Τουρισμός: Από χαμηλή βάση η εκκίνηση – Μόλις 83 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο
Προσδοκίες για έσοδα 7,5 – 9 δισ. ευρώ φέτος
Τα έσοδα από τον τουρισμό εξακολούθησαν και τον Μάρτιο να είναι πολύ περιορισμένα, απόρροια των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων εξαιτίας της πανδημίας, αν και σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο παρουσίασαν βελτίωση.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα 49 εκατ. ευρώ του πρώτου διμήνου, τα συνολικά έσοδα για το α΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 83 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 86,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών μελών της Ε.Ε.-κατά 82%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 42 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε. κατά 88,6% στα 41 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 84,3%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. εκτός Ευρωζώνης εμφάνισαν πτώση κατά 71,6% και διαμορφώθηκαν στα 12 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 74,5% και διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 83,5% και διαμορφώθηκαν στα 3 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης, μείωση κατά 90,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 97,9% και διαμορφώθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 98,5% και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κάτω του 1 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 19 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 201 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Μείωση κατά 511 εκατ. ευρώ (-86,1%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση κατά 329 εκατ. ευρώ (-83,8%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το α΄ τρίμηνο μειώθηκε κατά 85,2% και διαμορφώθηκε σε 271 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.828 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 80,6%, καθώς και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. εκτός Ευρωζώνης κατά 84,3%.
Γ. Ρέτσος: Μεταξύ 7,5 δισ. και 9 δισ. ευρώ τα έσοδα φέτος
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γιάννη Ρέτσου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο, τα τουριστικά έσοδα φέτος για τη χώρα μας αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 7,5 δισ. και 9 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε μιλώντας στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο τουριστικός κλάδος θα ανακτήσει φέτος το 40%-50% των εσόδων του 2019.
«Φέτος είναι μια υβριδική χρονιά. Το τέλος της πανδημίας σηματοδοτεί την αρχή της επόμενης μέρας με ποιοτική αλλαγή και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Hopper: Η Ελλάδα πρώτη σε κρατήσεις σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς
Προς επίρρωση των εκτιμήσεων αυτών, έρχονται τα στοιχεία από το Hopper, το σάιτ που ψάχνει τις φθηνότερες τιμές για λογαριασμό των ταξιδιωτών, τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε κρατήσεις σε κρατήσεις ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Στο Hopper, οι κρατήσεις για την Ευρώπη σημειώνουν αύξηση 38% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς πολλοί Αμερικανοί κλείνουν τις διακοπές τους για τους αγαπημένους τους προορισμούς –Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, όπως γράφει το Forbes, από τις αρχές του Μαΐου, οι κρατήσεις για την Ελλάδα είναι περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό προορισμό. Οι συνολικές κρατήσεις για την Αθήνα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, λέει ο οικονομολόγος του Hopper, Αντίτ Νταμοντάραν.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News