ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Oxford Economics: Ολική επαναφορά για τον τουρισμό – Οι χώρες που προηγούνται και η Ελλάδα

Oxford Economics: Ολική επαναφορά για τον τουρισμό – Οι χώρες που προηγούνται και η Ελλάδα

Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψαν οι διανυκτερεύσεις τον Μάιο, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία της Oxford Economics για τον τουρισμό στην Ευρώπη, με την εταιρεία ερευνών να προβλέπει ότι το 2022 θα κλείσει στο 95% του 2019, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση στις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει μείνει πιο πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

Oxford Economics: Ολική επαναφορά για τον τουρισμό – Οι χώρες που προηγούνται και η Ελλάδα-1

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, ο κλάδος του τουρισμού εξακολουθεί να ‘λάμπει’», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Oxford Economics. Για την ώρα, η συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια ανάμεσα στα νοικοκυριά, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, φαίνεται να υπερισχύει έναντι της ακρίβειας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών ότι οι καταναλωτές θα ανακατευθύνουν δαπάνες από τα προϊόντα στις υπηρεσίες μέσα στο 2022, καθώς δίνουν προτεραιότητα στις διακοπές έναντι άλλων εξόδων.

Oxford Economics: Ολική επαναφορά για τον τουρισμό – Οι χώρες που προηγούνται και η Ελλάδα-2

«Όλοι οι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί εμφανίζουν ισχυρή ανάκαμψη στην τουριστική δραστηριότητα έπειτα από το κύμα της Όμικρον και την άρση των περιοριστικών μέτρων», σημειώνει η Oxford Economics.

Oxford Economics: Ολική επαναφορά για τον τουρισμό – Οι χώρες που προηγούνται και η Ελλάδα-3

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η Ισπανία και η Πορτογαλία υπεραποδίδουν, με την Ιταλία να ακολουθεί από κοντά, ενώ η Ελλάδα, η Κροατία και η Μάλτα μένουν λίγο πιο πίσω (αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Oxford Economics αναφέρει στην ανάλυσή της ότι υπάρχουν «θέματα» με τα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού στην Ελλάδα, τα οποία υποτιμούν την ανάκαμψη).

Oxford Economics: Ολική επαναφορά για τον τουρισμό – Οι χώρες που προηγούνται και η Ελλάδα-4

Με βάση την ιστορική σχέση ανάμεσα στις διανυκτερεύσεις και τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΠΕ, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι η ανάκαμψη των ταξιδιών θα συνεισφέρει έως και μία ποσοστιαία  μονάδα στην πρόβλεψή τους  για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,9% το 2022.

Oxford Economics: Ολική επαναφορά για τον τουρισμό – Οι χώρες που προηγούνται και η Ελλάδα-5

Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να δουν ακόμα μεγαλύτερο όφελος, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα έχουν πιο ασθενείς προοπτικές. «Συνολικά, αυτό ευθυγραμμίζεται με την άποψή μας ότι οι οικονομίες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις υπηρεσίες θα υπεραποδώσουν φέτος», σημειώνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πώς οι διακοπές έγιναν είδος πρώτης ανάγκης

Morgan Stanley: Ο τουρισμός ρίχνει λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού

BofA: Τα ταξίδια επέστρεψαν – Πάνω από το 2019 οι αεροπορικές κρατήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News