Απογειώθηκαν οι αφίξεις τον Οκτώβριο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Ο εξαιρετικά καλός καιρός και η δυναμική κατάταξη των ελληνικών προορισμών στις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεων των Ευρωπαίων ταξιδιωτών έχουν ως αποτέλεσμα, αν όχι τον καλύτερο, έναν από τους καλύτερους Οκτωβρίους για τον ελληνικό τουρισμό όλων των εποχών. Η διεθνής ταξιδιωτική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Οκτώβριο είναι, σύμφωνα με πηγές του Money Review, αισθητά αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σημειώθηκε η καλύτερη συγκριτικά με το 2019 επίδοση μέχρι στιγμής φέτος.
Η κίνηση της Αθήνας από το εξωτερικό υπολείπεται κατά μόλις 2,6% εκείνης του Οκτωβρίου του 2019, γεγονός όμως που εξηγείται από την αύξηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που δέχθηκαν φέτος περισσότερες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό σε σχέση με το τελευταίο πριν από την πανδημία έτος. Μάλιστα Σαντορίνη, Σκιάθος, Κέρκυρα και Ακτιο σημείωσαν ιστορικά ρεκόρ κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαμήνου. Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο, στα 14 αυτά αεροδρόμια η κίνηση εξωτερικού ξεπέρασε τα 22,15 εκατομμύρια επιβάτες και η συνολική κίνηση, εσωτερικού και εξωτερικού, τα 27 εκατομμύρια.
Η δυναμική αυτή φαίνεται να συνεχίζεται και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, ωστόσο εντός του μηνός οι περισσότερες από τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν κατευθείαν από το εξωτερικό στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διακόπτουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους τις πτήσεις. Στη Ρόδο, η τελευταία πτήση από το εξωτερικό είναι προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου, ενώ στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια σταματούν στις 6 του μηνός. Μόνο στα Χανιά η Ryanair θα συνεχίσει να πετάει όλο τον χρόνο δύο φορές την εβδομάδα από και προς Κύπρο, από όπου κάνουν σύνδεση άλλες πτήσεις εξωτερικού.
Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη οι διεθνείς πτήσεις από και προς 20 χώρες θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο, καθώς μεγεθύνεται η σημασία του εν λόγω αεροδρομίου ως κόμβου σύνδεσης με άλλους προορισμούς της Ελλάδας. Με απλά λόγια, η όποια κίνηση από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα προέρχεται κυρίως από τη σύνδεση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Οι επιδόσεις του «Ελ. Βενιζέλος»
Οσον αφορά τις επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας, η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ανήλθε σε 2,29 εκατομμύρια επιβάτες και πλησίασε τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2019 (ελάχιστα μειωμένη, κατά μόλις 0,5%). Αναλυτικά, η επιβατική κίνηση εσωτερικού στο αεροδρόμιο της Αθήνας ξεπέρασε τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2019 κατά 4,6%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση, όπως προαναφέρθηκε, εμφάνισε μείωση της τάξεως του 2,6%. Συνολικά κατά τους δέκα πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τα 19,5 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 12,2% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 6,2%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 14,9%.
Η αισιοδοξία πάντως για το υπόλοιπο του έτους αλλά και για την αρχή του επομένου διατηρείται, καθώς μελέτες δείχνουν πως η διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια παραμένει ακόμη ζωηρή και ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στους πέντε κορυφαίους προτιμώμενους προορισμούς. Συγκεκριμένα, μελέτη που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες για λογαριασμό της European Travel Commission (ETC) σε δείγμα από 100.000 Ευρωπαίους ταξιδιώτες δείχνει ότι, παρά τη μεγάλη ανησυχία, η διάθεση για διεθνή ταξίδια εντός Ευρώπης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της συγκεκριμένης έρευνας (Σεπτέμβριος 2020), +7% σε σχέση με ακριβώς ένα χρόνο πριν, ενώ πλέον και η προτίμηση για ταξίδια σε αστικούς προορισμούς ανακάμπτει ελαφρώς, +5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Μάλιστα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως θα πραγματοποιήσουν έως και δύο ταξίδια έως τον Μάρτιο του 2023. Και μέσα στους πέντε προορισμούς είναι και η Ελλάδα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Στα επίπεδα του 2019 η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος τον Οκτώβριο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News