Business Talk Παρασκευή 10/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Το Blitzkrieg της Πειραιώς στην MIG και το ακριβό «κοστούμι» της ΛΑΡΚΟ

Το Blitzkrieg της Πειραιώς στην MIG και το ακριβό «κοστούμι» της ΛΑΡΚΟ
  • Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ υπό κρατική διαχείριση υπολογίζεται πως για την περίοδο 1989-2019 έχει κοστίσει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες φορολογούμενους το ποσό των 5,77 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2015. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) για το ζήτημα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το 2020 η ΛΑΡΚΟ χρωστούσε περίπου 480 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως προς Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. 
  • Από το 2008 μέχρι το 2019 η ΛΑΡΚΟ παρουσίασε κέρδη μόνον για 3 έτη (2010, 2011, και 2016), και ζημίες για τα υπόλοιπα 9 έτη, ενώ οι σωρευτικές ζημίες της περιόδου ξεπέρασαν τα 600 εκat. ευρώ, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης Γιώργος Μπήτρος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Από την Κατεχάκη θα ξεκινήσει τις εργασίες του ο πρώτος μετροπόντικας της Γραμμής 4 του Μετρό, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του βασικού κατασκευαστικού έργου. Όπως έχει αναφέρει και ο υφυπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, το έργο είναι από τα μεγαλύτερα στις συγκοινωνιακές υποδομές στην Ευρώπη που θα εξυπηρετεί επιπλέον 340.000 επιβάτες στην Αθήνα. Α propos, θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μία έρευνα για το εάν και σε ποιο βαθμό συνέβαλε στην μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος η ολοκλήρωση της επέκτασης της γραμμής 3 προς τον Πειραιά. Ή εάν οι κολλημένοι με το αυτοκίνητο Έλληνες, δεν δείχνουν και τόσο μεγάλη προτίμηση στο αξιόπιστο αυτό μέσο σταθερής τροχιάς.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται 5η στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ως τουριστικός προορισμός επιλογής, ακολουθούμενη, όμως, στενά από την Κροατία, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη. Σημαντικό για την Ελλάδα κρίνεται το γεγονός πως οι διακοπές ήλιος και θάλασσα, το βασικότερο δηλαδή προϊόν της χώρας μας, παραμένει το προτιμώμενο είδος ταξιδιού αναψυχής των Ευρωπαίων (17%), ακολουθούμενο από το City Breaks (16%) και το Culture & Heritage (15%). Όσον αφορά στις επιμέρους αγορές, ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι 5η στις προτιμήσεις των Γερμανών, 4η στις προτιμήσεις των Γάλλων και των Αυστριακών και 3η σε αυτές των Πολωνών. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της Mindhaus που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) με δεδομένα που συλλέχθηκαν το προηγούμενο δίμηνο από δείγμα 6.000 ατόμων από όλες τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού. 
  • Πρόσω ολοταχώς προς τον μέγιστο δυνατό έλεγχο των δικαιωμάτων ψήφου και του μετοχικού κεφαλαίου της MIG προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε χθες και επισήμως αφενός πως ελέγχει πλέον το 41,4267% της εισηγμένης του συνολικού μετοχικού και αφετέρου την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου, μετοχών έναντι τιμήματος 0,1668 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για τίμημα τετραπλάσιο από την μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας δημιουργίας υποχρέωσης υποβολής δημόσιας πρότασης, ήτοι 0,04577. Kαθίσταται δηλαδή σαφές πως ήδη η Πειραιώς μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της MIG, η επανάληψη της οποίας συγκαλείται την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, αναφορικά με την έγκριση της συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών της Attica Group που κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της η MIG έναντι χρεών της ύψους 443 εκατομμυρίων, με την Strix Holdings L.P.
  • Τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας σε 13 περιφερειακές διευθύνσεις προβλέπει το έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μέσω αυτών των εγκαταστάσεων είναι να περιοριστούν οι… ψηφιακά αναλφάβητοι στη χώρα, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από όσο θα υπέθετε κανείς. Τα κέντρα καινοτομίας θα παρέχουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, θα περιλαμβάνουν εργαστήρια επαυξημένης πραγματικότητας και θα διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου οι μαθητές να μυούνται στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News