Τα πρώτα μηνύματα από Airbnb και ξενοδοχεία και οι ευάλωτοι δανειολήπτες που… αναζητούνται
- Σημαντική ανάκαμψη καταγράφουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας, η οποία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε επίπεδο διανυκτερεύσεων τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της εταιρείας AirDNA, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 60% σε ετήσια βάση, ποσοστό που κατέταξε την ελληνική αγορά ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη. Ακολούθησαν οι αγορές της Νορβηγίας με αύξηση κατά 52,7% και της Πορτογαλίας με ετήσια άνοδο της τάξεως του 44%. Σημειωτέον ότι η αρνητική επίδραση στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης από το περυσινό ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν αποτυπώθηκε παρά μόνο από τον μήνα Μάρτιο και μετά, ενώ αποδείχθηκε και βραχύβια, καθώς το περυσινό καλοκαίρι ήταν το πιο δυναμικό από το 2020 και μετά.
- Σύμφωνα με την AirDNA, στην Ελλάδα παρατηρείται πλέον αύξηση των κρατήσεων για το καλοκαίρι κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Πέραν του αυξημένου ενδιαφέροντος, αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από την προσπάθεια πολλών ξένων επισκεπτών να κατοχυρώσουν εγκαίρως το κατάλυμα της επιλογής τους για τις ημέρες που το επιθυμούν. Παρατηρείται δηλαδή αυξημένος όγκος κρατήσεων πιο νωρίς εντός του έτους, κάτι που δεν συνέβη π.χ. το 2021 ή ακόμη και πέρυσι, όταν πολλοί ξένοι προτίμησαν να καθυστερήσουν όσο γίνεται την κράτηση καταλύματος λόγω αυξημένης αβεβαιότητας.
- Αυξημένες πληρότητες εμφάνισαν και τα ξενοδοχεία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων που συγκεντρώνει η ΕΞΑΑ με την συνεργασία των ξενοδοχείων μελών της και της GBR Consulting, η Μέση Πληρότητα των ξενοδοχείων Αθήνας-Αττικής το α’ δίμηνο του 2023 σημείωσε μεν αύξηση κατά 69,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, αλλά και μείωση της τάξης του 6,5% έναντι του πρώτου διμήνου του 2019.
- Πάντως, τα αποτελέσματα Α’ διμήνου 2023 σε ότι αφορά ειδικά στη μέση πληρότητα χαρακτηρίζονται από την ΕΞΑΑΑ ενδεικτικά καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος παραδοσιακά δεν αποτελούν μήνες αυξημένης τουριστικής ροής. Παράλληλα δεν αποτελούν και μήνες ενδεικτικούς για την συνολική πορεία της νέας τουριστικής χρονιάς που ξεκινά παραδοσιακά από τον Απρίλιο – Μάϊο, καθώς αφενός η Αθήνα παρουσιάζει χαρακτηριστικά εποχικότητας με μειωμένη τουριστική κίνηση έως και τον μήνα Μάρτιο – Απρίλιο και αφετέρου πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις και από την ροή επισκεπτών προς την Αθήνα τους επόμενους μήνες.
- Σε αναζήτηση 25.000 δανειοληπτών είναι οι τράπεζες προκειμένου να εντοπιστούν και να διαπιστωθεί εάν είναι δικαιούχοι για την επιδότηση της δόσης του δανείου τους. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «οι σχετικές αιτήσεις είναι 38.000». Από αυτές περίπου 28.000 έχουν προχωρήσει σε ένα επόμενο στάδιο, αλλά μόλις 3.000 έχουν βρεθεί», εξήγησε. Oπως διευκρίνισε, «25.000 δανειολήπτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση, καθώς δεν μπορούν να βρεθούν και έτσι το τραπεζικό σύστημα τους αναζητά για να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».
- Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει η ναυτική απασχόληση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του ΝΑΤ. Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον διοικητή του Ταμείου Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γαβριήλ Αμίτση, παρουσία των υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση των ναυτικών από 22.992 το 2020 αυξήθηκε στις 24.162 το 2023, με τη γυναικεία απασχόληση να φθάνει στο 6,7% έναντι 2% του παγκόσμιου μέσου όρου. Μάλιστα, 70% των γυναικών απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία. Οι αλλοδαποί, κατά βάσιν Ευρωπαίοι πολίτες, αποτελούν το 8% των απασχολουμένων στον κλάδο. Η συντριπτική πλειονότητα των ναυτικών, 23.916, απασχολούνται σε πλοία με ελληνική σημαία.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News