«Είναι η μόνη μας ελπίδα» λένε οι νησιώτες για τον εμβολιασμό στη WSJ
Ρεπορτάζ από τη Σαντορίνη και τη Σύμη φιλοξενεί στην ηλεκρονική της έκδοση σήμερα η Wall Street Journal, η οποία και παρουσιάζει την στρατηγική της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό του πληθυσμού στα νησιά, προκειμένου να δώσει «τονωτικές ενέσεις» στον τουρισμό.
Κάτοικοι των νησιών εξηγούν πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός, αφού δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι. Ο 32χρονος Αργύρης Σουάνης, που προμηθεύει σουβενίρ τα καταστήματα ανά τη Σαντορίνη, σημειώνει πως πέρυσι όταν η Covid-19 χτύπησε και τα κρουαζιερόπλοια χάθηκαν, η επιχείρησή του περιήλθε σε τέλμα. Δεν πούλησε ούτε ένα απότα 20.000 ημερολόγια της Σαντορίνης για το 2020 που είχε τυπώσει. «Χρειάστηκε να τα πετάξω όλα» λέει. Είναι μία εμπειρία που δεν θέλει να ξαναζήσει. Όπως λέει όλοι στην οικογένειά του σχεδιάζουν να αδράξουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα. «Η οικονομία εδώ στηρίζεται 100% στον τουρισμό. Όλοι συμφωνούμε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Η WSJ θυμίζει ότι το 2020 μόνο 7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα έναντι 33 εκατομμυρίων το 2019. Το σοκ της πανδημίας ήταν μεγάλο και τώρα η χώρα είναι αποφασισμένη να το ξεπεράσει. Έως και τις 29 Μαΐου η χώρα είχε χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε 3,6 εκατομμύρια και είχε πλήρως εμβολιάσει 2 εκατομμύρια πολίτες. Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιτάχυνση συνολικά του εμβολιαστικού προγράμματος.
Ο Νικόλαος Κανακάρακης, 35 ετών, λέει ότι η πολιτική αυτή είναι η μόνη ελπίδα για να σωθεί έστω και εν μέρει το καλοκαίρι. Εργάζεται ως καπετάνιος σε ένα ferry boat και λέει ότι και οι 120 ντόπιοι που εργάζονται σε φέρι σχεδιάζουν να εμβολιαστούν άμεσα. «Δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε» λέει. Μόνο πέντε κρουαζιερόπλοια έχει προγραμματιστεί να φτάσουν τον Ιούνιο, με μειωμένο αριθμό επιβατών υπό τους νέους κανόνες. Πέρυσι ο κ. Καναράκης και οι συνάδελφοί του δεν είχαν καθόλου δουλειά. Από την άλλη απαιτούνταν έξοδα για τη συντήρηση των πλοίων, ενώ κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρωθεί και η οικονομική στήριξη του κράτους. «Παρόλα αυτά θέλω να είμαι αισιόδοξος. Το 2021 θα είναι ακόμη ένα δύσκολο έτος, αλλά θα επιστρέψουμε στη κανονικότητα το 2022».
Από την πλευρά του ο 28χρονος Αντώνης Παγώνης εξηγεί πως ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι η χώρα κρατάει την Ελλάδα στην κόκκινη λίστα δυσκολεύει τα πράγματα. Η Ευθαλία Καρπαθάκη στη Σύμη την ίδια ώρα τονίζει πως στο παρελθόν έρχονταν πολλοί τουρίστες από την Τουρκία κάτι που δεν συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της πτώσης στη λίρα.
Η Σύμη δεν έχει πολλά κρούσματα, αλλά πολλοί ντόπιοι θέλουν να κάνουν γρήγορα το εμβόλιο για να ειναι προστατευμένοι όταν ο τουρίστες αρχίσουν να επιστρέφουν. «Ανησυχούμε όλοι για το τι θα γίνει όταν αρχίσουν να έρχονται επισκέπτες από τη Ρόδο και τον Πειραιά» εξηγεί ο Δημήτρης Χρυσοχόος, κάτοικος του νησιού.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News