Business & Finance Παρασκευή 16/08/2024, 17:00
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δεκαπενταύγουστος στο χωριό για τους περισσότερους Έλληνες – Οι top προορισμοί

Δεκαπενταύγουστος στο χωριό για τους περισσότερους Έλληνες – Οι top προορισμοί

Σε ηπειρωτικούς προορισµούς, µε χερσαία δηλαδή πρόσβαση, κινήθηκε ένα πολύ µεγάλο µέρος των Ελλήνων εκδροµέων του Δεκαπενταύγουστου φέτος, καθώς οι υψηλές τιµές των ξενοδοχείων αλλά και οι επίµονα ακριβές τιµές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αποθάρρυναν πολλούς οικογενειάρχες. Δεν αποθάρρυναν όµως νεότερες ηλικίες, που ταξιδεύουν συνήθως χωρίς αυτοκίνητο σε παρέες και οι οποίες κατέκλυσαν νησιά των Κυκλάδων όπως η Πάρος, η Τήνος και η Νάξος, προορισµούς στον Αργοσαρωνικό και εναλλακτικούς νησιωτικούς προορισµούς στο βόρειο Αιγαίο, όπως η Ικαρία αλλά και η Σαµοθράκη.

Παράλληλα, πολλοί Ελληνες, όπως κάθε χρόνο και ακόµη περισσότερο φέτος, εξέδραµαν σε ιδιόκτητα και σπίτια συγγενών τους, κυρίως σε χωριά και στους τόπους καταγωγής. Ολοι ωστόσο εµφανίζονται να έχουν µικρότερης διάρκειας διακοπές φέτος, περιορίζοντας τις διανυκτερεύσεις προκειµένου να προσαρµοστούν στους σφιχτούς λόγω πληθωρισµού προϋπολογισµούς. Επίσης, ένα µέρος των αδειούχων του Δεκαπενταύγουστου, µεγαλύτερο από ό,τι συνήθως, έχει επιλέξει να κάνει διακοπές στο εξωτερικό, όπου πλέον µπορεί να βρει συχνά φθηνότερα κόστη διαµονής και εστίασης από ό,τι σε δηµοφιλείς ελληνικούς προορισµούς.

Αυτά εξηγούν µιλώντας στην «Καθηµερινή» άνθρωποι της ελληνικής τουριστικής βιοµηχανίας, όπως ο γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων, Αγγελος Καλλίας. Ο κ. Καλλίας υπογραµµίζει ότι Πελοπόννησος, Ηπειρος, Μαγνησία αλλά και Χαλκιδική έχουν φέτος την τιµητική τους.

Παρά τις υψηλές τιµές των καυσίµων και το πλήθος των διοδίων στους µεγάλους αυτοκινητοδρόµους, τα κόστη µετάβασης σε ηπειρωτικούς προορισµούς ακόµη και σε µακρινές αποστάσεις δεν ήταν απαγορευτικά. Αυτό δεν σηµαίνει πως οι πληρότητες στα πλοία της ακτοπλοΐας αλλά και στα αεροπορικά δροµολόγια εσωτερικού τον Δεκαπενταύγουστο ήταν χαµηλές. Το αντίθετο. Ωστόσο εδώ αυξήθηκε το µερίδιο των ξένων επιβατών.

Οι δημοφιλείς προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα

Στη Χαλκιδική οι περισσότεροι προορισµοί κατακλύστηκαν από Θεσσαλονικείς και κατοίκους της Βορείου Ελλάδος. Η κοντινή απόσταση, σε συνδυασµό µε τη φυσική οµορφιά και την ύπαρξη µεγάλου πλήθους υψηλής ποιότητας παραλιών, λειτουργεί σταθερά ως µαγνήτης, εξηγούν ξενοδόχοι της περιοχής. 

Την ανατολική Μαγνησία και ειδικότερα τις παραλίες του Πηλίου αλλά και προορισµούς εντός του Παγασητικού επέλεξαν για τις διακοπές του ∆εκαπενταύγουστου περισσότεροι εκδροµείς από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα κ.ά.

Μεγαλύτερη επιτυχία γνωρίζει η Ηπειρος, η οποία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε δωδεκάµηνο προορισµό, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα, όχι µόνο στα παράλια αλλά και στα ορεινά. Η εικόνα εκδροµέων που κάνουν µπάνιο σε ποτάµια της Ηπείρου είναι πλέον ολοένα και συχνότερη. Η εύκολη πρόσβαση στην περιφέρεια µε την ανάπτυξη δύο µεγάλων οδικών αξόνων τα τελευταία χρόνια αλλά και η σταδιακή αύξηση των υποδοµών φιλοξενίας εκεί, σε συνδυασµό µε τις ανταγωνιστικές ακόµη τιµές σε σχέση µε την υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελούν τους βασικούς λόγους του φαινοµένου.

Την ίδια ώρα, η Πελοπόννησος –και όχι µόνον στους κλασικούς προορισµούς στις ανατολικές ακτές, όπως Μέθανα, Πόρος, Επίδαυρος, Ερµιόνη, Πόρτο Χέλι, αλλά στο σύνολο της περιφέρειας– έχει κατακλυστεί από Ελληνες εκδροµείς. Μεσσηνία, Κυλλήνη και το µεγαλύτερο µέρος των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου γνωρίζουν υψηλές πληρότητες, ενώ ασυνήθιστα υψηλά για την εποχή κινούνται οι κρατήσεις και στους ηµιορεινούς και ορεινούς προορισµούς, γνωστότερους για τις αποδράσεις τον χειµώνα.

Οπως έχει αποκαλύψει στην «Καθηµερινή» ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισµού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων, τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται σηµαντική αύξηση στους αριθµούς των επισκεπτών της Πελοποννήσου, µε το µεγαλύτερο µέρος της αύξησης αυτής να προέρχεται από Ελληνες. Φέτος η αύξηση αυτή, µε βάση τις πρώτες εκτιµήσεις, εκτιµάται πως είναι της τάξης του 10%. Σύµφωνα µε τον κ. Μαρινάκο, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Πελοπόννησο ιστορικά ήταν σε ποσοστό 65% Ελληνες και 35% ξένοι. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αυτά έχουν µεταβληθεί σε 70% για τους Ελληνες και 30% για τους ξένους, καθώς η εγχώρια αγορά στρέφεται ξανά εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα δύο ταχυτήτων στον τουρισμό

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των διεθνών αεροπορικών αφίξεων

Βλέπουν Ελλάδα τα πολυτελή ξενοδοχεία – Ενδιαφέρον για νέα πεντάστερα

Μειώθηκαν οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News