελέσματα του 2020 ενώ αύριο θα γίνει το conference call με τους αναλυτές όπου και ενδέχεται να έχουμε θετικές εκπλήξεις για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την παραχώρηση του Ελληνικού. Το μόνο που πρακτικά εκκρεμεί είναι η υπογραφή συμβάσεων της κοινοπραξίας Mohegan- ΓΕΚ Τέρνα με την Lamda Development και με το ελληνικό δημόσιο για την ανάπτυξη του καζίνο.
- Ύστερα από πολλά χρόνια ζημιών, η ΣΙΔΜΑ, σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, επέστρεψε στην κερδοφορία. Η εισηγμένη εμφάνισε προ φόρων κέρδη 0,4 εκατ. ευρώ από ζημία 1 εκατ. ευρώ το 2019, έχοντας αυξήσει κατά 4,7% σε 123,4 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών και κατά 55,5% τα Ebitda, σε 5,6 εκατ. ευρώ.
- Αυτό πάντως, που έχει σημασία είναι ότι ύστερα από το deal με την Μπήτρος Μεταλλουργική, η ΣΙΔΜΑ είναι πολύ καλύτερα τοποθετημένη στην κατασκευαστική αγορά, όπου η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί ενόψει των νέων σχεδιαζόμενων μεγάλων έργων. Μάλιστα, παρά την πανδημία το 2020 η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αυξήθηκαν και οι διεθνείς τιμές χάλυβα.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News