Business Talk Τρίτη 4/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Το στοίχημα της BC Partners στην εκπαίδευση, οι αλγόριθμοι της Wolt και οι εκλογές των πολιτικών μηχανικών

Το στοίχημα της BC Partners στην εκπαίδευση, οι αλγόριθμοι της Wolt και οι εκλογές των πολιτικών μηχανικών
  • Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ο πέμπτος κατά σειρά κλάδος στον οποίο επενδύει η BC Partners στη χώρα μας μετά από την φαρμακοβιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, τα media και τα είδη για κατοικίδια. Όπως αναφέρουν άτομα με γνώση η BC Partners και ο Ν. Σταθόπουλος βολιδοσκοπούσαν πολύ καιρό αυτή την αγορά, καθώς θεωρούν πως η ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση έχει μέλλον στην Ελλάδα, ειδικά αν προωθηθούν και οι αλλαγές που έχει βάλει μπρος η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη Βουλή, που θυμίζουμε ότι θα είναι αναθεωρητική. Μιλάμε, βεβαίως, για το άρθρο 16 του Συντάγματος. 
  • Θυμίζουμε πως χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ από το BC Partners GR Investment LP (BCPGR), το ειδικό επενδυτικό βραχίονα της BC Partners για επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες. Η BC Partners απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς προσεγγίζει το 90% σε μια συμφωνία η οποία αποτιμά το 100% του ομίλου κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο μειοψηφικό ποσοστό παραμένει στους ιδρυτές Κωνσταντίνο και Καλλιόπη Ροδοπούλου, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στο μέλλον.
  • Αυτή είναι η δεύτερη επένδυση του BCPGR fund στην Ελλάδα μετά από το Pet City και η πρώτη του στην εκπαίδευση. Σε αυτό τον κλάδο όμως η BC Partners έχει άλλες επενδύσεις στο εξωτερικό, όπως η Springer Nature, που είναι παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επιστημονικών, τεχνικών και ιατρικών πληροφοριών, η Keesing, εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης εκπαιδευτικού περιεχομένου και η EAB, πάροχος έρευνας, λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών -συνδρομητικής βάσης- στον κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, όπως είναι φυσικό, θα ακολουθήσουν συνέργειες που, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα μελλοντικά σχέδια, θα έχουν και ως στόχο την στόχευση του ομίλου Μητροπολιτικού Κολλεγίου – ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο εξωτερικό.
  • Ολοκληρώθηκε χθες η τετραήμερη αποχή από τους διανομείς της Wolt και, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση τη εταιρείας στην Ελλάδα, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία. Βασικό σημείο τριβής είναι η αλλαγή πολιτικής αμοιβών της Wolt που πλέον ορίζεται από ένα δυναμικό μοντέλο πληρωμών, το οποίο εφαρμόζεται από τη μητρική εταιρεία doordash και λαμβάνει υπόψη του την προσφορά και τη ζήτηση, δηλαδή τον αριθμό των διαθέσιμων συνεργατών και τον αριθμό των ενεργών παραγγελιών. Έτσι, όπως σημειώνει το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων Αττικής (ΣΑΔΤΑ), η εταιρεία δεν δεσμεύεται για ελάχιστη αμοιβή, ούτε για ελάχιστο αριθμό παραγγελιών ανά ώρα, ούτε για συγκεκριμένη χιλιομετρική αποζημίωση.
  • Η Wolt σε ανακοίνωσή της αναφορικά με το θέμα των αμοιβών, σημειώνει ότι με το νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στους συνεργάτες διανομείς τον Φεβρουάριο του 2023, η μέση αμοιβή ανά ώρα, εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, φτάνοντας τον Μάρτιο του 2023 τα 8.40 ευρώ. Η εταιρεία σημειώνει πως πλέον κάθε διανομέας – συνεργάτης έχει τη δυνατότητα να βλέπει την αμοιβή της διανομής εκ των προτέρων και έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει, χωρίς μάλιστα κανένα περιορισμό ως προς τον αριθμό των απορρίψεων.  
  • «Τα πάγια έξοδα ενός ελεύθερου επαγγελματία δεν μεταβάλλονται με βάση κάποιο δυναμικό μοντέλο, η μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ, το ενοίκιο της φορολογικής έδρας μας, τα έξοδα για λογιστικές υπηρεσίες, για ιδιωτική ασφάλιση, το κόστος συντήρησης του οχήματος, το κόστος για καύσιμο είναι πάγια έξοδα ενός ελ. επαγγελματία», ανταπάντησε ο ΣΑΔΤΑ σημειώνοντας πως «ο ορισμός κατώτατης αμοιβής είναι προϋπόθεση για τη συνεργασία μας με ψηφιακές πλατφόρμες».
  • Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας, αύριο Τετάρτη, προχώρησαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «λόγω των προβλημάτων που έχουν υπάρξει με την απαγόρευση στο χώρο εργασίας του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά του μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων, τις τηλεφωνικές προσκλήσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι να μεταφερθούν σε άλλους χώρους, την μισθοδοσία και τα ένσημα του μήνα Φεβρουαρίου καθώς και τον καθορισμό των αποδοχών που να ανταποκρίνονται στις δεξιότητες των εργαζομένων». Οι εργαζόμενοι την ίδια ημέρα στις 10:30 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αίτημα την συνάντησή τους με τον Υπουργό Άμυνας σε μια προσπάθεια επίλυσης των παραπάνω θεμάτων.
  • Δεν ξέρουμε εάν η πρωτιά της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΚΜ) στις εκλογές των Πολιτικών Μηχανικών την περασμένη Κυριακή φανερώνει μία κάποια “τάση”. Είναι όμως, βέβαιο ότι εάν η “Ενότητα”, η συριζαϊκή παράταξη είχε βγει πρώτη και όχι τρίτη, οι εκπρόσωποι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μεριμνούσαν με θρησκευτική ευλάβεια το πανελλήνιο να μάθει ότι η νίκη της Κυριακής θα φέρει σίγουρα την… ανατροπή στις 21 Μαΐου. Τώρα, είχαμε απλώς Κυριακή.
  • Ας δούμε όμως, και ορισμένα πιο ποιοτικά στοιχεία των εκλογών του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος. Η ΔΚΜ της ΝΔ εξασφάλισε 40,1%, με μεγάλη απόσταση ακολούθησε η ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό Ν. Ανδρουλάκη) με 20,2%, τρίτη ήρθε η Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ) με 14,8% και ακολουθεί με 12,3% η Πανεπιστημονική (ΚΚΕ). Οι αναλυτές λένε πως όλες οι παρατάξεις αύξησαν τα ποσοστά τους, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν είχαμε ψηφοδέλτια “ανταρτών”.
  • Η ΔΚΜ αύξησε τη δύναμή της κατά περίπου επτά μονάδες, σε σχέση με την τελευταία φορά, με τους “γαλάζιους” να διαθέτουν, τα τελευταία χρόνια, την προεδρία του ΣΠΜΕ, του ΤΕΕ και βέβαια να αποτελούν την κυβερνώσα παράταξη. Επικροτούν οι πολιτικοί μηχανικοί τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Τα συμπεράσματα δικά σας. Ωστόσο, το διπλό σκορ της ΔΚΜ σε σχέση με τη ΔΗΣΥΜ ίσως κάτι να δείχνει. Και λίγη ακόμη, τροφή προς σκέψη. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ -μη ξεχνάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού- έκανε, όπως λένε όσοι παρακολούθησαν τις σχετικές διαδικασίες, σκληρή καμπάνια στις εκλογές του ΣΠΜΕ. Παρουσία, δε, στις εκλογικές διαδικασίες είχε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Παπαδημούλης αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ναι μεν, η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ (που ενσωματώνει φέτος και τις δυνάμεις Σπίρτζη και όχι μόνο) αύξησε το ποσοστό της, αλλά έμεινε τρίτη και με σπουδαία και σημαντική διαφορά από τον πρώτο και τον δεύτερο αντίστοιχα.   

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News