Ελληνικά ξενοδοχεία αναζητούν Morgan Stanley και Goldman
- Οι επενδυτικοί βραχίονες στην αγορά ακινήτων της Morgan Stanley και της Goldman Sachs είναι μόνον δύο από τα πολλά ξένα επενδυτικά σχήματα που αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Τώρα. Όχι πριν την πανδημία. Αυτή την περίοδο. Μάλιστα πηγές που συνομιλούν με τα εντεταλμένα προς τούτο στελέχη των δύο αμερικανικών ομίλων αναφέρουν ότι διερευνώνται περιπτώσεις εξαγοράς ξενοδοχειακών ακινήτων επιχειρήσεων που διαθέτουν παρουσία κυρίως στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς εκτιμούν πως μετά την πανδημία θα υπάρξει έκρηξη των ταξιδιών για city breaks.
- Επειδή η ελληνική αγορά θεωρείται κατακερματισμένη αλλά και λειτουργούσα με ένα μοντέλο που τείνει να εγκαταλειφθεί διεθνώς -με βάση το οποίο η διαχείριση των ξενοδοχείων και ιδιοκτησία βρίσκονται στο ίδιο χαρτοφυλάκιο- εκτιμάται πως υπάρχει περιθώριο για τη συγκέντρωση και επίτευξη συνεργείων στον κλάδο της ιδιοκτησίας των ακινήτων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
- Στην πραγματικότητα όμως λίγες μόνον αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες / επιχειρήσεις έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν οι επενδυτές: σχετικά χαμηλό και εξυπηρετούμενο ή έστω ρυθμισμένο δανεισμό και συναλλαγή με θέση στο μετοχικό κεφάλαιο και όχι στο χρέος. «Μιλάμε δηλαδή για 10 – 20 ξενοδοχεία στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη», ξεκαθαρίζουν, «εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά έχουν ιδιοκτησία που εμφανίζεται διατεθειμένη να κουβεντιάσει».
- Ενώ όλοι πρόσεχαν την Τρίτη τις εξελίξεις γύρω από τα νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ο πρόεδρος της Κίνας έστελνε ένα μήνυμα στον έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 17+1 ή, αν θέλετε το επίσημό της όνομα, της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης: «Το λιμάνι του Πειραιά και η επένδυση της Cosco είναι ένα εμβληματικό έργο», είπε ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping. «Το λιμάνι έχει γίνει σημαντικός κόμβος για την ταχεία χερσαία και θαλάσσια σύνδεση Κίνας – Ευρώπης και για τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης» συνέχισε συμπληρώνοντας πως το Πεκίνο είναι «έτοιμο να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα και άλλες πλευρές για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας».
- Για τους αμύητους αξίζει να σημειωθεί πως οι σχέσεις της COSCO με το ελληνικό δημόσιο δεν διανύουν και την καλύτερη φάση τους και ο κινέζος πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς μιλά για την ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαφορές. Πως τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Σχολίασε πως «το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υπογραμμίζει την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες». Τι εννοούσε; Μήπως πως χρειάζεται να δώσει περισσότερα η COSCO για να εγκριθεί ο προβλήτας 4 που θέλει να φτιάξει; Μήπως;
- Λόγω του πρόσφατου proxy fight στην Ελλάκτωρ βρέθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο. Ο λόγος για τους επιχειρηματίες Μπάκο και Καϋμενάκη, που σχημάτισαν το επιχειρηματικό «δίδυμο» που επιχείρησε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατασκευαστική και να ελέγξει το management της . Τώρα που το εγχείρημα αυτό μοιάζει να πηγαίνει πίσω (sic), μοιάζει να ήρθε η σειρά του υιού του Δημήτρη Μπάκου, Νίκου να βγει στο προσκήνιο, καθώς η Volton, της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο ίδιος, επιχειρεί να μετατραπεί σε εικονικό πάροχο ή MVNO (Mobile Virtual Network Operator) υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
- Η «συνταγή» είναι απλή αν και συνήθως πολύ δύσκολη στην εκτέλεση: Η Volton διαθέτει -έστω μικρό, της τάξεως του 1,1%, πελατολόγιο στην αγορά ρεύματος, ενώ μέσω συνδεδεμένης εταιρείας πουλάει, ήδη, συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών ενέργειας και Telecoms (Vodafone). Σε αυτό λοιπόν, το πελατολόγιο φιλοδοξεί να στηριχθεί για να προσφέρει υπηρεσίες κινητής. Αρκεί, βέβαια, να έρθει σε συμφωνία με μία από τις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μιας και η συνεργασία της με τη Vodafone δεν έχει, απαραίτητα, σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
- Αναζήτηση χρηματοδότησης της τάξης των 700-800 εκατομμυρίων ευρώ είναι λογικά το επόμενο βήμα της κοινοπραξίας της ΔΕΗ ανανεώσιμες με τη γερμανική RWE Renewables . Οι δύο εταιρείες αναμένεται να προσφύγουν για κεφάλαια τόσο σε διαθέσιμους από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα πόρους όσο και στις κεφαλαιαγορές (πχ με την έκδοση ομολόγου είτε κατά μόνας είτε από κοινού) και να συνεισφέρουν ίδια κεφάλαια (ή υπάρχουσες μονάδες) της τάξης των 200-300 εκατομμυρίων. Πάντως την πρωτοβουλία αναμένεται να έχει ο γερμανικός όμιλος που θα ελέγχει και το management. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, η ΔΕΗ αναμένεται να κρούσει τα θύρας των κεφαλαιαγορών οσονούπω.
- Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε (μετά από 11 μήνες συζητήσεων/αναμονής) το «Head of Terms» μεταξύ της κατά 100% θυγατρικής της και της αντίστοιχης της RWE. Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. Στόχος είναι η από κοινού «συνεισφορά» (προσέξτε: μπαίνουν και ήδη υπάρχοντα) και «υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος». Οποιαδήποτε GW σε αυτό το κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι πάντως επιπλέον του στόχου της ΔΕΗ για εγκατεστημένη χωρητικότητα 1,5 GW έως το 2023.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News