Η ΛΑΡΚΟ, η MLS και το «σαμάρι» της Cosco
- Σε μια βδομάδα από σήμερα, εκτός απροόπτου όπως μια παράταση, θα διαπιστώσουμε πόσο ισχυρό είναι πράγματι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ που βγαίνει προς πώληση σε δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, έναν με το ΤΑΙΠΕΔ και έναν από την ειδική διαχείριση. Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαρροές περί εννέα ή και περισσοτέρων ενδιαφερομένων επενδυτών δίνουν και παίρνουν. Όμως όσοι γνωρίζουν καλύτερα κοιτούν προς δύο μόνον κατευθύνσεις: αυτήν της ΓΕΚ Τερνα και εκείνη της Μυτιληναίος. Όλα δείχνουν πως ενδέχεται να αποδειχτούν οι ισχυρότεροι διεκδικητές.
- Αλλά μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα διότι η εν εξελίξη διαπραγμάτευση για τα τιμολόγια του ρεύματος μεταξύ Δ.Ε.Η. και των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν υψηλή τάση ενδέχεται να αποθαρρύνει δραστικά τους δυνητικούς επενδυτές. Η ΛΑΡΚΟ καίει ρεύμα, πάρα πολύ ρεύμα. Βεβαίως δεν το πληρώνει (…) αλλά ο επενδυτής που (ίσως) θα την πάρει θα το πληρώνει και με αύξηση 50% που ζητάει σήμερα η ΔΕΗ από τα τιμολόγια υψηλής τάσης τα νούμερα δεν βγαίνουν, λένε κύκλοι με ενδελεχή γνώση των σκέψεων των ελληνικών ομίλων. Για τους ξένους η υπόθεση είναι απλώς ανέκδοτο αφού τα εγχώρια τιμολόγια κρίνονται μακράν μην ανταγωνιστικά.
- Με την διοίκηση του υπερταμείου (aka ΕΕΣΥΠ) να έχει ήδη αλλάξει και τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφο να αναζητά νέα απασχόληση ως διευθύνων σύμβουλος στην Ελλάκτωρ -εφόσον οι ολλανδοί πάρουν το πάνω χέρι-, έφτασε η σειρά του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ: υπερταμείο, υπουργείο οικονομικών και, κυρίως, Μαξίμου, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν ποια θα είναι τα (εφτά κατά πάσα πιθανότητα) μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ έχει τέσσερα μέλη με επικεφαλής τον διευθύνων σύμβουλο Ριχάρδο Λαμπίρη. Μαζί με τον Ξενόφο που αποχώρησε προ διμήνου μόνος του από το Δ.Σ. ήταν πενταμελές αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να το κάνει επταμελές, λένε οι σχετικές πληροφορίες. Ονόματα παίζουν αλλά τίποτα σίγουρο ακόμα…
- Και μιας και ο λόγος για το ΤΑΙΠΕΔ, αύριο Τρίτη αναμένεται να ληφθεί απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο για το άνοιγμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας με νέα προθεσμία την 1 Απριλίου. Η προθεσμία έχει λήξει το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου και μόνο μία πρόταση υπεβλήθη, από την ΓΕΚ Τερνα. Όμως τα σχήματα στα οποία συμμετέχουν η Ελλάκτωρ και η Μυτιληναίος προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας παράταση. Για να μην περιμένουν μήνες -αν όχι χρόνια-, στο ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά το διαγωνισμό. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά θα κατέβει η Ελλάκτωρ
- Μέχρι την άλλη Δευτέρα θα μάθουμε πόσοι από τους κατόχους των δύο ομολόγων της Intralot, αυτό των 250 εκατομμυρίων που λήγει το Σεπτέμβριο και εκείνο των 500 εκατομμυρίων που λήγει το 2024, θα προχωρήσουν στην συμφωνία ανταλλαγής των χαρτιών τους με νέο ομόλογο 205 εκατομμυρίων τετραετούς διάρκειας και γενναιόδωρο επιτόκιο οι πρώτοι και μετοχές στην αμερικανική θυγατρική της Intralot οι δεύτεροι. Με την επόμενη πληρωμή κουπονιού για το φετινό ομόλογο απαιτητή το Μάρτιο, η ανταλλαγή είναι μονόδρομος ανεξάρτητα από το πόσοι περισσότεροι από το 75% που έχει ήδη συμφωνήσει θα προχωρήσουν. Όμως αν δεν πιάσει το 90% των ομολογιούχων η άσκηση είναι λίγο δυσκολότερη και χρονοβόρα, εξηγούν investment bankers.
- Ορισμένες συνήθως πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούσαν προ ολίγων ημερών την ΕΤΑΔ ως πηγή προβλημάτων και όχι λύσεων. Και προς επίρρωση ανέφεραν πως στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί για το Δημόσιο αναφορικά με την διαβόητη υπόθεση της Αττικός Ήλιος έρχεται τώρα να προστεθεί και η υπόθεση του καζίνο της Πάρνηθας στο οποίο το δημόσιο έχει ποσοστό 49%.
- Φυσικά η σημερινή διοίκηση της ΕΤΑΔ δεν ευθύνεται για προβλήματα που κληρονόμησε από προηγούμενες δεκαετίες και ενδεχομένως κακούς χειρισμούς. Πρέπει όμως αν μη τι άλλο να λύσει τα προβλήματα αυτά, να μη δημιουργήσει άλλα και να αρχίσει να αξιοποιεί το χαρτοφυλάκιο της. Αυτό το τρίπτυχο προσδιορίζουν ως μέτρο αξιολόγησης της διοίκησης Βλαστού-Μπέζα της ΕΤΑΔ στην κυβέρνηση. Και απ’ ό,τι φαίνεται οι πρώτες βαθμολογίες έχουν αρχίσει να μπαίνουν…
- Τον προηγούμενο μήνα στο λιμάνι του Πειραιά εμπορικά καράβια μπόρεσαν να δέσουν μόνο τις 20 από τις 30 μέρες καθώς τις υπόλοιπες ο άνεμος ξεπερνούσε τα τέσσερα μποφόρ… Και τι μ’ αυτό, θα διερωτάστε. Λοιπόν, μαθαίνουμε πως εκεί έχει τεθεί ο πήχης φαίνεται ότι ώστε οι πλοηγοί να δέχονται να κάνουν τη δουλειά τους. Ενώ δηλαδή παλιά ανέβαιναν στα μεγάλα ξένα πλοία και με 6 ή και 7 μποφόρ ενίοτε για να τα βάλουν στο λιμάνι να ξεφορτώσουν, τώρα που και οι πλοηγίδες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και πολλές με καινούργιες μηχανές, άμα φυσήξει δυνατά δεν πάει κανείς!
- Τι συμβαίνει; Εν συντομία, μας πληροφορούν πως μετά από πολλά χρόνια οι πλοηγοί – καλοί καπατανέοι με άριστη γνώση των τοπικών νερών που φέρουν την ευθύνη να καθοδηγούν τους συναδέλφους τους μέσα στον Πειραιά ή την Θεσσαλονίκη κλπ- φαίνεται να αποφάσισαν (για λόγους που δεν είναι της παρούσης) ότι είναι καλύτερη η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας. Και το παιχνίδι των πιέσεων έχει αρχίσει και παίζεται με αυτό τον τρόπο , κάτι σαν λευκή απεργία, εξηγούν οι επαίοντες. «Οι πλοηγοί βαράνε το σαμάρι, δηλαδή την Cosco που βλέπει τα πλοία να περιμένουν έξω από τους ντόκους της , για να ακούσει το υπουργείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ασφαλώς και θα επανέλθουμε
- Ένα φέσι σαν αυτό του Κώστα Βουτσά στην ταινία «Για ποιον χτυπά η κουδούνα» έχει φορέσει η MLS στους ομολογιούχους της. Η εταιρεία, όπως είχε αναφέρει το moneyreview.gr, δεν θα πληρώσει σήμερα το κουπόνι του ΜΛΣ03 “λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας”. Αντίστοιχα είχε πράξει και για το κουπόνι ΜΛΣ01 του οποίου η ώρα της εξόφλησης είχε έρθει στις 12 Ιανουαρίου.
- Βέβαια, η κατάσταση ως έχει διαμορφωθεί στην MLS παραπέμπει περισσότερο στην κλασική αμερικανική ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Το κλίμα μεταξύ της εταιρείας και των ομολογιούχων είναι πολεμικό, με το Γιάννη Καματάκη να έχει μηνυθεί από ορισμένους πιστωτές της MLS, οι οποίοι ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραδειγματική τιμωρία του. Και μιας και νεότερα δεν αναμένονται από το μέτωπο της εταιρείας πληροφορικής, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο εάν ο εισαγγελέας θα προχωρήσει σε προανάκριση, εξετάζοντας εάν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις που καταλογίζουν οι ομολογιούχοι στον ιδρυτή της εταιρείας.