Τουρισμός: Στο στόχαστρο και οι πιο μακρινές αγορές για την Ελλάδα
Στα άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού σε μια σειρά νέων αγορών, στις οποίες η Ελλάδα ουδέποτε είχε οργανωμένη παρουσία, όπως αυτή της Ινδίας αλλά και της Νότιας Κορέας στοχεύει το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων αεροπορικών πτήσεων προς τη χώρα μας.
Οι προσπάθειες αυτές, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και τον Ηλία Μπέλλο, αποφέρει ήδη καρπούς. «Διασφαλίσαμε 63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, που μόνο αυτές θα μας φέρουν μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες, χωρίς να υπολογίζουμε όσους έρθουν με transit. Η Αυστραλία άνοιξε μετά από δύο χρόνια και ο Αυστραλός πρέσβης μάς ενημέρωσε ότι φαίνεται πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους ομογενείς να ταξιδέψουν στην πατρίδα», σημείωσε,
Από την άλλη, η Ασία είναι ακόμα «κλειστή» λόγω των περιορισμών για την πανδημία. «Ωστόσο δεν μένουμε άπραγοι, είμαστε σε επαφή μαζί τους γιατί η ασιατική αγορά είναι στις μελλοντικές μας προτεραιότητες, με πιο άμεσες την τεράστια αγορά της Ινδίας αλλά και της Νότιας Κορέας», τόνισε ακόμη ο υπουργός Τουρισμού.
Οι προοπτικές για το 2022
Ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος και τη δυνατότητά του να ανακτήσει τις εισπράξεις του 2019 επισημαίνοντας πως και η φετινή χρονιά, σε αντίθεση με το 2019, δεν στερείται σοβαρών κινδύνων, όπως η συνεχιζόμενη –έστω και με ηπιότερους ρυθμούς– πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αναφέρθηκε σε μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες με tour operators για τη φετινή χρονιά δίνοντας ως ενδεικτικά παραδείγματα τη γερμανική TUI Holidays που ανακοίνωσε ότι για το 2022 η Ελλάδα είναι νούμερο ένα προορισμός στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και προγραμματίζει πάνω από 3 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις. Ακόμη η EasyJet προγραμματίζει 4,4 εκατομμύρια, η Jet2 1,2 εκατομμύρια, η Transavia 1,3 εκατομμύρια, η Condor 1,9 εκατομμύρια, η British Airways 800.000 και η Air France 850.000 θέσεις.
«Τόσο σε επίπεδο ταξιδιωτών όσο και σε επίπεδο εισπράξεων, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μήνες off season, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 306,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ο τουρισμός αποτελεί κομβική κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός Τουρισμός υπογράμμισε ακόμα τη σημασία της ολοκλήρωσης των προσπαθειών που πρέπει να γίνουν, και ήδη καταβάλλονται, ώστε να ανακάμψει και το τελευταίο τμήμα του ελληνικού τουρισμού που υπολείπεται σημαντικά των υπολοίπων, αυτό των συνεδρίων και των εκδηλώσεων.
«Ο επαγγελματικός τουρισμός ήταν ο τουριστικός κλάδος που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα, επομένως είναι απολύτως λογικό να ανακάμπτει με πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με τα άλλα τουριστικά προϊόντα. Αξίζει λοιπόν στην πρωτεύουσα να αποκτήσει επιτέλους ένα μεγάλο συνεδριακό πολυλειτουργικό κέντρο, τουλάχιστον 7.000 θέσεων, και νομίζω πως εφόσον υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, το υπερταμείο και η ΕΤΑΔ θα δουν σοβαρά αυτή την επένδυση με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στα άμεσα αλλά και στα μελλοντικά έσοδα για την πόλη», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
moneyreview.gr
Διαβάστε ακόμη:
Τουρισμός: Τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019 πλησιάζουν αφίξεις και πληρότητες
Τουρισμός: Στο 2019 επέστρεψε η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Απρίλιο
Με δύο ταχύτητες οι πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News