Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 13:35
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία

Με ετήσιο ρυθμό περίπου 28% αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά την περίοδο 2019 – 2023. Στην πενταετία, οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%,  όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 3,5%.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της επικαιροποιημένης μελέτης της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης,  η οποία  παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της νέας πρωτοβουλίας με τίτλο «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία-1

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα και θεσμικές συναντήσεις με διαμορφωτές πολιτικής.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία-2

Κεντρικό  μήνυμα  που αναδεικνύεται μέσα απ’ όλες τις δράσεις και τα εργαλεία της πρωτοβουλίας είναι πως η δίκαιη ρύθμιση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.  

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία-3

Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton, η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι:

•             Μείωση διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών. Το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων  μακροχρόνιας μίσθωσης συνεπάγεται την αύξηση του κόστους στέγασης.

•             Πρόκληση προβλημάτων θορύβου και ασφάλειας. Υπέρχρηση και επιβάρυνση τοπικών υποδομών.  Διατάραξη της αίσθησης της κοινότητας, μετασχηματισμός γειτονιών.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία-4

•             Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία-5

•             40% χαμηλότερη αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με ξενοδοχειακά καταλύματα.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία-6

•             Η πλειοψηφία κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται κατά >70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει:  «Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιείται. Αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά. Γι’ αυτό και όταν η συζήτηση περί «υπερτουρισμού» έτσι όπως γίνεται σήμερα μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους. Παίρνουμε την πρωτοβουλία «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», δίνοντας φωνή στους ίδιους τους πολίτες, όχι για να βάλουμε απέναντι τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Διαβάστε επίσης: 

Αναζητούνται λύσεις για την κρίση στέγης – Νέοι περιορισμοί για το Airbnb

Έρχονται περιορισμοί στα Airbnb – Τα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι

Ελντοράντο του Airbnb η Ελλάδα – Αγοράζουν σπίτια για να τα μισθώσουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News