H «κερκόπορτα» των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ευρώπη
Πύλη εξόδου η Σερβία για τους Ρώσους
Οι Ρώσοι ταξιδιώτες, που πλήττονται από το αεροπορικό «μπλόκο» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, χρησιμοποιούν τη Σερβία ως «παραθυράκι» για να επισκεφθούν θέρετρα και πόλεις σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.
Οι θέσεις για πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας αυξήθηκε κατά περίπου 50% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σε σχέση με πριν από τον πόλεμο. Oι πτήσεις προς Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Κύπρο – με ενδιάμεσο σταθμό τον Βελιγράδι – αυξήθηκαν κατά ⅔, σύμφωνα με την ειδική εταιρεία για αεροπορικά εισιτήρια ForwardKeys.
Η ουδέτερη στάση του Βελιγραδίου απέναντι στη σύγκρουση σημαίνει ότι ο αερομεταφορέας Air Serbia είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τη Ρωσία, παρά τις απαγορεύσεις. Έτσι, οι Ρώσοι έχουν μια έξοδο διαφυγής προς Ευρώπη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα χρειάζονταν να πετούν μέσω Τουρκίας ή Περσικού Κόλπου.
H Air Serbia έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τη χωρητικότητα προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ακόμη και ένα τεράστιο αεροσκάφος Airbus SE A330 που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για πτήσεις προς Νέα Υόρκη, σύμφωνα με έναν αντιπρόσωπο πωλήσεων στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.
«Έχουμε γίνει κόμβος, εντελώς απροσδόκητα», αναφέρει ο ίδιος αντιπρόσωπος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν νιώθω καλά που επωφελούμαι από την ατυχία κάποιου, αλλά αυτό είναι απίστευτο. Σχεδόν όλες οι πτήσεις είναι πλήρως κρατημένες και η τιμή του εισιτηρίου δεν αποτελεί πρόβλημα».
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεσμεύτηκε να παραμείνει ουδέτερος και να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα, παρά τις πιέσεις στη χώρα του να συμμετάσχει στις κυρώσεις, καθώς επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. Και τα δύο έθνη μοιράζονται πολιτιστικές ρίζες, συμπεριλαμβανομένων κυρίως σλαβικών εθνοτήτων και δεσμών με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Παρά το κλείσιμο του εναέριου χώρου, δεν απαγορεύεται οι Ρώσοι να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. Κάποιοι επίγειοι τρόπο μεταφοράς παραμένουν ανοιχτοί, όπως ο σιδηρόδρομος προς Φινλανδία και οι δρόμοι προς Φινλανδία και Λετονία.
Η Σερβία έχει εκτιναχθεί στην τέταρτη θέση για τις ρωσικές μεταφορές από τη 12η που κατείχε προηγουμένως και έχει γίνει ο κυρίαρχος κόμβος για πρόσβαση σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη, δήλωσε η ForwardKeys.
Η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση συνολικά, παρέχοντας συνδέσεις με τη Γεωργία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόσβαση σε προορισμούς ΗΠΑ και Ασίας-Ειρηνικού.
Τα ταξίδια από τη Ρωσία μέσω Σερβίας επικεντρώνονταν στο παρελθόν στο Μαυροβούνιο, το οποίο κατέλαβε το 85% της αγοράς μεταγραφών τον Ιανουάριο, με τη βοήθεια εισόδου χωρίς βίζα. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40%.
Η Κύπρος δημοφιλής προορισμός των Ρώσων
Το 8% των Ρώσων που μεταβαίνουν στο Βελιγράδι έχουν τελικό προορισμό την Κύπρο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ιανουάριο ήταν 0,3%. Το νησί βασιζόταν στη Ρωσία για το ένα πέμπτο του τουρισμού του πριν τον κορωνοϊό.
Η Γαλλία ανέβηκε κατά 7%, η Ελβετία 6% και η Ιταλία 5% – ενώ προηγούμενως τα ποσοστά τους ήταν 1%.
Οι Ρώσοι ταξιδεύουν επίσης μέσω Βελιγραδίου προς Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Πώς επηρεάζει τις αεροπορικές ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ψυχρός Πόλεμος στις πτήσεις – Πώς αλλάζει ο χάρτης λόγω Ρωσίας
Η Ryanair δεν πτοείται από τις ακυρώσεις πτήσεων σε Ουκρανία – Τις στέλνει στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News