Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «πέταξαν» το 2021 – Οι τρεις ανήκουν σε μία μόνο χώρα
Και ποιοι «πάτωσαν»
Τους τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στο 2021 παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, αναδεικνύοντας τις χώρες που κατάφεραν να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών ροών του 2019 και να αφήσουν στο παρελθόν το «μαύρο» 2020.
Η λίστα βασίστηκε στα στοιχεία των ξενοδοχείων και συγκεκριμένα, στα έσοδα ανά διαθέσιμα δωμάτια. Ένας παράγοντας ο οποίος καθορίζεται τόσο από τη μέση τιμή διανυκτέρευσης όσο κι από τη συνολική πληρότητα των κλίνων.
Όσοι προορισμοί λαμβάνουν άνω του 100, αυτό σημαίνει ότι είχαν αναλογικά υψηλότερα έσοδα για κάθε διαθέσιμο δωμάτιο σε σχέση με το 2019. Αντίθετα, όσοι έχουν κάτω από 60, σημαίνει ότι είχαν λιγότερο από το 60% των εσόδων του 2019.
Ας δούμε αναλυτικά τους προορισμούς που ανέκαμψαν ταχύτερα σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα:
- Τουρκικά παράλια: 192,8
- Σότσι, Ρωσία: 170,2
- Άγκυρα, Τουρκία: 117
- Κεντρική Ιταλία: 115,2
- Κωνσταντινούπολη, Τουρκία: 112,8
Όπως γίνεται αντιληπτό, τρεις από τους κορυφαίους προορισμούς βρίσκονται στη γειτονική Τουρκία, κάτι το οποίο αποδίδεται στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων προς τους ξένους τουρίστες.
Οι χειρότεροι προορισμοί
- Αντίθετα, οι χειρότεροι προορισμοί, δηλαδή αυτοί που δεν κατάφεραν να ανακάμψουν και συνέχισαν τις χαμηλές «πτήσεις», είναι οι παρακάτω:
- Άμστερνταμ, Ολλανδία: 21,5
- Πράγα, Τσεχία: 22,6
- Λισαβόνα, Πορτογαλία 26,7
- Βρυξέλλες, Βέλγιο: 29,1
- Ελσίνκι, Φινλανδία: 29,1
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι κατάφερε να ανακτήσει περίπου το 60% των τουριστικών εσόδων του 2019, σημειώνοντας αισθητή άνοδο σε σχέση με το 2020.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Λίστα: Οι πιο υπερεκτιμημένοι και υποτιμημένοι προορισμοί – Πώς πήγαν οι ελληνικοί
Τα αξιοθέατα που δεν μπορούμε να δούμε (όχι εξαιτίας του κορωνοϊού)
Αεροπορικά εισιτήρια από… 5 ευρώ – Από το 2023 η πλήρης ανάκαμψη του κλάδου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News