Η «χρυσή» μελέτη και η υπεραξία του Καμπά
- Αφορμή βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ να «ξανασηκώσει» πάλι το θέμα της νέας σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός» (νόμος του κράτους πλέον), με αφορμή την πράξη που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», μέσω της οποίας παρατείνεται η ισχύουσα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της πολυσυζητημένης επένδυσης στη Χαλκιδική έως και το 2025. Όπως ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση, αυτό συνιστά παράβαση της δέσμευσης της κυβέρνησης για έκδοση αναθεωρημένης ΑΕΠΟ μετά από νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική.
- Η παράταση δόθηκε αξιοποιώντας τις πρόνοιες του νόμου 4685/2020 που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα (παράτασης) για εταιρείες που διαθέτουν περιβαλλοντική πιστοποίηση ISO 14001. Όμως, αυτό έγινε για να μην υπάρχει κενό (και κατά συνέπεια κίνδυνος να «ξαναπαγώσουν» πάλι τα έργα στην Κασσάνδρα), καθώς η ισχύουσα ΑΕΠΟ λήγει τον προσεχή Ιούλιο και θεωρείται δύσκολο να έχει εκδοθεί μέχρι τότε η αναθεωρημένη.
- Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, παρέχεται η απαραίτητη κάλυψη μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα ΜΠΕ από την Ελληνικός Χρυσός (εντός του έτους σύμφωνα με τον σχεδιασμό) και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του καναδικού ομίλου Eldorado Gold.
- Όλη τη νύχτα, λένε, δούλεψαν για να προετοιμάσουν την προσφορά για το διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, αλλά τελικά, το δικαστήριο είπε «όχι» στη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στο διαγωνισμό. Κύκλοι της εταιρείας ισχυρίζονται πως το δικαστήριο ρώτησε τη διοίκηση της κατασκευαστικής εάν είναι έτοιμη να κατέβει στο διαγωνισμό. Η εταιρεία απάντησε θετικά, στη συνέχεια «έτρεξε» να εξασφαλίσει και εγγυητική, αλλά εν τέλει, χθες, το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά της Ελλάκτωρ που ζητούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
- Βεβαίως δεν ξέρουμε τι λέει το δικαστήριο για όλα αυτά… Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι της Ελλάκτωρ μιλάνε, εμμέσως για πισωγύρισμα, ενώ σχολιάζουν ότι η απόφαση για συμμετοχή της Roadis μαζί με την Ελλάκτωρ στο διαγωνισμό της Εγνατίας είχε προσδιοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση, με τη σχετική συμφωνία να μην περιέχει καμία ρήτρα σε περίπτωση αποχώρηση του ξένου ομίλου. Κάποιοι άλλοι κύκλοι λένε πάντως πως η Roadis μια χαρά μπορούσε να κατεβεί αλλά άλλα προβλήματα ανέκυψαν από την ελληνική πλευρά. Κύριος οίδε τι συνέβη.
- Τουλάχιστον το έργο της κατασκευής πολυχώρου που σχεδιάζει η Reds στην Κάντζα, γνωστού ως Cambas Project φαίνεται να αποκτά πρόσεθτη υπεραξία. Μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος για την πολεοδομική μελέτη της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, η θυγατρική της Ελλάκτωρ μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση της οικοδομικής άδειας, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του έργου.
- Βέβαια, το “παιχνίδι” θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση χρηματοδότησης, μια και το έργο εκτιμάται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια περίπου 200 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ευρύτερη τύχη του project θα κριθεί-όπως και αυτή του ομίλου Ελλάκτωρ -και από το εάν ληφθούν αποφάσεις στη σημερινή γενική συνέλευση για την κρίσιμη αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ.
- Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να ανέβει ο S&P 500 από τις 2.000 στις 3.000 μονάδες (τον Ιούλιο του 2019) αλλά μόνο 21 μήνες για να ανέβει από τις 3.000 στις 4.000 μονάδες. Ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου έσπασε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία του το φράγμα των 4.000 μονάδων.
- Ο δείκτης έχει κερδίσει 6,5% από τις αρχές του 2021, με τους κλάδους της ενέργειας και των financials να δίνουν κέρδη 29% και 15% αντίστοιχα. Και ενώ κάποιες φωνές που προειδοποιούν για χρηματιστηριακή φούσκα ακούγονται ακόμα, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι στις 4.000 μονάδες, ο S&P 500 είναι σήμερα σαφώς πιο υγιής από τα προηγούμενα υψηλά του, αυτά του Μαρτίου του 2020, όταν η πανδημία μόλις έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ.
- Το ράλι αυτή τη φορά δεν στηρίζεται αποκλειστικά στα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, αλλά έχει ευρεία βάση. Και το πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν για επενδύσεις 2,25 τρισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία ήταν αυτό που έδωσε «καύσιμα» στον S&P 500 για να φτάσει στο ορόσημο των 4.000 μονάδων.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News