«Μπλοκ» κατά της Χαλυβουργικής από τράπεζες και ΔΕΗ
- Συζητήθηκε χθες Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Εθνικής Τραπέζης για υπαγωγή της Χαλυβουργικής ΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Υπέρ της αίτησης της Εθνικής τάχθηκαν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank όσο και η ΔΕΗ. Οι τέσσερις αυτές επιχειρήσεις αποτελούν αθροιστικά πιστωτές με απαιτήσεις της τάξης των 500 εκατομμυρίων. Ωστόσο η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες και δεν δύναται σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί, λένε οι γνωρίζοντες τα πράγματα ενδελεχώς.
- Η υπόθεση αφορά την μεγαλύτερη εκκαθάριση ελληνικής επιχείρησης με βάση το ύψος των υποχρεώσεων των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τα χρέη της σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε η Εθνική στο Πρωτοδικείο ξεπερνούν τα 560 εκατομμύρια ευρώ. Η Εθνική διατηρεί απαίτηση κατά της Χαλυβουργικής η οποία στα τέλη του 2018 ήταν 296 εκατομμύρια ευρώ και στα τέλη του 2020 είχε φτάσει με τις προσαυξήσεις στα 343,77 εκατομμύρια. Συνεπώς η Εθνική εκπροσωπεί ποσοστό υψηλότερο του 40% των απαιτήσεων πιστωτών που απαιτεί ο νόμος για να γίνει δέκτη η εξέταση της αίτηση της και ούτως και συζητήθηκε εχθές.
- Εντείνεται αυτές τις ημέρες η αγωνία στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου και η έδρα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς πλησιάζει η ώρα της επιλογής νέων μελών για το Διοικητικό Συμβούλιό του. Το σημερινό πενταμελές Δ.Σ., από το οποίο λοιπόν μέλη και λόγω παραίτησης κάποιων και λογω της μετακίνησης του Άρη Ξενόφου στην Ελλάκτωρ, αναμένεται να γίνει επταμελές και να προστεθούν έτσι τέσσερα νέα πρόσωπα. Τα προγνωστικά δίνουν αυξημένες πιθανότητες στην παραμονή του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Ριχάρδου Λαμπίρη στη θέση του αλλά και την προσθήκη ενός προέδρου, -με αυξημένο πολιτικό εκτόπισμα, λέγεται- κι ενός αναπληρωτή διευθύνοντα ή εντεταλμένου συμβούλου. Ο θεός να βάλει το χέρι του.
- Η κόντρα των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ όχι μόνο συνεχίζεται αλλά κλιμακώνεται: η ελεγχόμενη από τον Ολλανδό διοίκηση της Ελλάκτωρ κατηγορεί την Greenhill των Μπάκου-Καϋμενάκη πως «αντί να απαντήσει θετικά ή αρνητικά για την συμμετοχή του στο ομόλογο (σ.σ.: για την ενδιάμεση χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ) όπως ζητήθηκε από όλους τους μετόχους, προχώρησε σε απειλητικά μηνύματα προς την διοργανώτρια τράπεζα (Eurobank) θέτοντας πλήθος νομικών ερωτημάτων, προειδοποιώντας ακόμα και με ποινικές διώξεις σε περίπτωση έκδοσης ομολόγου, ουσιαστικά προσπαθώντας να ακυρώσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση της θυγατρικής εταιρίας Άκτωρ».
- Από την πλευρά τους κύκλοι της Greenhill διαρρέουν πως «συμφωνούμε ότι είναι η ώρα που πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, όλοι. Συνιστά πράξη ευθύνης το γεγονός ότι μπροστά στο προφανές αδιέξοδο δόθηκε χρονικό περιθώριο (σ.σ. αναβολή γενικής συνέλευσης) ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση. Αντίθετα δεν θεωρούμε υπεύθυνη στάση την άρνηση διαλόγου με τον μεγαλύτερο μέτοχο που καλείται απλώς να τοποθετήσει τα υψηλότερα κεφάλαια, παραμένοντας στο περιθώριο».
- «Εφόσον οι ανάγκες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και η αύξηση κεφαλαίου επείγει, είναι περισσότερο αναγκαία η υπεύθυνη στάση με έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους» προσθέτουν οι της Greenhill και εξηγούν πως «αυτό εξυπηρετεί όλους τους μετόχους, αλλά κυρίως όσους ασκούν την διοίκηση και έχουν αναλάβει τις σχετικές ευθύνες. Αν είχαν συναίσθηση των ευθυνών θα είχαν σπεύσει στον διάλογο».
- Αλλά το καλύτερο είναι στο τέλος της διαρροής όπου και επισημαίνεται πως «ως πράξη υπευθυνότητας, η Reggeborgh θα μπορούσε να προσφέρει τα 50 εκατ. ευρώ που κατά τις εκτιμήσεις της απαιτούνται άμεσα, όπως είχε προαναγγελθεί. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η γενναία αυτή εξαγγελία; Γιατί σήμερα η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου; Δεν εμπιστεύονται την Διοίκηση της εταιρείας που όρισαν; Γιατί σταμάτησε η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου; Η ώρα υπεύθυνων απαντήσεων είναι τώρα». Βλέπετε εσείς περιθώρια διαβουλεύσεων των δυο μπλοκ μεγαλομετόχων; Τί; Όχι; Για να δούμε.
- Θυμάστε τη Διάτμηση; Την τεχνική εταιρεία που το (όχι και τόσο μακρινό) 2015 είχε πυροδοτήσει πολιτικό σάλο, διότι είχε αναλάβει έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ μέλος του δ.σ. και μέτοχός της φερόταν να είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης; Έκτοτε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμφανίζεται επίσημα στο δ.σ. της εταιρείας. Και παρεμπιπτόντως συμβαίνουν διάφορα όσον αφορά τα μεγέθη της.
- Για παράδειγμα, το 2018 ο τζίρος της Διάτμησης ανήλθε σε 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το 2017, δηλαδή εκτοξεύθηκε (+159,38%) σε σχέση με το 2017. Η δε κερδοφορία, είχε εξίσου αυξηθεί θεαματικά κατά 162,64%, στα 331,1 χιλ. ευρώ την ίδια περίοδο. Ωστόσο, το 2019 (περίπου στα μισά της εν λόγω χρονιάς άλλαξε η κυβέρνηση) η εταιρεία εμφάνισε μειωμένο κατά 49% κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε σε 2,3 εκατ. ευρώ ύστερα από μία διετία συνεχώς αυξανόμενων μεγεθών. Αλλά και η καθαρή κερδοφορία συρρικνώθηκε σε 110 χιλ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 67%.
- Προς τι η αναφορά στη Διάτμηση; Δημοσίευσε εσχάτως τις οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες όμως, είναι αναμορφωμένες και ως τέτοιες αφορούν τη χρήση του 2019. Όπως λοιπόν, προκύπτει, οι βασικές αλλαγές αφορούν το ενεργητικό που είναι μειωμένο (σε σχέση με τις αρχικές καταστάσεις) και ανέρχεται σε 3,6 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. εμφανίζονται ακόμη, ελαφρώς μειωμένες οι υποχρεώσεις σε 2,6 εκατ. ευρώ από 2,56 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News