Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 14:16
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γ. Παράσχης (ΣΕΤΕ): Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό

Γ. Παράσχης (ΣΕΤΕ): Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων του τουρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Παράσχης, μιλώντας στην γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, επικαλούμενος τα στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών της χρονιάς.

Τόνισε, βέβαια, ότι η εικόνα αυτή  δεν αφορά εξίσου όλες τις τουριστικές δραστηριότητες και όλες τις περιφέρειες:

–          Οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση +12,4% στο πεντάμηνο (ΔΑΑ +16,4% και Περιφερειακά+9,5%).

–          Ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους

–          Ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά +11% περίπου

–          Η ΜΚΔ στο Α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%

«Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα», σημείωσε ο κ. Παράσχης.

Μιλώντας για την συμβολή του τουρισμού στην οικονομία για το 2023, σε σύγκριση με την προπανδημική χρονιά του 2019, επεσήμανε:

–          Την περίοδο 2019-2023 ο εισερχόμενος τουρισμός σε όρους αφίξεων με 36,1 εκατ.  κατάγραψε αύξηση κατά +6,1% σε σχέση με τα 34 εκατ. του 2019.

–          Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά +13,3% από 18,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 20,6 δισ. το 2023. Οι επενδύσεις ύψους 5,1 δις ευρώ είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2019 (2,7 δισ.).

Η άμεση επίδραση του κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2023 ήταν -σε τρέχουσες τιμές- 28,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,0% του εγχώριου ΑΕΠ.

Αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του κλάδου μέσω πολλαπλασιαστών, τότε το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% του ΑΕΠ.

Στην αγορά εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023: ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η χρονιά 2023 αποτέλεσε ένα σημείο καμπής για το αναπτυξιακό πλαίσιο και το μέλλον του τουρισμού καθώς ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε μια αλλαγή στον δημόσιο διάλογο, αλλά και τις πολιτικές θέσεις αναφορικά με τις τρεις κρίσιμες διαστάσεις που αφορούν στον τουρισμό: Την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική.

Όπως επεσήμανε, η έξοδος από την πανδημία με αύξηση των τουριστικών ροών, το δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις καθώς και οι αυξήσεις τιμών και εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων άλλαξαν πλήρως το διάλογο για την οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού. Η συζήτηση για την φορολογική πολιτική, αλλά και την επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο.

Σε κοινωνικό επίπεδο και ειδικότερα στα εργασιακά, από τις πολιτικές της πανδημίας για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων του χώρου περάσαμε σε προβληματισμούς που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, την στέγαση του προσωπικού και τις αμοιβές στο χώρο του τουρισμού, ενώ η υψηλή ανεργία έδωσε τη θέση της στο δομικό πλέον πρόβλημα ανεύρεσης  ανθρώπινου δυναμικού.

Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, η αγωνία για την ανθεκτικότητα και το μέλλον του τουρισμού ως κύριου πυλώνα ευημερίας έδωσε σε κάποιες περιοχές την θέση της σε συζητήσεις για τον «υπερτουρισμό». Ενώ σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια η βραχυχρόνια μίσθωση συνδέθηκε με  τα προβλήματα στέγης

Και τέλος, μέσα από τις φυσικές καταστροφές σε Έβρο, Θεσσαλία και ειδικά στη Ρόδο, αναδεικνύεται η σύνδεση μεταξύ τουρισμού, κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το γεγονός ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος κλήθηκε με ένα νέο τέλος στο κλείσιμο του 2023, να συνεισφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως συνδεόμενος με την έννοια της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση συμπυκνώνει χαρακτηριστικά τις αλλαγές αυτές στην μετά πανδημία εποχή, τόνισε ο κ. Παράσχης, επισημαίνοντας ότι ο ΣΕΤΕ έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις σοβαρότατες ενστάσεις του για το μέτρο αυτό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Φ. Καραβίας (Eurobank): Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα – Χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές

Συνήγορος του Πολίτη: «Καμπανάκι» για τον υπερτουρισμό – Αναγκαίο να ληφθούν μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News