Πρώτη φορά σε σκάφος; Μην κάνετε τα 7 λάθη του «πρωτάρη»
Η βιομηχανία του τουρισμού μπορεί να δίνει μάχη για να επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα, όμως η αγορά των γιοτ είχε ένα διαφορετικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Όλοι ήθελαν να νοικιάσουν σκάφος.
«Ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας νοικιάζουν για πρώτη φορά. Έχουν πάει διακοπές για σκι, τώρα θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό», λέει στο CNBC ο Crom Littlejohn, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας μίσθωσης σκαφών Northrop & Johnson.
Το CNBC καταγράφει τα επτά συχνότερα λάθη που κάνουν όσοι πηγαίνουν για πρώτη φορά διακοπές με σκάφος.
1. Παίρνουν σκληρές βαλίτσες. Οι βαλίτσες αυτές μπορεί να γρατσουνίσουν επιφάνειες του σκάφους, αλλά κυρίως, προκαλούν μεγάλο πρόβλημα με την αποθήκευση στους περιορισμένους χώρους ενός γιοτ. Ένα μαλακό σακ βουαγιάζ είναι καλύτερη επιλογή.
2. Φορούν τακούνια. Το πλήρωμα κατά κανόνα ζητά από τους επιβάτες να μην φορούν καθόλου παπούτσια όταν βρίσκονται πάνω στο σκάφος. Μπορούν αν θέλουν να πάρουν μαζί τους τακούνια για κάποια βραδινή έξοδο, αλλά έτσι και αλλιώς, οι πλακόστρωτοι δρόμοι στα νησιά της Ελλάδας και στη γαλλική ριβιέρα δεν προσφέρονται για ψηλά παπούτσια.
3. Περπατούν μαζί στην πασαρέλα. Η πασαρέλα για να ανέβει και να κατέβει κάποιος από το σκάφος είναι αρκετά στενή και σχετικά εύθραυστη, άρα οι επιβάτες πρέπει να περνούν ένας-ένας. Όποιος φεύγει από το σκάφος έχει προτεραιότητα, άρα αυτός που έρχεται από τη στεριά πρέπει να τον περιμένει να κατέβει.
4. Δεν σχεδιάζουν τα πρόσθετα έξοδα. Όποιος μισθώνει σκάφος για πρώτη φορά πρέπει να προσέχει να μην ξοδέψει όλο του το μπάτζετ στα ναύλα. Με τον ΦΠΑ, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα έξοδα ελλιμενισμού, θα πρέπει να υπολογίζει άλλο ένα 75-100% του αρχικού κόστους μίσθωσης.
5. Δεν έχουν επαφές με το πλήρωμα. Το να γνωριστείς με τον καπετάνιο και το πλήρωμα είναι ο καλύτερος τρόπος να έχεις το καλύτερο σέρβις, ενώ αυτοί ξέρουν τα καλύτερα εστιατόρια και αξιοθέατα σε κάθε νησί.
6. Προγραμματίζουν υπερβολικά πολλές δραστηριότητες. Όταν ξεκινήσουν τις διακοπές τους με το σκάφος, οι περισσότεροι θέλουν απλά να απολαύσουν τη θάλασσα και το ίδιο το γιοτ, επομένως οι εκδρομές που έχουν κλείσει σε διάφορα μέρη είναι συχνά αχρείαστες.
7. Αργούν να κάνουν την κράτησή τους. Οι ειδικοί λένε ότι οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ακόμα και έξι μήνες ή ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Παρότι πάντα υπάρχουν κάποιες διαθεσιμότητες της τελευταίας στιγμής.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Superyachts: Top προορισμός και πάλι η Ελλάδα – Πόσα πλέουν στις ελληνικές θάλασσες
Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού
«Ξέφραγο αμπέλι» οι ελληνικές θάλασσες για τα mega yachts
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News