ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πέντε επενδύσεις που αναβαθμίζουν την Κρήτη

Οι πέντε επενδύσεις που αναβαθμίζουν την Κρήτη

Κλιμακώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιφέρεια της Κρήτης και τα μεγάλα τουριστικά projects, καθώς πέντε μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη αναβαθμίζουν όλο το νησί και τις οικονομικές προοπτικές του, και ειδικά του τουρισμού. Με την περιφέρεια να ελέγχει το 20% των ταξιδιωτικών εισπράξεων από το εξωτερικό και μια ισχυρή τοπική παραγωγική οικονομία, δεν είναι παράξενο που μεγάλα ιδιωτικά projects στον τουρισμό, και όχι μόνο, βρίσκονται σε εξέλιξη και σχεδόν το σύνολο των μεγάλων ομίλων κατασκευών και ανάπτυξης συμμετέχει στους διαγωνισμούς που «τρέχουν». Ποια είναι λοιπόν τα πέντε projects;

Κατ’ αρχάς παραχωρείται η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ. Προτιμητέος επενδυτής με προσφορά 40,2 εκατ. έχει αναδειχθεί η θυγατρική της Ελλάκτωρ, REDS, που σχεδιάζει να αναπτύξει στην έκταση των 350 στρεμμάτων μεγάλο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο.

Δεύτερον, πωλείται η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ. Τον έλεγχο του λιμανιού διεκδικούν οκτώ επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στην τρέχουσα τελική φάση του διαγωνισμού. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της Grimaldi Euromed με τις Μινωικές Γραμμές, της Portek International με την GPH Cruise Port, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Aviareps, της ΣΕΚΑΒΙΝ με την Golden Step Shipping, της ΤΕΚΑΛ με την JCC, και κατά μόνας οι Olete Limited και ΟΛΘ.

Τρίτον, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου σε ένα έργο προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παραδοθεί την περίοδο 2025-2026, την κατασκευή και λειτουργία του οποίου έχουν αναλάβει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GMR. 

Τέταρτον, βρίσκονται σε εξέλιξη επίσης και οι τρεις επιμέρους διαγωνιστικές διαδικασίες για τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, γνωστό ως ΒΟΑΚ, με τον αθροιστικό προϋπολογισμό τους να αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Πέμπτον, ξεκινούν αυτό το διάστημα οι διαδικασίες ωρίμανσης για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». Πρόκειται για μεγάλο έργο αφού με την ολοκλήρωση τα επόμενα χρόνια του νέου αεροδρόμιου στο Καστέλλι η παραθαλάσσια έκταση του σημερινού αεροδρομίου, που βρίσκεται σε προνομιακό χώρο πλησίον του Ηρακλείου, θα βγει σε διαγωνισμό παραχώρησης για την αξιοποίησή της με συγκεκριμένο master plan και Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος όπως κατεξοχήν έγινε στην περίπτωση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό που παρέμενε επί 20 χρόνια αναξιοποίητο. Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης στο «Νίκος Καζαντζάκης» μένει να αποσαφηνιστεί μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αλλά και τις εισηγήσεις των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο αναμένεται ευρέως να προβλέπει συνθέτες χρήσεις τουριστικής και ψυχαγωγικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με εμπορικούς και οικιστικούς χώρους αλλά και εκτεταμένους κοινωφελείς χώρους πρασίνου και δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, στην Κρήτη υλοποιούνται εκατοντάδες τουριστικές επενδύσεις. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η επένδυση προϋπολογισμού 125 εκατ. για την εξαγορά συνολικής έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων στον κόλπο Κισάμου Χανίων και τη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στο νησί, που ανακοίνωσε στα τέλη του 2021 ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani/Ikos.

Το 2019, τελευταίο έτος απερίσπαστης λειτουργίας του τουρισμού, δηλαδή πριν από την πανδημία, η περιφέρεια της Κρήτης κατέγραψε ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ, δεύτερες μόνο έπειτα από αυτές της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου, που περιλαμβάνει όμως εμβληματικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών που επιλέγουν την Κρήτη, πρώτη σε αριθμό εμφανίζεται η Γερμανία και ακολουθούν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Ιταλία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News