Νέα σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό
Οι πληροφορίες που ήθελαν τη χώρα μας να παραμένει εκτός της πράσινης λίστας των Βρετανών επιβεβαιώθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι οι εισροές ταξιδιωτών από τη δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό αγορά θα συνεχίσουν να είναι ισχνές για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμη. Περαιτέρω εμπόδια έρχεται να ορθώσει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη πια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις στην Ε.Ε. για πολιτική καραντίνας έναντι των Βρετανών. Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν για νέους αυστηρούς κανόνες στα ταξίδια, ασκώντας μάλιστα κριτική σε χώρες με πιο χαλαρή πολιτική όπως είναι η Ελλάδα.
Το Λονδίνο παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης την αναθεωρημένη λίστα με τους προορισμούς τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι Βρετανοί τουρίστες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα ανακοίνωσε το Λονδίνο. Όπως ανέφερε στο Twitter o αρμόδιος υπουργός Γκραντ Σαπς, οι νέοι προορισμοί που προστίθενται στη λίστα είναι οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Μαδέιρα, η Μάλτα, το Ισραήλ, διάφορα νησιά της Καραϊβικής και διάφορες βρετανικές υπεράκτιες περιοχές όπως τα Μπαρμπέιντος. Για ελληνικά νησιά ούτε λόγος.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι χάρη «στο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού» της χώρας πρόθεση της κυβέρνησης είναι αργότερα το καλοκαίρι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από χώρες εκτός πράσινης λίστας να μην είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα. Εξελίξεις επ’ αυτού αναμένονται για τον Αύγουστο.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες.
Σε καραντίνα η Βρετανία από την Ε.Ε.;
Την ίδια ώρα ωστόσο η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση για μπλόκο στη Βρετανία. Γερμανία και Γαλλία ζητούν πολιτική καραντίνας για τους Βρετανούς τουρίστες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι ήδη κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν πίεσαν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών στις Βρυξέλλες για ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο, που όμως θα πλήξει δυσανάλογα τις εξαρτώμενες από τον βρετανικό τουρισμό χώρες, όπως η είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
«Προφανώς ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε μια κοινή προσέγγιση ως προς τη διαχείριση των τουριστών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τα 27 κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση απέναντι σ’ όσους ταξιδεύουν προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Κληθείς να σχολιάσει τη γερμανική πρόταση ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ήταν καυστικός: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μέρκελ για τα όσα έχει προσφέρει στην Ε.Ε. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχει μόνο 3 μήνες θητείας ακόμη». Έλληνας αξιωματούχος από την πλευρά του μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloombeg είπε αξιωματούχος σημείωσε πως η πλειονότητα των ηγετών ακολουθούν μία πιο «πραγματιστική» στάση, αναγνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί ανά την Ε.Ε. και επομένως δεν υπάρχει λόγος για νέα εμπόδια στα ταξίδια.
Η «λευκή λίστα» της Ε.Ε.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε μια «λευκή λίστα» 13 χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, των οποίων οι κάτοικοι μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα (χωρίς καραντίνα) προς τις χώρες της Ευρώπης.
Όμως, από την εν λόγω λίστα απουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχίσει ανάμεσα στα νέα κρούσματα της Covid-19. Μάλιστα, Γαλλία και Γερμανία ζητούν απ’ όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να τίθενται σε υποχρεωτική καρταντίνα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News