Τουρισμός: Δυναμική η ανάκαμψη της Αθήνας
Πιο δυναμική ήταν η τουριστική ανάκαμψη της Αθήνας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, όπως δείχνει σχετική ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων το 2022 προς το Ελευθέριος Βενιζέλος κατέγραψαν μικρότερη μείωση έναντι του 2019 σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Ρώμη. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παγκόσμιου παρόχου ταξιδιωτικών δεδομένων OAG οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα παρουσιάζουν μείωση 8% σε σχέση με το 2019.
Οι διεθνείς αφίξεις και οι αφίξεις αλλοδαπών στο Ελευθέριος Βενιζέλος την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου έφτασαν το 72% των αφίξεων της αντίστοιχης περιόδου το 2019, αγγίζοντας συνολικά τα 2,1 εκατομμύρια και τα 1,4 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Ξενοδοχεία
Επίσης σημαντική αύξηση σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στον αριθμό νέων ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, αναλύοντας τα στοιχεία που αφορούν το τουριστικό προϊόν της Αθήνας, το ΙΝΣΕΤΕ καταλήγει ότι την περίοδο από το 2017 έως και τις αρχές του 2022 άνοιξαν 71 νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου των ξενοδοχείων και το 14% του συνόλου των δωματίων ξενοδοχείων για φέτος.
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη που καταγράφηκε στο δεδομένο διάστημα αφορά τις κατηγορίες τετράστερων ξενοδοχείων, ενώ σε ό,τι αφορά τα πεντάστερα αυτά αποτελούν το 32% των νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι το 83% των νέων ξενοδοχείων βρίσκεται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Διείσδυση ξενοδοχειακών brands στην αθηναϊκή αγορά
Επίσης, όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ, το 8% των ξενοδοχείων και συγκεκριμένα ένα στα πέντε δωμάτια φέρει διεθνές brand. Την περίοδο 2017 μέχρι τις αρχές του 2022 εισήχθησαν συγκεκριμένα στην αθηναϊκή αγορά 2.002 δωμάτια με διεθνή brands. Πρόκειται για 841 νέα δωμάτια και 1.161 «rebranded» δωμάτια.
Περίπου το 52% εξ αυτών είναι κατηγορίας 5 αστέρων, το 26% τεσσάρων αστέρων, το 14% τριών αστέρων, το 2% δύο αστέρων και το υπολειπόμενο 5% είναι εγγεγραμμένο στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, χωρίς να εντάσσεται σε κατηγορία αστέρων.
Επιδόσεις καταλυμάτων
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα για την Αθήνα, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
«High spenders» τουρίστες: Εκτοξεύθηκαν οι αφίξεις Αμερικανών στην Ελλάδα
Aegean: Επέστρεψε στην κερδοφορία το β΄τρίμηνο – Αύξηση 171% στην επιβατική κίνηση
Ποιους ελληνικούς προορισμούς γκουγκλάρουν περισσότερο οι τουρίστες;
Τουρισμός: Τα πεντάστερα ξενοδοχεία πρωταγωνιστούν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News